Siste søndag i advent betyr godis! Dette er en enklere versjon av de risbollene man fikk servert i barnebursdag, med mørk sjokolade og laget i plater istedet for muffinsformer.

Vegan + glutenfri + laktosefri
Mengde: 200-200 gram ferdig sjokolade
Forberedelsestid: 15 min
Steketid: 0 min
Total tid: 15 min

Mens jeg sto og lagde disse, begynte jeg å tenke på hvor rart det egentlig er å putte puffa ris i sjokolade. Det er jo ikke som om vi putter andre lignende karbohydrater i sjokoladen. Potetsjokolade, liksom? Spaghettisjokkis? Takk, men nei takk? Av en eller annen grunn funker det strålende med puffa ris. Like godt for voksne som for kidsa.

Det går selvfølgelig an å lage disse i dedikerte muffinsformer, men jeg synes det er like lett å bre hele herligheten utover et brett med bakekpapir, smekke i kjøleskapet, og skjære det i passende biter når den har blitt kald. Da er det bare å gå en tur i kjøleskapet hver gang man kjenner behovet melde seg… Hvilket det jo gjør gjennom hele jula. Passer helt perfekt sammen med en god kopp kaffe.

Jeg lager mine med mørk, vegansk sjokolade. I de klassiske er det eggedosis, det har jeg tatt helt vekk. En dæsj mørk kaffe er med, det samme er litt skikkelig god vanilje. Delfiafettet er byttet ut med cocosa – begge deler kommer fra kokosnøtt, men cocosa er fremstilt på en måte som gjør det hakket sunnere og bedre for kroppen enn delfiafett.

Rissjokolade
200 gram mørk sjokolade (jeg bruker 70%)
1 ss cocosa
1 ss mørk kaffe
1/4-1/2 ts vaniljeekstrakt
6 dl puffa ris

Finn frem en ganske stor glass- eller metallbolle, og en kjele som den passer på toppen av – ikke nedi, men som et lokk, på et vis. Ha noen cm med vann i kjelen, sett den på kok med bollen på toppen, så den blir klar til vannbad.

Knekk sjokoladen i biter og ha i bollen, sammen med cocosa. Rør lett hele veien, sånn at det blander seg godt. Ta bollen av kjelen når alt er smeltet, og rør inn kaffe og vanilje. Det vil begynne å tykne igjen ganske fort, så rør inn puffarisen med det samme, pass på at alt dekkes av sjokolade.

Legg bakepapir utover et passende brett, og bre sjokorisen utover, med høyde på en centimeter eller to. Sett det i kjøleskapet, og vent en times tid før du begynner å spise av den.