Noe av det beste jeg vet på pizza, er hvit saus. Somregel må det melkeprodukter til, men det viser seg at det går vel så bra uten. Den hemmelige ingrediensen er, som i så mange andre tilfeller: Cashewnøtter.

Vegan
Porsjoner: 2 porsjonspizza
Forberedelsestid: 20 min  (pluss heving av pizzadeig)
Steketid: 10-12 minutter
Total tid: 30 min

Vi kutter ned på melkeprodukter, og i tillegg prøver jeg meg på et lavlaktosekosthold for tiden, fordi det er et eller annet magen min ikke tåler så mye av. Hittil går det veldig bra å holde seg unna ferske melkeprodukter, men akkurat dette med den hvite pizzaen har jeg pønsket på en stund, for det er jo, med hånda på hjertet, noe av det beste jeg vet.

Jeg har lenge erstattet melkeprodukter med en cashewbasert saus til pastaretter (se for eksempel her, her og her), og samtidig lager jeg jo ofte cashew cream til tacos og tortilla, spesielt etter at jeg knakk koden og ikke trenger å bløtlegge nøttene et døgn i forkant (halleluja!). Det samme måtte vel gå an på pizza? Jajamensann, det gjør det!

Toppingen kan varieres i det uendelige, men jeg holder meg til fire-ingredienser-regelen, og derfor består dagens pizza av hvit saus, artisjokkhjerter, karamellisert rødløk og ruccola. Unntatt fra regelen er selvfølgelig bunnen og litt Not Parmesan strødd på toppen.

Stekingen skjer, som sett på bilde, i jernpanne inni ovnen. Dette er ikke et must, men det er sterkt anbefalt! Om du ikke har et pizzastål eller -stein, da. Om du ikke har noe av dette – fyr opp ovnen på full guffe, og la bakebrettet stå inni der mens du lager pizza. Poenget er at du vil ha noe veldig varmt å legge pizzaen på når den skal stekes, da blir bunnen himmelsk.

Hvit og vegansk pizza
2 porsjonsemner pizzabunn
Hvit pizzasaus (oppskrift under)
1 boks artikksjokkhjerter, om du ikke får tak i ferske

1 stor neve ruccola
1/2 rødløk
2 ss rapsolje
2-4 ss Not Parmesan (kan sløyfes)

Hvit, vegansk pizzasaus
2 dl rå, usaltet cashewnøtter
1 ss sitronsaft (ca)
1-2 dl vann
1/2 dl olivenolje
2 hvitløksfedd
1 ts chilliflak / 1/2 ts chillipulver
1/2 ts salt

Sett pizzadeigen til heving, og sett samtidig ovnen på full varme med stekebrett eller jernpanne på rist inni.

Snitt rødløken i tynne skiver, og ha dem over i en tykkbunnet gryte sammen med 2 ss rapsolje og en klype salt. Jeg brukte en mandolin, men en skarp kniv funker også fint. La de surre på lav varme så lenge som mulig, gjerne mens pizzadeigen står og hever.

Lag Not Parmesan ved å kjøre cashewnøtter, næringsgjær, salt og hvitløkspulver til en fin masse, og sett til side.

For å lage sausen, kok opp cashewnøttene og la de fosskoke i 12-14 minutter. Hell av kokevannet, og ha nøttene over i en liten matmølle eller blender. Ha oppi hvitløksfedd, salt, sitronsaft, olivenolje, vann og chilli, og kjør det hele til en glatt og fin saus. Juster eventuelt mengden vann, og smak deg gjerne frem med sitron og chilli.

Del artisjokkhjertene i 8 om de er store, 4 om de er små. Kutt fra rota, sånn at de ikke går i oppløsning. Finhakk ruccolaen – den skal på etter at pizzaen har vært i ovnen.

Når pizzadeigen er ferdig hevet, bak ut porsjonspizzaer. Smør over saus, legg på artisjokkhjerter og rødløk, og strø Not Parmesan over raskt, før pizzaen går i ovnen. Der skal den få stå til den er gylden i kantene. Strø over ruccola og eventuelt en klype salt og pepper før det er dags for å nyte.