Supersunne og supergode pannekaker, er det mulig? Jajamensann! Disse er både sukkerfri, glutenfri, melkefri og uten egg.
Frokost og lunsj

Bokhvetepannekaker med banan og blåbær – melkefri, glutenfri og sukkerfri!

5 comments

Tradisjonelle pannekaker består av fire ingredienser: Melk, egg, sukker og hvetemel. Å lage pannekaker uten samtlige av disse, is it really possible? Challenge accepted – og svaret er et høyt og rungende JA! DET GÅR AN! OG DET SMAKER DIGG!

Vegan, glutenfri, sukkerfri
Porsjoner: 2-3 porsjoner, 6 små, tjukke pannekaker
Forberedelsestid: 15 min (10 min venting)
Steketid: ca 10 min
Total tid: ca 25 min

Fyren jeg bor sammen med sier stort sett èn av to ting på søndagmorgen. Enten ber han om paracet, eller så spør han om vi kan kan lage pannekaker til frokost. Noen ganger spør han også om begge deler, og da går det en liten faen i meg som sier nei til paracet, ja til pannekaker. Neida. Joda. Litt.

Uansett. Selvom vi egentlig både spiser egg, melkeprodukter, hvetemel og sukker til vanlig, prøver vi å kutte ut mesteparten av det der det går an, og spesielt der hvor alle råvarene er tilstede i samme produkt. Jeg blir rett og slett dårlig av kombinasjonen, så søtsaker som pannekaker og bakst pleier å utgå med høye kneløft for min del. Derfor har vi før lagd bokhvetepannekaker, men da med egg og melk. I dag var dagen for å lage uten “alt”, og jaggu ble det ikke noen av de beste pannekakene vi har spist.

Supersunne og supergode pannekaker, er det mulig? Jajamensann! Disse er både sukkerfri, glutenfri, melkefri og uten egg.

Bokhvetemel får du kjøpt i helsekostbutikker, og som erstatning for egg bruker jeg en blanding av knuste linfrø og vann. De sørger for at alt henger sammen, og på toppen av det hele er det den beste veganske kilden for omega 3. Og – pannekakene smaker ikke linfrø. Linfrø må knuses for at næringen skal tas opp i kroppen, så om du bare finner hele, knuser du dem i en matmølle, blender eller morter.

Bokhvetepannekaker med banan og blåbær

2 ss knuste linfrø + 6 ss vann
2 dl bokhvetemel
2 dl plantemelk, jeg bruker soya naturell eller mandel
1 ts bakepulver
2 ts lønnesirup eller agave (evt honning)
1/4 ts ekte vanilje (kan sløyfes)
1 stor banan
1-2 dl blåbær
Kokosolje til steking (eller noe annet, om du foretrekker)

Linfrøene må knuses og bløtlegges litt i forkant av pannekakestekingen for at de skal få tilstrekkelig tid til å svelle og bli den seige gugga som gjør at de fungerer som bindemiddel. Kjør frøene i en matmølle eller bruk en morter, og legg dem i vann. Dette kan godt gjøres dagen i forveien, om pannekakene skal være frokost. Hvis ikke – gjør dette før du begynner å finne frem resten, så rekker de å svelle i 10 minutter, det holder.

Bland sammen bokhvetemel, bakepulver, vanilje om du bruker, plantemelk, og lønnesirup i en bakebolle, og visp det sammen. Det blir en ganske tjukk røre, det er meninga. Rør deretter inn linfrøblandingen.

Jeg liker å ha bananen i biter oppi røra, sånn at man plutselig finner en varm bananbit inni en pannekake. Jeg deler derfor bananen i fire på langs før jeg deler den i terninger, eller moser den med en gaffel, om den er moden nok.

Sørg for at panna er skikkelig varm før du begynner å steke, og ha en klatt cocosa eller annet stekefett i panna. Bruk en liten sleiv til å porsjonere ut pannekakene, eventuelt stek dem en og en. Når det bobler godt i hele overflaten på pannekaka, er den klar til å snus. Stek omtrent like lenge på andre siden, maks 2-3 minutter.

Vi spiste våre pannekaker med soyayoghurt, lønnesirup, friske blåbær og ristet kokosflak. God frokost!

Supersunne og supergode pannekaker, er det mulig? Jajamensann! Disse er både sukkerfri, glutenfri, melkefri og uten egg.

Oppskriften ble oppdatert 29.01.16

5 Comments

  1. Pingback: Havrepannekaker med banan • Green Bonanza

  2. Pingback: Proteiner fra planteriket • Green Bonanza

  3. Nam! Gleder meg til å prøve dette til middag i dag!

  4. Kari Nordkvinne

    Hei! Gleder meg til å prøve disse! :D
    En liten p.s: det er kanskje ikke alle som vet dette på forhånd, så det hadde vært fint om du kunne nevne (i denne og andre relevante oppskrifter) at linfrø kan gi blåsyreforgiftning og at knuste linfrø må varmebehandles riktig før det er trygt å spise dem :)
    http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/kornvarer/er_det_sant_at_linfro_inneholder_blaasyre

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.