Saus, dipp og topping

Bakt hvitløk

2 comments

Bakt hvitløk er noe helt annet enn rå hvitløk – det kan faktisk ikke sammenlignes engang. Ta alt du tenker og synes om rå hvitløk, snu det helt rundt – og der har du hva bakt hvitløk er. Full av sødme og varme, og den kan spises akkurat som den er.

Vegan + laktosefri + glutenfri
Forberedelsestid: 5 min

Steketid: 1 – 1,5 time
Total tid: 1 – 1,5 time

Om man tar seg tiden til å varmebehandle forskjellige typer løk vil de alltid svare deg med en takknemlighet som er verdt tiden det tar å vente på at det skal bli ferdig. Vanlig gul løk, ikke veldig god rå, blir et fantastisk tilskudd til det meste når den er karamellisert i godt smør og en klype salt i en times tid. Den ganske kjedelige purreløken gjør akkurat det samme, og kan fort bli prikken over i’en i en rett. Men forvandlingen som skjer med hvitløk slår dem begge ned i støvlene! For å si det sånn: Det første jeg gjør når jeg har bakt hele hvitløk i ovnen, er å plukke ut tre-fire fedd, smøre dem utover lyst brød, strø over litt salt – og spise det stående ved benken. Så godt er det faktisk. Bonusen er at kjøkkenet ditt også lukter himmelsk mens du holder på.

Utover pålegg er bakt hvitløk et nydelig tilskudd i alle retter hvor du både ønsker hvitløk og sødme. Spesielt supper og gryter synes jeg får en helt annen rundhet når man bruker bakt hvitløk. Jeg slenger ofte ved et par fedd når jeg uansett skal bake noe i ovnen, men når de pakkes inn som de gjør her, blir det enda bedre.

Du kan med fordel lage en hel haug når du først er i gang, og disse kan faktisk fryses. La hvitløkene avkjøles etter baking, klem alle feddene ut av skallet, og legg dem på et lite brett så de ikke fryser i klump. Det går også an å smashe dem og fryse dem i isbit-brett. I kjøleskap holder de seg fint et par uker. Jeg bruker de klassiske hvitløkene, men det går an å bruke såkalt kinahvitløk til dette også – da baker du de hele, kun et lite snitt på toppen.

Bakt hvitløk
Ønsket antall hele hvitløk

2 ts god olivenolje per hvitløk
Aluminiumsfolie

Bruk hendene og skrell av så mye løst skall av hvitløkene som det går an. Kutt deretter av toppen på dem, slik at hvitløksfeddene blir snittet. Legg hvitløkene individuelt på en liten firkant plastfolie, og hell olivenolje ned i hvitløken, sånn at alle feddene er dekket av olje. Pakk folien rundt hvitløkene, sett dem i en ildfast form, og sett den i ovnen på 150 grader. La den stå i 1-1,5 time, avhengig av størrelsen på hvitløken. Pakk forsiktig folien av etter steking, og la dem avkjøle på benken.

Bakt hvitløk

2 Comments

  1. Pingback: Fyldig, røkt tomatsuppe med rista hasselnøtter • Green Bonanza

  2. Eline Asdal Paulsen

    Hei, dette ser kjempedeilig ut! Skal prøve ut framgangsmåten nå:)
    Vil gjerne gjøre deg oppmerksom på at det står “Legg hvitløkene individuelt på en liten firkant plastfolie.” PLAST Skjønner at det er skrivefeil, vil bare nevne det – kjipt om noen gjør det Mvh

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.