Friands med bjørnebær

Det ser kanskje ut som en muffin, men la det være helt klart allerede nå: Dette er så ekstremt mye mer enn en muffin, dette er nemlig en friand, og som vi vet – franskmennene kødder ikke med kaker.

Porsjoner: 12 stk normal muffinsformstørrelse
Tilberedelsestid: 20 min
Steketid: 15 min
Total tid: 35 min

Dette var desserten vår på nyttårsaften, og selv om alt annet vi lagde var kjempegodt, var det disse som sto igjen som den store höydaren fra kvelden. For de ser nok ut som en muffin på utsiden, men der en muffin bare består av litt egg, masse hvetemel og masse sukker, vil du i en friand finne mandler, pistasjnøtter, sitron, kanel – og ikke minst bjørnebær. Oh holy! Om du klarer å la de stå i fred i forma skal de også dekkes av sitronmelis, litt mer pistasjnøtter, og gjerne noen friske bjørnebær også. Altså. Er det noen tvil? Beklager, men muffin: Go home, le friands er her.

Jeg fant friske bjørnebær, utrolig nok, men det går også fint an å bruke frosne. Om bjørnebær ikke er å oppdrive, kan du bytte de ut med valgfritt bær. Solbær, bjørnebær og blåbær er alle bær jeg ser for meg at blir godt i disse. Du trenger blanserte/skoldede mandler, det finner du ofte i bakehylla, hvis ikke kjøper du rå mandler og skolder dem selv. Pistasjnøttene bør også være rå, og hvertfall usaltet. Bor du i nærheten av en fin grønnsaksbutikk, finner du begge deler der. Nøttene her males nemlig til melet, som er hovedbestanddelen av deigen. Og apropos deigen – smak på den.

Jeg bakte mine i en muffinsform med papirformer oppi, i tillegg til å prøve noen utenfor formen, og noen uten papirform, for å se hva som funka best. Røre rett i silikonform fungerte dårlig, røre i papirform oppi muffinsform funka fint, og røre i papirform utenfor muffinsform funka også fint, men da med doble former, som allerede er stive i papiret.

Friands med bjørnebær

125 gram godt smør
60 gram hvetemel
6 ss pistasjnøtter
6 ss blanserte mandler
1/4 ts kanel
225 gram sukker
Skall av 1 sitron (kun det gule)
1 ss most banan
3 eggehviter
2,5 dl bær + 1 ss hvetemel
Salt

Topping
Saft av 1 sitron
Melis
Evt friske bær og grovhakkede nøtter
Forvarm ovnen til 200 grader. Rens og skyll bærene om nødvendig, og vend dem inn i 1 ss hvetemel i en bolle, uansett om de er frosne eller ferske. Sett til side.

Start med å kjøre nøtter, mel, kanel og det meste av sukkeret – hold igjen 2 spiseskjeer – i en matmølle eller i en blender til det er en fin masse, nøttene skal bli til mel. Ha blandingen over i en bakebolle.

Smelt smøret i en liten kasserolle, og mens det skjer, rasper du sitronskall (husk, kun det gule, det hvite er bittert) og moser banan. Ha smør, sitronskall og banan over i bakebollen, og bland sammen. Sett bollen til side.

Bruk en kjøkkenmaskin til å vispe eggehvitene med de siste to spiseskjeene sukker samt en liten klype salt til eggehviten er hvit, fast og topper seg i bollen, ca fire-fem minutter, litt avhengig av hastigheten på maskinen din.

Bruk en slikkespott, og vend èn tredjedel av eggehviten inn i bakebollen, forsiktig forsiktig forsiktig. Når det har blandet seg sånn passe jevnt, rører du inn neste tredjedel sammen med bærene (la overflødig mel være igjen utenfor). Når det er godt blandet inn (husk å få med alt som er i bunnen av bollen), vender du forsiktig inn siste delen av eggehviten.

Fordel røra i 12 muffinsformer, ca to tredjedeler opp i formene. Du kan også bruke store muffinsformer – da er det nok til 6 stk. Sett brettet i ovnen, og la de steke i ca 15 minutter. Sjekk dem med en trepinne etter 10 minutter, det skal ikke henge igjen røre på pinnen. Gjør det det, skal de stå noen minutter til.

La kakene avkjøle seg på rist. Press sitron, og rør inn melis til det er en jevn, men litt flytende, topping. Hell den over kakene når de har blitt lunkne, og dryss over grovhakkede pistasjnøtter og eventuelle ekstra bær.

 

Oppskriften er basert på Yotam Ottolenghis variant av friands med solbær.

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Arild

    Erstatt hvetemelet med Toro glutefri melmiks, lys type og Melange plantemargarin uten melk, salt og soya – da har du en like fantastisk dessert for gluten- og melkeallergikere!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.