Alt du trenger for å lage asiatisk salat er en kniv, en bolle, og kokende vann. Dødsdigg med peanøttsaus!
Salat

Asiatisk salat med grønnsaker, risnudler, peanøttsaus og lime

2 comments

Noen ganger får jeg så innmari lyst på peanøttdressing. Sånn innmari innmari innmari INNMARI lyst på. Da lager jeg en asiatisk salat med risnudler og peanøttdressing, spiser til jeg er stappmett og slår meg på magen.

Vegansk + glutenfri
Porsjoner: 2
Forberedelsestid: 10-15 min
Koketid: 0 min
Total tid: 10-15 min

Mens jeg sto og lagde denne salaten som skulle inneholde halvparten nudler og halvparten friske grønnsaker (gulrot, agurk, vårløk og grønne erter), tenkte jeg på to ting.

Det første var at denne salaten kan man lage helt uten kokeplater, selvom det skal være nudler i den. Det vil si, du trenger en vannkoker, men du trenger ikke en kokeplate. Fint å vite til en av de gangene man plutselig ikke har en kokeplate. Hurra for det!

Det andre var at jeg er så innmari glad for at store matbutikker har begynt å føre produkter som risnudler, riseddik, tamari (glutenfri soya), mirin (søt risvin), sesamfrø OG nori (tangark)! Det står såklart ikke der man tror at det skal stå (sammen med andre nudler, eddik, soya og frø), men det står der hvor de har sånn mat de liker å kalle etnisk. Hvertfall på store butikker som Mega og Meny, der står alt dette sammen med sushiingredienser i røde, fine pakker og flasker. Med andre ord: Ingen obskur grønnsakssjappe på hjørnet nødvendig for å lage asiatisk mat! Hurra for det og!

Dette er en sånn salat som jeg blir så innmari glad av. Jeg vet ikke helt hva det er som gjør det, at alt er skåret i tynne strimler, om det er peanøttsausen, om det er at jeg spiser en og en ert med pinner, eller om det er sesamfrøene, eller om det er at den får så mange fine farger. Samme kan det være – jeg er happy, og det håper jeg du også blir!

Alt du trenger for å lage asiatisk salat er en kniv, en bolle, og kokende vann. Dødsdigg med peanøttsaus!

Asiatisk salat med risnudler og peanøttdressing

200 gram tynne risnudler (vermicelli), eller de som ligner på tagliatelle
2 friske gulrøtter
1/2 agurk
2 dl grønne erter eller edamame
2 never kinakål

1 porsjon peanøttdressing (se under)
Garnityr: Sesamfrø, noriflak i strimler, vårløk, grovhakkede peanøtter, koriander

Peanøttdressing

2 ss peanøttsmør
2 ss tamari eller soyasaus
0,5 ts riseddik
0,5 ts sesamolje
0,5 ts mirin (kan sløyfes)

2 fedd hvitløk, raspet
1 ts raspet ingefær
Saft fra 1/2 lime
4-5 ss kokende vann
1 ts sriracha (kan sløyfes)

Jeg bruker de helt tynne risnudlene, men om det er bare de vanlige som er å få tak i, så er det like fint – de bare krever litt lenger tid i kokende vann. Risnudler blir fort moshy og ekle om de koker, så de skal ikke koke, de skal kun helles kokende vann over, og få stå i fred til de er al dente. Derfor: Legg nudlene i en kjele, kok opp vann i vannkokeren, og dekk nudlene med vann. Rør rundt med en gaffel nå og da for at de ikke skal sette seg helt fast, og smak innimellom for å sjekke når de er ferdige. Tynne risnudler trenger 5-6 minutter, de litt tykkere trenger nok opp mot 10-12, kanskje også 15. Det går fint!

Rasp hvitløk og ingefær, og tilsett de øvrige ingrediensene i dressingen. Rør rundt til alt er løst opp og blandet godt sammen, og sett den til side.

Mens nudlene godgjør seg, er det grønnsakene som står for tur. Jeg har kjøpt meg en sånn fancypants spiralizer (fordi jeg er kitchen gadget freak), men et juliennejern, en helt ordinær ostehøvel eller tilogmed en kniv kan også brukes for å skjære gulrot og agurk i tynne strimler. Vårløk kan finhakkes og legges klart, det samme kan kinakål og peanøtter. Grønne erter dynkes i kokende vann, og er klare på et par minutt. Om du har sesamfrø som ikke er forhåndsristet, kan de med fordel ristes i en tørr panne. Kutt opp noen noriflak i tynne strimler også, og riv litt koriander i mindre biter med henda.

Når nudlene er al dente helles vannet av, og noen dråper sesamolje røres inn i nudlene, da blir de litt lettere å jobbe med. Rør inn dressingen i nudlene, før de blandes inn med alle grønnsakene.

Fordel salaten i to boller eller legg den over i et serveringsfat, og strø over vårløk, peanøtter, sesamfrø og nori. En ekstra limeskvis gjør også godt!

Alt du trenger for å lage asiatisk salat er en kniv, en bolle, og kokende vann. Dødsdigg med peanøttsaus!

 

Oppdatert 4. november 2015

2 Comments

  1. Pingback: Mine favorittoppskrifter fra 2015 • Green Bonanza

  2. Pingback: Vegansk vår: Asiatisk mat • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.