Hahaha! Jeg ba om hjelp på instagram til å finne et navn til disse no-meat-meatballs, og en følger, marenoro, kom raskt med det enkle, og likefullt geniale, heatballs! De ble servert med en tomatsaus og pasta – klassisk spaghetti med kjøttboller, med andre ord.

Vegan
Porsjoner: 4, når servert med pasta og saus
Forberedelsestid: 10 min (marinara) + 20 min (heatballs)
Steke/koketid: 20 min (marinara) + 10-15 min (heatballs)
Total tid: ca 45 min

På søndag gikk vi tur og drakk kaffe med min fantastiske søster og hennes mann (oh yeah! De giftet seg forrige helg!), og tradisjonen tro stiller min kjære samboer Øystein spørsmål helt uten kontekst og sammenheng. Dagens spørsmål: Hva spiser dere til middag til vanlig? Karoline er også veggis, og Erik spiser mest veggis hjemme, og de begynte å tenke. Og tenkte. Og tenke… For hva spiser man egentlig sånn til vanlig? Jeg husker det fordi jeg blogger om det, men sånn ellers, husker man hva man pleier å eeegentlig spise til middag? Etterhvert kom de frem til at de spiste endel husmannskost, endel italiensk, og endel soyaproteinbaserte middager, altså TVP.

Deretter begynte vi å snakke om hva vår mor lagde da vi var små, og en av tingene vi begge henger igjen ved, er spaghetti med kjøttsaus. Mamma er fan av fløtesaus, så det var heller fløtesaus enn tomatsaus. Og så kom jeg på lady og landstrykeren, og da var det jo gjort. Jeg fikk så sjukt lyst på spaghetti, tomatsaus og en form for kjøttboller uten kjøtt.

Som sagt, så gjort. På grunn av samtalen med søstern tenkte jeg at jeg ville prøve å bruke TVP som base, fordi det kunne gi en fin konsistens, for ikke å snakke om hvor protein det er i TVP. Italiensk var en sure thing, her er det både krydder, urter og hvitløk, og en klassisk marinara var på sin plass. Jeg bakte til og med en liten foccacia! Søndagsmiddagen sin, det. TVP i granulatform, altså i småbiter, kan enten bestilles fra iherb, kjøpes på velassorterte matbutikker eller grønnsakssjappa på hjørnet.

Heatballs

4 dl TVP/soyakjøtt i granulatform
5,5 dl kokende vann + 1 ss grønnsaksbuljong*
5-6 ss glutenmel
4 små sjalottløk
4 hvitløksfedd
1 ts chillipulver
0,5 ts sennep eller sennepspulver
2 ts tørket persille
3 ts provencekrydder (evt bland sammen oregano, basilikum, rosmarin og timian)
1 ts salt
1 ts malt pepper
0,5 ts hvitløkspulver (kan sløyfes)
1 ss tomatpure
1 ss olivenolje
Nøytral olje til steking
* Alt skal ikke brukes samtidig. 4,5 dl skal brukes til bløtlegging, resten i massen

Marinara

1 rødløk
5 fedd hvitløk
1 rød chilli
1 ts agave eller honning
2 bokser gode, grovhakkede tomater (gjerne Mutti)
Fersk basilikum
10-12 svarte oliven (kalamata)
Salt og pepper
Olivenolje

Start med tomatsausen. Finn frem en god gryte, og varm opp et par spiseskjeer olivenolje på lav varme. Finhakk rødløk, og la det surre i gryta til den er blank og myk. Finhakk hvitløk og chilli, bland det inn i rødløken. Etter et par minutter, ha over tomater, agave, og en klype salt. Sett på lokk, og la småputre så lenge som overhodet mulig – jo lenger, jo bedre! Kalamataoliven røres inn mot slutten av koketiden sammen med en neve finhakket basilikum, og en klype salt og pepper.

For å lage the heatballs: Kok opp 4,5 dl vann og bland ut grønnsaksbuljongen i den, før det helles over TVP’en i en bolle, og får svelle i 10 minutter. I mellomtiden finhakkes sjalottløk og hvitløk, og surres blankt i litt olje. Alle tørre kryddere blandes sammen i en liten skål.

Når TVP’en er ferdig svellet, røres tomatpure, olivenolje, løkblandingen og alle de tørre krydderne inn i soyaen. Hell over den siste dl med varm grønnsaksbuljong, og bland godt. Rør deretter inn glutenmelet en spiseskje om gangen, og følg med på at konsistensen blir seig-ish og henger sammen, det kan ta litt tid ettersom glutenet aktiveres av røringen.

Sjekk konsistensen ved å ta opp en spiseskje av røra, og klem den sammen til en liten bolle for å se om den henger sammen. Det handler mer om å klemme sammen enn å rulle.

Varm opp et tynt lag olje i en stekepanne, og klem/form sammen boller, ganske så små, og legg dem i panna ettersom du former dem. La dem steke seg gyldne og sprø på alle kantene, før du skrur ned varmen til minimum, og lar bollene ligge i stekepanna i ti minutter til, da setter konsistensen seg perfekt. Samtidig kan du koke opp pasta, og smake til sausen med oliven og basilikum.

Heat on!