Den anvendelige tofuen er tilbake! Denne gangen med en glaze av ingefær og appelsin. Servert på nykokt ris sammen med brokkoli, litt peanøtter og vårløk blir dette en skikkelig god tofumiddag.

Vegan + glutenfri
Porsjoner: 2
Forbedelsestid: 10 min
Steketid: 10 min
Total tid: 20 min

Det er litt for lenge siden forrige tofumåltid her på Green Bonanza. Både vinter og jul blir ofte preget av mer klassiske ingredienser, gryter og ikke minst comfort food. I dag var det slutt – to pakker tofu ble tatt ut av fryseren, på dagens kaffetur plukket vi opp en brokkoli og en ingefærrot, og vel hjemme ble det laget glasert tofu med ingefær og appelsin (eller, for å være ærlig, jeg brukte klementin, men ettersom den er såpass sesongbetont later vi som at det var appelsin. Begge deler funger, og begge deler blir godt!).

Ingefær og sitrus er en kombinasjon jeg synes er så utrolig god. Min favorittdressing er denne med tahini og sitrus, og jeg fornekter meg heller ikke når jeg lager smoothie med ingefær og mandarin. Ikke bare er det en god smakskombinasjon, begge deler er også vidunderkur for enhver forkjølelse. Fyll på med proteinrik tofu og brokkoli fylt med c-vitamin og jern, så er vi godt på vei til en supermiddag, vil jeg påstå. Vi spiste den med ris, men den funker vel så bra med nudler, eller uten noe som helst.

Tofu med ingefær og appelsin
2 pakker tofu à 200 gram
1/2 brokkoli
1 sjalottløk
2 hvitløksfedd
1 tommel ingefær
Nykvernet pepper
Peanøtt- eller nøytral olje

Marinade
2 ss tamari/soyasaus
2 ss mirin, evt sherry eller søt vin
2 ts maizenna

Saus
1 ss finrevet appelsinskall
1 ts finrevet sitronskall
1 dl ferskpresset appelsinsaft (ca 1 appelsin)
0,5 dl ferskpresset sitronsaft
1 ss vegansk worchestershiresaus*
1 ss soyasaus
1 ts sesamolje
1/4 ts cayennepepper
1 ts maizenna

* om du ikke har – erstatt denne med 1 ts eplecidereddik, en klype sukker og noen dråper chillisaus/tabasco.

Legg tofuen i press mellom en skjærefjøl, tørkepapir og noen tunge kokebøker i ti minutter, mens du vipser sammen marinaden i en liten bolle, til maizennaen er helt oppløst.

Kutt tofuen i terninger, og ha dem over i en liten plastpose. Hell marinaden over, knyt igjen posen, og vend den forsiktig så all tofuen blir innsauset i marinade. La den stå på benken i ti minutter.

Rasp forsiktig appelsin- og sitronskall over i bollen, uten å få med noe av det hvite. Press deretter safta ut av frukten, og bland inn øvrige ingredienser. Juster mengden cayenne, alt ettersom smak og behag. Finhakk løk, ingefær og hvitløk, og legg til side.

Skyll og del opp brokkolien i mindre buketter, og gjør klart finhakket vårløk og noen tørristede peanøtter, om du vil ha det over.

Varm opp 2 ss peanøttolje i en god panne på høy varme, og stek tofubitene i denne. Det kan sprute litt på grunn av marinaden, så vær forsiktig! De skal bli gyldne på alle kanter, beregn ca ti minutters steking på medium varme. Ha tofubitene over på et fat, ha et par teskjeer olje i panna, og ha løk, ingefær og hvitløk i panna i et lite minutt, før brokkolien også går over i panna. La det steke i et par minutter, før en tredjedel av sausen helles over brokkolien, og dampes inn i grønnsakene.

Ha tofuen over i panna igjen sammen med brokkolien, og hell over resten av sausen. La blandingen steke inn i tofuen og brokkolien i fire-fem minutter, før alt er blitt litt sticky og er klart til servering.

Ha over ris, og dryss vårløk og peanøtter over. Et par dråper soyasaus over risen er heller ikke dumt.