Noen ganger, som dagen derpå nyttårsaften, er det eneste rette et par skikkelig gode ostesmørbrød, med brød som knaser mellom tenna, saftig ost som er perfekt smelta, og den herlige saltsmaken som redder enhver hangover.

Porsjoner: 2 ostesmørbrød
Forberedelsestid: 5 min
Steketid: 5 min
Totalt tid: 10 min

For noen år siden fikk jeg det for meg at jeg skulle lage det perfekte ostesmørbrødet. Jeg synes ofte de ble for godt stekt på utsiden, soggy inni, seig ost, brent på kantene, i det hele tatt ikke sånn jeg synes det var meningen at det skulle være. Så jeg gikk nøye til verks, og oppdaget at ingredienser er selvfølgelig en viktig del av dette, men at fremgangsmåten er det står og faller på.

Det er nemlig en håndfull triks som gjør ostesmørbrødet perfekt. Brød som er rista gjennom uten å bli brent, ost som er jevnt smelta uten å renne utover i panna, ingen soggyness, og akkurat nok saltsmak.

Triks for perfekt ostesmørbrød:
1. Smøret går i panna, ikke på brødskivene
2. Osten må rives, ikke skjæres i skiver
3. Ostesmørbrødet bygges i stekepanna, ikke på fjøla

Thats it, really. Hva du vil ha på spiller ingen rolle om man gjør det step by step. Jeg foretrekker mine enkle med dijonsennep, litt chilliflak og en god cheddar, mens kjæresten min kjører italiensk stil med god ketchup, basilikum og rødløk.

Det perfekte ostesmørbrødet
4 skiver fint brød

Fyll, feks dijonsennep og chilli
En god neve revet ost per sandwich
Godt smør

Skjær skiver av brød, og legg de i par sånn at du har de med snittflaten mot hverandre, altså at brødskive 1 og 2 utgjør sandwich 1, og brødskive 3 og 4 utgjør sandwich 2. Da legger de seg penere i panna etterpå.

Skru plata på medium varme, og legg en god klatt smør i panna. Mens den smelter, smører du fyll på to av skivene, bunnskivene. Jeg bruker dijonsennep og ferskkvernet pepper. Når smøret har smeltet legger du disse to bunnskivene ned i panna. Toppskivene skal det ikke smøres noe på.

Oppå bunnskivene, mens de ligger i panna, legger du den revne osten. Grunnen til at osten skal være revet og legges på uten toppskiva, er luft. Luft er trikset for at bunnskiva skal bli sprø gjennom, og trikset for at osten skal smelte jevnt og godt.

Når osten på bunnskiva begynner å smelte nederst, legger du på toppskiva. Da vil den feste seg til osten og bunnskiva. Sjekk om bunnskiva har blitt gylden under, og snu den om den har det. Bruk en stekespade og en hånd, og snu forsiktig slik at toppskiva ligger i panna. Sleng oppi en ny klatt med smør, flytt ostesmørbrødet litt rundt, og vent til den er like gylden på andre siden.

Voila! Perfekt grilla ostesmørbrød, værsågod.