Det er vel lite det er mindre lov å gjøre som man vil med enn den klassiske waldorfsalaten, fra det ærverdige Waldorf Astoria, som skal lages akkurat sånn og sånn. Og nettopp derfor er det så morsomt å gjøre det!

Porsjoner: 4
Forberedelsestid: 30 min
Koketid: 0 min
Total tid: 30 min

Det er ingen ringere enn selveste Yotam Ottolenghi, en av mine desidert største favoritter når det kommer til kokebokfavoritter, som står for ideen denne gangen. Denne waldorfsalaten er basert på hans Sort-of-Waldorf fra hans kokebok Plenty More, som forøvrig anbefales på det sterkeste. Det er fortsatt den klassiske hjemmelagde majonesen involvert, og det er eple, men der stopper det også litt opp. Istedet for glaserte valnøtter er det rista hasselnøtter, og istedet for ferske druer har jeg brukt tørkede, sure kirsebær. Rødløk og stangselleri er tilstede, og det samme er rødkål, som vel ville fått selveste Waldorf-sjefen til å snu seg i grava. Det gjør at det går litt over i coleslaw-verden, men det gjør også salaten mer mettende og ikke minst fargerik!

Jeg har lagd majonesen fra bunnen av, og lover at om med en matmølle for hånden er det ikke vanskelig. Om du allikevel vil la være, går det fint an å bruke butikkkjøpt. Bruk isåfall halvannen dl ferdig majones. Jeg har justert litt på mengdene grønnsaker fra Ottolenghi, da det ble i overkant mye rå rødløk, blant annet. Ottolengi bruker også dill i sin, men da hadde samboeren min flyttet ut om jeg hadde hatt det oppi, så her ble det ingen dill.

En litt annerledes waldorf
1/4 rødt kålhode
3 selleristenger
2 grønne epler
1/2 rødløk
1 dl tørkede kirsebær, evt tranebær, evt ingenting
2 dl rå hasselnøtter
1,5 dl lettrømme
Evt dill

Majones
1 liten sjalottløk
1 eggeplomme
1 ts dijonsennep
1 ts eplecidereddik
160 ml rapsoljeSalt

Start med å lage majonesen. Finhakk sjalottløken, og skill eggeplommen fra hviten. Ha løk, eggeplomme, sennep, eddik  og en klype i en food processor eller matmølle, og start maskinen på lav hastighet. Mål opp oljen, og hell den ned i maskinen i en tynn og jevn stråle mens maskinen går. Da vil du sitte igjen med et tykk og fin majones.

Hasselnøttene skal ristes i ovn, så det kan gjøres først som sist: Legg dem utover på et bakebrett, sett det i ovnen på 200 grader, og la de riste i ca 10 minutter, til de har blitt gyldne. La dem avkjøles.

Snitt rødkål i tynne, jevne skiver. Selleristengene renses og kuttes i små halvmåner, mens eplene renses, kjernen fjernes og de skives tynt de også. Rødløken finhakkes. Bland alle grønnsakene, samt hasselnøtter og kirsebær i en stor bolle, og rør inn lettrømme og majones.

Voila!