Confession: Jeg er nesten nervøs for å legge ut denne suppa, ettersom samboeren min sa at det var verdens beste suppe intet mindre enn tre ganger under middagen. Enten så har han rett, eller så har han slått seg litt i hodet.

Vegan + laktosefri + glutenfri
Porsjoner: 2 store boller
Forberedelsestid: 10 min
Steketid: 1 time + 10 min
Totalt tid: 1 time, 20 min

Tomatsuppe kan være det kjedeligste i hele verden. Sånn seig posesuppe med slappe makaronier i får jeg grøsninger av å tenke på, eller de som man faktisk lager selv, men som bare smaker surt fordi tomatene vi får tak i her til lands, ikke har fått modne skikkelig i sola, som de bør og trenger for å bli det søteste av det søte. Samtidig kan tomatsuppe være skikkelig godt, men da må man være beredt til å kvitte seg med ideen om at tomatsuppe er noe som tar kort tid. Det krever ikke nødvendigvis lang arbeidstid, men det krever litt ventetid. Og sånn må det være. Denne suppa kan du lett mangedoble uten problemer, om du skal servere storfamilien.

Tidligere i vinter (eller kanskje det var høst) la jeg ut oppskrift på en bakt tomatsuppe med kikerter, som ble en stor hit. På sett og vis er denne røkte tomatsuppa en fortsettelse av den, men med en annen særpreget smak, nemlig det røkte. Noen elsker det, andre er skeptiske – men jeg anbefaler deg å prøve! De rista hasselnøttene er bare på toppen, og gir et crunchy preg til det hele. Godt brød ved siden av er heller ikke dumt.

Jeg tok meg skikkelig god tid når jeg lagde denne, og bakte både hele hvitløk og tomater i ovnen i halvannen time før jeg begynte å lage selve suppa. Jeg håper du tar deg tiden til å gjøre det, det setter sitt unike særpreg på suppa, men om du ikke har tid, kan du istedet for å bake, surre hvitløksfedd sammen med løken i gryta, og bruke gode tomater på boks istedet for ferske. Om du skal bake hvitløk og tomater – sleng et par hele hvitløk inni som beskrevet her, så har du noe godt å glede deg til et annet måltid også. Jeg tykner suppa med røde linser både for fyldighet og næringen sin del, men det går an å sløyfe disse, eventuelt erstatte det med ferdigkokte kikerter.

Røkt tomatsuppe med rista hasselnøtter
0,5 kilo tomater, så røde som du finner

1 gul løk
5 hvitløksfedd
0,5 liter grønnsaksbuljong
1 dl tørre røde linser (kan erstattes med 2 dl kokte kikerter)
0,5 ts chillipulver
0,5 ts røkt paprikapulver
1 dl rå hasselnøtter
Salt
Pepper
Smør eller nøytral olje
Olivenolje

Start med å sette ovnen på 150 grader, og finne frem et bakebrett med bakepapir. Del tomatene i to, og legg dem med snittflaten opp. Om du skal bake hel hvitløk, snitt toppen av den, hell olivenolje nedi, og pakk den inn i folie. Alternativt: Legg hele hvitløksfedd sammen med tomatene, med skall på. Strø en klype eller to med salt over tomatene, og sett dem midt i ovnen (det gjør ingenting om ikke ovnen har blitt varm enda). Der skal de få stå i 1 til 1,5 time. Du vil se at de blir bakt, de synker sammen, og slipper endel fuktighet. Det er helt ok. Mine ble tilogmed litt karamellisert, nesten svarte, under, og det går også helt bra.

Når tomatene har igjen en halvtimes tid, finn frem en god gryte – jeg bruker alltid en le creuset til supper som dette, men en god tykkbunnet en kommer du langt med. Rens løken, del den i to og snitt den i tynne skiver. Ha disse i gryta sammen med et par spiseskjeer smør eller smaksnøytral olje, og sett plata på lav varme (jeg bruker 1 av 3). Strø en klype salt over, rør rundt, og sett på lokk. Rør innimellom for å sjekke at ingenting brenner seg fast.

Når tomatene og hvitløken er ferdig bakt og løken har blitt karamellisert i gryta, ha tomatene og hvitløksfeddene over i gryta sammen med halv liter ferdig utblandet grønnsaksbuljong, samt de røde linsene (de trenger ikke kokes på forhånd). Rør rundt, sett på lokk, og la det koke opp. Dette skal putre i ca tjue minutter til linsene er møre, og deretter kjører du alt sammen glatt med stavmikser, eller via en blender.

I mellomtiden legges rå, grovhakkede hasselnøtter på bakebrettet og ristes i ovn i ca ti minutter.

Bland inn chilli og røkt paprika i suppa – begynn gjerne forsiktig med begge deler, og smak deg heller frem – samt en klype salt, litt nykvernet pepper og en slant olivenolje.

Om du ikke vil bake tomat og hvitløk først, men begynne rett på suppa i gryta, anbefaler jeg å la løken karamelliseres før hvitløk has oppi, og at du bruker 1 teskje sukker eller annen søtning for å erstatte den som mangler når grønnsakene ikke bakes på forhånd.