Noen ganger synes jeg det beste er å la råvarene tale for seg selv, og det gjør de definitivt på denne pizzaen. Her er det ingen saus, kun fersk mozarella og grilla grønnsaker – inkludert sitron!

Porsjoner: 2
Forberedelsestid: 15 min
Steketid: 15 min
Total tid: 30 min

Jeg kunne innrømmet at denne pizzaen ble som den ble fordi den ble lagd 1. januar, i et noe redusert modus hvor det eneste som sto på dagsplanen var en hel sesong Downton Abbey sett fra under dyna i sofaen, noen liter med farris bris, ostesmørbrød og andre greasy greier som jo er så godt dagen derpå. Jeg velger istedet å si at dette er et resultat av en helt fersk mozarella jeg kjøpte på Mathallen, som var så god at jeg ikke ville la den dele spotlighten med en saus. For dette var godt, dagen derpå eller ei!

Når det gjelder pizza er det smarteste i hele verden (faktisk) å forsteke pizzabunner et par minutter, avkjøle dem, og legge dem i fryseren. På den måten er det bare å plukke ut en bunn eller to, smekke sammen litt fyll, og slenge det hele i ovnen. Da begynner vi å snakke om at hjemmelaget pizza er enkelt, eller hur? Ta bunnbakinga en dag med masse overskudd, og dagen derpå-versjonen av deg selv vil takke deg for evig tid.

Klikk her for oppskrift på perfekt pizzabunn!

Jeg brukte de grønnsakene jeg tilfeldigvis hadde i kjøleskapet – aubergine, squash, rødløk og et par tomater. Du kan gjøre som meg, eller bruke det du synes er godt. Jeg forsteker alltid grønnsaker som skal på pizza, av to grunner: For det første blir ikke pizzaen soggy, og for det andre får de en mye, mye bedre smak av å forbehandles. Jeg bruker en grillpanne, men det går vel så bra å bruke en vanlig stekepanne. Jeg tok også på et par syltynne sitronskiver, for det synes jeg blir godt, men hei, du bestemmer selv.

Pizza med fersk mozarella og grilla grønnsaker
2 emner pizzadeig / forstekte pizzabunner

1/2 squash
1/2 aubergine
1/2 rødløk
4-5 små tomater / cherrytomater
2-3 tynne skiver sitron
2 stk fersk mozarella
Frisk basilikum (kan sløyfes)
Salt og pepper
Smør og/eller olivenolje

Forvarm ovnen så varm som den går, ideelt sett til eller over 250 grader. La bakebrettet stå i ovnen mens ovnen varmes opp, og den kan gjerne få stå og dure noen minutter etter at den har blitt varm også, for pizza liker ovnen sin hot hot hot.

Gjør klar pizzabunnene, enten det er å ta dem ut av fryseren eller å bake dem fra scratch.

Start med aubergine: Kutt den i tynne skiver, ca 1/2 cm, og legg dem på et kjøkkenpapir. Strø litt salt over, og vent noen minutter til den begynner å piple væske. Tørk av væsken, snu skivene, og gjør det samme på andre siden. Del hver av skivene i to halvmåner.

Gjør det samme med squash: Del den i tynne skiver, og del skivene igjen i halvmåner. Del tomatene i to, og pirk gjerne ut safta inni dem, bruk kun det smakfulle fruktkjøttet. Del rødløken i båter eller tynne skiver. Skjær tynnetynne skiver av sitronen, og skjær av det gule skallet.

Varm opp litt smør og olivenolje i en panne på høy varme, og la grønnsakene bli grillet i noen minutter til de faller litt sammen, og blir gyldne i kantene. Riv mozarellaen i små biter med hendene, eventuelt bruk en kniv om du foretrekker det, og strø den utover pizzabunnene. Fordel grønnsakene over når de er ferdigstekte, kvern litt frisk pepper over, og sett pizza i ovnen.

Avhengig av hvor varm ovnen din blir, men den bør stekes i 10-12 minutter til kantene er gyldne, og osten bobler. Finhakk litt basilikum til å strø over sammen med en klype salt rett før servering.