Stort sett dropper jeg å marinere tofu, rett og slett fordi jeg ikke har tålmodighet til det. Men noen ganger er det verdt å bruke en time ekstra, eller legge tofu i marinade kvelden før middagen skal serveres.

Vegansk + glutenfri
Porsjoner: 2-4 (avhengig av bruk)
Forberedelsestid: 5 min + tid til marinering
Steketid: 20 min
Total tid: 25 min + marineringstid

Tofu kan brukes til alt. Og man kan gjøre det meste med den. Det er i det store og det hele ganske ålreit å ha med å gjøre – hvertfall så lenge man har en ok tofu i kjøleskapet. Jeg bruker kun fast tofu i mine oppskrifter, og har selvfølgelig noen merker jeg foretrekker bedre enn andre. Noen av dem er litt tricky å få tak i, men et godt tips er faktisk Alpro sin tofu som selges i vanlige daglivarehandler, eller å gå innom et asiatisk supermarked om du har et i nærheten. Japansk og kinesisk fast tofu er ofte bedre enn andre. De vet hva holder med på med, rett og slett.

Jeg bruker tofu både som burger, i salat, i vårruller, på blings, i curry, og med en rekke forskjellige type nudler.. i det hele tatt. Denne oppskriften er intet unntak: Den funker supert som pålegg i en sandwich, sammen med en aioli eller cashewkrem, litt grønn salat og et par skiver agurk eller avocado. Mer trenger du ikke! Den er også super i en salat, gjerne med litt couscous, ris eller quinoa som base.

Det jeg prøver å si: Det er veldig enkelt å slenge rå tofu i ovnen, få en ferdig bakt tjue minutter etterpå, og det er alt man trenger å gjøre. Men noen ganger er det veldig stas å bruke litt ekstra tid på å legge tofuen i marinade over natta, og få et helt annet resultat!

Denne marinaden er kanskje for spesielt interesserte – her er både misopaste (fermentert soya), næringsgjær, og røykessens. Mange smaker som er interessant hver for seg, og som sammen blir en veldig kul kombinasjon, synes jeg. Prøv!

Røkt, misomarinert tofu
1 blokk fast tofu
2 ss hvit miso
2 ss ferskpresset sitron
2 ss lønnesirup
3 ss tamari/soya
1 ss næringsgjær
1/2 ss liquid smoke
1/4 ts riseddik

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden. Del opp tofuen enten i skiver eller terninger, alt ettersom hva du skal bruke den til. Skiver er digg i sandwich, terninger er topp i salat. Finn frem en boks, legg tofuen oppi, hell marinaden over og bland godt, uten å ødelegge tofuen. Sett på et lokk, og sett i kjøleskapet. La den marinere i alt fra en time til et døgn.

Når du skal bake tofuen: Fisk ut skivene en etter en og legg dem på et bakebrett med bakepapir. Bruk en pensel til å pensle resten av marinaden (om det er igjen noe) på skivene. Ingen grunn til å la det gå i vasken. Sett brettet i ovnen, og la det stå i ca 20 minutter eller til tofuen er gylden. Snu skivene halvveis. Om du har bakebrett med prikker på sånn som jeg, så får du fine dots på tofuen din.

 

Marinaden er basert på en oppskrift fra VeganYumYum.