Det er ingen hemmelighet at jeg har en forkjærlighet for grønnkål (og rosenkål, men det er en annen historie), og grønnkål kan brukes til så mangt – også som pesto på pasta! Denne svisjes enkelt sammen mens pastaen koker, og vips – middag på 10 minutter.

Kan enkelt gjøres vegansk + glutenfri
Porsjoner
: 2
Forberedelsestid: 2 min mens pasta koker
Koketid: 10 min
Total tid: 10 min

For fire år siden bodde jeg i Berlin, og der fikk jeg smaken på grønnkål. Det hørtes akkurat passe Berlinhipsterhippie ut, men sånn ble det nå engang, og når jeg flyttet hjem til Oslo trålet jeg grønnsakssjappene etter grønnkål, passe desperat i blikket etterhvert. Jeg visste om èn, til nød to, butikker som førte grønnkål hele vinteren. Nå er det heldigvis mye enklere, så enkelt at du får kjøpt ferdigoppkutta (!!!) grønnkål på Rema. jaja, tidene går fremover, dere!

Det skal dog innrømmes at den jeg har brukt i pestoen her, som synes på bildet, ikke er en vanlig grønnkål, som er mer krusete, men en svartkål. De er dog veldig like i smak selvom de ikke er det i utseende, og dette fungerer like godt med vanlig grønnkål. Om du leter etter svartkål, fant jeg det på Røtter i Oslo nå forleden dag. De er også veldig, veldig gode å lage chips av!

Uansett. Grønnkålpesto må vel omtrent være det sunneste av alt det grønne du kan finne på å lage pesto av. Den har masse kostfiber, vitamin A, C, E og et par B-vitaminer (blant annet folat, som bidrar til jernopptak), og i tillegg inneholder 100 gram grønnkål mer kalsium enn 1 dl melk. Si det neste gang noen spør deg om hva du gjør istedet for å drikke melk.

Jeg har brukt en liten slant parmesan i denne pestoen, og den er derfor ikke vegansk i sin opprinnelige form. Det kan du dog lett erstatte med 1 ss næringsgjær og 1 ts (eller mer, smak deg frem) med søtning, for eksempel agavenektar. Du kan godt også ta litt mer cashewnøtter, for konsistensens skyld. Jeg foretrekker også å bruke pasta som er støpt i jernform. Det høres veldig fancy ut, men grunnen er enkel, den tar til seg mer smak og saus. Eldorado sine pasta på boks er av denne typen, det samme gjelder Jamie Olivers pastatyper.

Pasta med grønnkålpesto
200 gram pasta
4 dl grønnkål (stilker fjernet)
2 ss parmesan (kan sløyfes)
2 ss rå cashewnøtter, evt pinjekjerner
1 fedd hvitløk
2 ss vann
2 ss olivenolje
1 ts sitronsaft
Salt

Kok opp pastavann, og kjør resten av ingrediensene til en pesto i en matmølle eller blender. Juster konsistensen med cashewnøtter og vann, og smak deg frem med sitron og salt. Noen grønnkåltyper smaker ganske sterkt, den smaken kan du balansere med sitron, salt og cashewnøtter, eventuelt parmesan om du bruker det.

Server nykokt pasta med masse grønnkålpesto, ristede pinjekjerner, eventuelt mer parmesan og gjerne en hvitløksbaguette på siden.