Pizzaboller med feta og karamellisert fennikel

Pizzabollboll! Hallais! Det ser kanskje fancy ut, men det er dags for å avsløre enda en hemmelighet: Dette er den perfekte måten å lage restepizza på. Særs enkelt fyll: Karamellisert løk og fennikel møter feta.

Porsjoner: ca 12 pizzaboller
Forberedelsestid: 15 min + 1 time heving
Steketid: 15-20 min

Dette. Er. Så. Godt! Tenk da, en herlig liten hvetebolle, sprø på utsiden med litt smelta parmesan på toppen, og når du biter av en liten bit møter du en kjerne av karamellisert løk og fennikel, denne snodige grønnsaken som nesten ingen bruker, i herlig fest med god og salt feta. Og det er alt som trengs av fyll! Og ikke nok med det, men de ligger tett i tett i tett, og du må dra dem forsiktig fra hverandre.. Her snakker vi fattigmannspizza som føles som skikkelig luksus, rett og slett. Nam nam nam. Nam.

Nam.

Ok. Disse kan selvfølgelig lages med alt mulig rart av fyll. Samboer Øystein lagde med mozarella, pesto, ferske tomater, basilikum og chilliolje – litt mer klassisk pizzafyll der, altså. Alt går an – har du rester, så bruk dem, har du et par grønnsaker i kjøleskapet som trenger å brukes opp, så bruk dem. Vil du spandere på deg en fersk mozarella, så gjør det.

Jeg bruker min vanlige pizzadeig til dette. Den blir smidig og fin å kjevle ut til en stor firkant, og den er lett å få til å henge sammen som bolle rundt fyllet. Jeg elter den i maskin, men gjør det gjerne for hånd også.

Pizzaboller med feta og karamellisert fennikel
Deig av 1/2 kilo mel
1 fennikel
2 store sjalottløk
1 ss godt smør
1 ts godt salt
1/2 dl vann
50 gram feta (blokk)
5-6 ss revet parmesan (kan sløyfes)
Olivenolje

Følg instruksjonene for pizzadeig, og sett den til heving. Mens den hever skal løk og fennikel karamelliseres. Det krever bare at du setter det i gang, og rører et par ganger. Jeg bruker en tykkbunnet Le Creuset-gryte med lokk til dette. Så lenge gryta har tykk bunn går det bra – om du bare har tynne gryter, bruk en stekepanne istedet, selv uten lokk.

Rens løken, og snitt den i tynne skiver. Legg disse i gryta/panna sammen med smør, og sett på lav varme. Fennikelen kutter du ved å kutte av “armene” på toppen samt rota i bunn, dele knollen i to, og så snitte denne i tynne skiver, akkurat som løken. Ha fennikelen over i gryta, sammen med salt. Rør rundt, sett på lokk, og la herligheten stå i en times tid mens deigen hever. Rør rundt innimellom.

Elt ut pizzadeigen, og kjevle den til en stor firkant. Del denne i ruter på ca 10×10 cm. Smuldre opp fetaosten, og legg denne først på rutene, før fennikel- og løkblandingen fordeles utover. Kvern eventuelt litt pepper over, om du har lyst på det.

Smør en form type pai-størrelse med olivenolje. Rutene lages til boller ved å først løfte opp de fire hjørnene, og deretter forsiktig bruke fingrene til å klemme sammen kantene til en rund bolle. Bruk lette bevegelser, det er en smidig deig! Legg bollene med skjøten ned i paiformen ettersom du ruller dem sammen.

Fortsett sånn til alle rutene er blitt til boller. Pensle overflaten med olivenolje, og strø eventuelt parmesan over til slutt, før forma går i ovnen på 200-250 grader i 15-20 minutter, til overflaten er gylden og sprø.

 

← Previous post

Next post →

3 Comments

  1. Anna

    Jeg lagde disse, bare med feta og spinat og en liten klætt hvit saus. Det ble veldig veldig godt! Pizzaboller er den nye pizzasnurren. Gikk kjempefint å fryse og varme i ovnen seinere.

  2. Astrid

    Disse ble kjempe gode og imponerte alle gjestene mine. Funket også kjempe bra med en tykk tomatsaus og hvitost.

    • Mmm, det tror jeg på! Hørtes godt ut :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.