Klassisk grønnsakslasagne

En skikkelig god, hjemmelaget lasagne er barndomsminne for meg. God og fyldig tomatsaus, en bechamelsaus som blander seg sammen med fyllet, tre lag med plater og god ost på toppen, som renner over i ovnen. Er du ikke enig?

Porsjoner: 4
Forberedelsestid: 20 min
Steketid: 20 min
Total tid: 40 min

En dag før jul satt jeg på jobb, og visste ikke hva jeg hadde lyst på til middag. Det pleier å være motsatt, jeg har så mange oppskrifter in the works, planer i hodet, ideer, og ikke minst råvarer som må brukes at jeg ikke helt får valg ett av alle alternativene jeg har som valgmuligheter. Men da satt jeg der, og hadde egentlig lyst på pizza, helt til jeg kom på at jeg allerede har spist pizza to ganger den uka. Det får vel holde, på en måte.

Jeg var innom tofu med hjemmesylta grønnsaker en stund også, begynte å spørre samboeren min over sms om hva han hadde lyst på (og fikk ikke svar!), før det opplagte var klart. Lasagne. Såklart. En skikkelig klassisk grønnsakslasagne!

Det ble lasagne den dagen før jul, og i dag blir det grønnsakslasagne til hele familien på hytta. Det er lett å lage mye lasagne – heldigvis!

Jeg pleier å være fancypants når jeg lager lasagne. Litt fordi jeg sjeldent har lyst på tomatsaus (jeg vet, det er noe galt med meg), og litt fordi jeg synes det er så himla godt med ost. Green Bonanzas korte lasagne-avsnitt består hittil av en skikkelig grønn lasagne med hjemmelaget pesto blandet inn i ostesaus, og en annen en med tre oster og frisk spinat. Skjerpings, med andre ord. På tide med en klassisk grønnsakslasagne.

Når mamma lager lasagne som dette, har hun oppi alt mulig rart av grønnsaker. Alt bortsett fra potet fungerer egentlig helt topp. Gulrøtter, brokkoli, blomkål, bønner, sukkererter, asparges, spinat, sopp, aubergine, hallelujastemning all over the place. Jeg var litt kjip sånn sett, jeg gikk for kun brokkoli. I know. Men brokkoli er godt, og i tomatsausen er det dessuten masse frisk timian, og en god dose hvitløk og chilli. Det fine med lasagne som dette – du bestemmer helt selv. Velg den osten du foretrekker, bruk de grønnsakene du har eller har lyst på. Lag så mange lag du vil med plater! Go crazy bananas!

Klassisk grønnsakslasagne

6-8 lasagneplater
2-3 dl revet ost (jeg bruker cheddar eller mozarella)

Tomatsaus

2 ss smør
1 gul løk
2 fedd hvitløk
1/2 rød chilli (reduser eller fjern om du vil)
4 ss finhakket frisk timian (evt tørket)
2 bokser grovhakkede tomater
1 dl vann
1 brokkoli
Salt og pepper

Bechamelsaus

2 ss smør
2 ss hvetemel
6 dl melk
2 ss revet parmesan (kan sløyfes)
1 ts salt

Varm opp ovnen før du starter – jeg bruker å ha min på 225 grader, men 200 går også kjempefint. Finn frem en ildfast form på ca 2 liter, og ha den klar til senere.

Start med tomatsausen. Varm opp smør i en gryte, og finhakk løk, hvitløk og chilli før det surres sammen med en klype salt til det blir mørt og blankt. Ha oppi halvparten av urtene, sammen med begge tomatboksene. Ha ca 1 dl vann i den ene boksen, skyll rundt så du får med all tomatsausen, og gjør det samme i den andre boksen før du heller resultatet over i gryta. La det koke opp, så kan det stå og småputre på egenhånd.

Skyll og rens brokkolien, og del den i små buketter. Bruk stilken også – fjern det ytterste laget av den, og skjær den opp i terninger. Legg det klart – brokkolien skal bare såvidt oppi tomatsausen før du skal montere lasagnen.

For å lage bechamelsaus, som egentlig bare er et fint ord på hvit saus med litt ost oppi, smelter du 2 ss smør i en gryte. Når det har smeltet rører du inn 2 ss hvetemel. Det skal klumpe seg, og det kan få blandes i et lite minutt før begynner å spe med melk. Ha melk over i gryta i tre-fire omganger, og rør godt hele veien. Det skal tykne, mens klumpene rører du ut underveis med en visp. Når all melken er spedd i, ha i salt og revet parmesan. La den stå noen minutter for å få ut melsmaken, pass på at den ikke brenner seg.

I mellomtiden kan brokkolien og eventuelle andre grønnsaker has over i tomatsausen, og monteringen kan begynne. Først tomatsaus, deretter bechamel, og så plater. Fortsett sånn i tre omganger – og sørg for å ha igjen bechamelsaus til toppen også! Den dekker du deretter med revet ost. Jeg liker også å ha litt ost mellom lasagneplatelagene. Crazy, I know.

Sett herligheten i ovnen – om du har gjort som meg og fylt forma litt for full, kan det være smart å ha et bakepapir under den, for å slippe tidenes rengjøringsjobb etterpå. La den stå i ovnen til den er gylden på toppen, ca 20 minutter.

Server gjerne med ferskt brød og smør, grønn salat med tomat og agurk, og kanskje litt balsamico på toppen. Godt!

 

Oppdatert 02.08.2015

← Previous post

Next post →

6 Comments

 1. Anne M

  Oh! Denne var god! Takk for oppskriften.

 2. Anki

  Takk for at du skriver på en så raus, morsom og ledig måte. Jeg liker å lese og fantasere om mat på bloggen din!

  • Takk for at du tar deg tid til å fortelle meg det :)

 3. Bjørnar

  Har du erfaringer med havremelk/ soyamelk istedenfor kumelk i sausen?

  • Soya funker helt topp, men pass på at den er usøtet!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.