Chiapudding med vanilje

Tre enkle ingredienser, en natt i kjøleskapet, og voila! Du har en god, lett og ikke minst hysterisk sunn pudding til frokost, lunsj eller dessert. Jeg har toppet min med blåbær men her er det virkelig ingen grenser.

Vegansk + glutenfri
Porsjoner: 2
Tilberedelelsestid: 2 min
Ventetid: Over natta

I forrige uke skrev Godt.no en fin artikkel om chiafrø, og nevnte en av mine smoothieoppskrifter som et tips til hvordan bruke chiafrø i maten. Jeg tenkte for det første takk, og for det andre at det var på tide med flere chiaoppskrifter her på Green Bonanza.

Jeg er den første til å bli litt matt av all praten om superfoods, det innrømmer jeg gladelig. Allikevel bruker jeg opptil flere ingredienser som har fått det vedhenget, og det er jo fordi det er så himla sunt – og fordi det ofte er gøy å lage mat med det, som for eksempel chia.

Chia er stappfullt av fiber, kalsium og Omega-3. Spesielt de to siste er næringskilder som vi veggiser og veganere må holde et ekstra øye med. Det er ikke noe problem å få i seg nok, men det kan være fint å orientere seg i hvilke matvarer som inneholder hvilke typer næring, vitaminer og så videre. Det gjelder jo forsåvidt alle, veggis eller ei.

Det andre er jo at chia er så ustyrtelig morsomt å jobbe med. Det lille frøet øker sin egen størrelse hele 12 ganger, og får en morsom, geleaktig konsistens. Det tar litt tid å bli vant til, men behandlet rett og med tilstrekkelig tålmodighet, blir det kult.

Vaniljepudding, for eksempel. Jeg synes jo ikke puddingkonsistensen er så veldig kul sånn i seg selv, men chiapudding har jeg faktisk lært meg å like. Med tanke på hvor enkelt det er å smekke sammen selve puddingen, kan man bruke tiden den står i kjøleskapet på å planlegge hva man skal servere oppå. Tips og forslag tas gjerne imot i kommentarfeltet!

Chiafrø får du kjøpt i helsekostbutikker, og skikkelig vaniljeekstrakt i pulverform finner du i velassorterte butikker – det skal være svart! Om du ikke finner vaniljepulver kan du også skrape ut litt frø av en vaniljestang, eller bruke flytende vaniljeessens. Det kan også droppes helt, eventuelt bruke søtet soya istedet.

Chiapudding med vanilje og blåbær

0,8 dl chiafrø
2,5 dl soyamelk naturell
1/4 ts vaniljeekstrakt
Evt blåbær eller annen topping

Bland sammen chia, soyamelk og vanilje i en bolle, eller gjerne et glass med lokk, og rør godt sammen. Dekk til, eller sett på lokket, og sett glasset i kjøleskapet. Der bør det få stå i 12 timer, minimum. Rør gjerne et par ganger underveis, for at soyamelken og chiafrøene skal blandes godt.

Server med friske bær eller frukt. Om du ikke spiser alt med en gang holder den også godt i kjøleskapet i minst et par dager.

 

Oppdatert 13.06.15

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Trine

    Hei! Jeg har blitt skikkelig glad i chiapudding/grøt til frokost. Må jeg få komme med et tips. Hos Nøtteblanderen i Brugata på Grønland selger den søteste dama du kan tenke deg chiafrø i poser på 1 kg, til 120 kr. Ja! 120 kr. Det er en god pris!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.