Den klassiske Beef Wellington er et festmåltid uten like, og selvom det eneste Beef og Vegan Wellington har til felles er butterdeigen det blir innbakt i, er det skikkelig fest over denne også!

Vegan
Porsjoner: 2
Tilberedelsestid: 20 min
Steketid: 15 min
Total tid: 35 min

Jeg lagde disse til nyttårsmiddagen vår uten å ha lagd dem, eller noe som ligner, tidligere. Litt nervøs la jeg de opp på tallerkene våre, og satt kniven forsiktig ned i den porsjonsbakte vegan wellington’en som lå foran meg. Samboeren kom meg i forkjøpet, og rakk å rope (!) “gooooodt!” før jeg i det hele tatt har fått noe på gaffelen min. Puh! Heldigvis var jeg enig med ham, det var godt, masse smak, både av grønnsaker, umami fra shiitakesopp, fyldig tomatsmak fra duxelle-laget på butterdeigen.. I det hele tatt!

Jeg lager disse som porsjonspakker rett og slett fordi jeg synes alle fortjener butterdeig når det først er butterdeig på bordet. Den kan helt fint lages som en hel stek istedet, men er du ikke enig i at det føles ganske luksus å få en helt egen en på tallerken? Det synes hvertfall jeg!

Jeg bruker fersk shiitakesopp i disse, jeg synes de har en helt himmelsk smak når de surres sammen med stangselleri, hasselnøtter og løk. Det går an å bruke tørre shiitake om du finner det – da sveller du dem i varmt vann en halvtimes tid før de skal brukes. Hvis ikke går det selvfølgelig an å bruke andre sopptyper, isåfall ville jeg prøvd meg med portobello, eller kanskje tilogmed kantarell utpå høsten?

Duxelle er egentlig bare et fancy ord for en paste eller gjørme, som jeg liker å kalle det. Grunnen til at jeg lager den separat istedet for å blande alle ingrediensene sammen, er fordi tomatsmaken kommer så mye bedre frem, og gjør seg så mye bedre, når den ligger som et lag mellom den sprø butterdeigen og resten av fyllet.

Vegan Wellington
Fyll
1 dl tørre, røde linser

2 sjalottløk
1 stilk stangselleri
2 fedd hvitløk
4 store shiitakesopp
2 ss rå hasselnøtter
1 ss rapsolje
Frisk timian

Duxelle
2 sjalottløk
2 ss rapsolje
1 stor shiitakesopp
2 ss tomatpure
1 ts rødvinseddik
0,5 ts salt
1 ts pepper

Montering
2 butterdeigplater (vegansk butterdeig finner du på rema1000)
Olje til pensling (evt pisket egg, om du ikke er veganer)

Start med å forvarme ovnen til 200 grader, og sett de røde linsene til koking med rikelig med vann. De trenger ca 15-20 minutter til å bli møre, og det gjør ingenting om de koker “i stykker”. Legg butterdeigen til tining på litt kjøkkenpapir.

I mellomtiden klargjøres ingrediensene til fyllet: Grovhakk sjalottløk, hvitløk, stangselleri og shiitake, og stek alt på medium varme med rapsolje, en klype salt, grovkvernet pepper og frisk timian. Grovhakk hasselnøttene, og la de surre sammen med grønnsaksblandingen til alt er mørt, ca fem-seks minutter.

For å lage duxelle: Finhakk sjalottløk og shiitake, og la det surre i olje i fire-fem minutter til alt er gyldent og blankt. Ha deretter oppi tomatpure, rødvinseddik, en klype salt og pepper. La den småkoke i noen minutter, til det ser ut som, vel, en slags gjørme.

Når linsene er ferdigkokt, la alt overflødig vann renne av i et dørslag før du har linsene og fyllblandingen over i en matmølle, eventuelt en bolle med stavmikser, og kjør alt sammen til en grov mos. Det skal ikke bli finblandet! Om du vil slippe å dra frem matmølle eller stavmikser, sørg for at alt blir finhakket før du steker det, og rør det sammen med en sleiv etterpå istedet.

For å montere: Del butterdeigplatene i to på midten, og kjevle de ut med litt hvetemel til fire rektangler, ca fire ganger størrelsen de opprinnelig var. Smør et lag med duxellesaus på midten, og sørg for å ha igjen deig både på kort- og langsidene. Legg en fjerdedel av fyllet på hver bit, brett først langsidene inn over fyllet, og deretter kortsidene. Pensle skjøten med litt olje, før de legges med skjøten ned på et bakepapir på bakebrett. Pensle alle med litt olje (eventuelt vispet egg), før de går i ovnen. Der skal de stå til de er gyldne, ca 10-15 minutter.

Server med en gang.