Vegansk bananbrød med nøtter
Kaker og godis

Bananbrød med nøtter

Nivå Enkel 8 comments

Å bake uten egg og melk er lett  som en plett, og du smaker ikke forskjell. Jeg lover. Dette bananbrødet er lett å lage, saftig og mykt, og fullt av valnøtter.

Vegansk
Porsjoner: 10-12 skiver

Forberedelsestid: 10 minutter
Steketid: 30-40 min
Total tid: 50-60 min

Det begynner å bli en tradisjon for meg å bake til Norsk Vegansamfunns popuprestaurant i anledning Restaurant Day, og det er en tradisjon jeg stortrives med! Vi baker ikke så mye sånn ellers, simpelthen fordi vi ikke spiser så mye bakst, så om jeg kan bruke noen timer på å pønske ut nye oppskrifter og samtidig slippe at det bare blir liggende uspist, og bidra til noe kult – da er det jo en winwin!

Om jeg først skal spist bakst, er bananbrød høyt oppe på lista. Saftig, kompakt samtidig som det er luftig, en sprø skorpe.. Ah! Finnes det noe bedre? Noe av det jeg savner mest med å bo i Berlin er sykkelturen til a.horn hvor vi spiste ristet bananbrød med smør og kanel på. Herregud, så godt! Det kan man med fordel gjøre med dette bananbrødet også.

Jeg har brukt mandler i mitt, men valnøtter eller pekannøtter fungerer også helt topp. Det går også an å droppe det helt, om du skal servere allergikere. Du kan også velge om du vil ha nøtter inni kaka, eller om du vil dekke toppen istedet.

Det er også verdt å vite at du trenger overmodne bananer til dette, de som begynner å bli brune i skallet. Til alt hell selger de fleste matbutikker deg disse til halv pris også. Som bindemiddel bruker jeg chiafrø, som i tillegg til å ha fantastiske bakeegenskaper er kjempesunt. Sett sånn flaks. Jeg lar mine være hele fordi jeg ikke synes det gjør noe med spor av chiafrø i ferdig bakst (de går nesten helt i oppløsning, men noen ganger merker man dem), men det går også an å finmale dem før de blandes med vann. Om du ikke vil bruke kaffe, kan du bruke vann eller plantemelk istedet.

Vegansk bananbrød med nøtter

Bananbrød med nøtter


3 ss chiafrø + 6 ss vann

2 overmodne bananer
1 dl svart kaffe
1 dl rapsolje
1,2 dl hvitt sukker
4,5 dl hvetemel
2 ts bakepulver
0,5 ts salt
1 ts kanel
2 dl grovhakkede valnøtter, mandler eller pekannøtter

Sett ovnen på 180 grader, finn frem en brødform og kle den med bakepapir. Du trenger ikke smøre den eller noe sånt, oljen i deigen gjør at den ikke fester seg.

Start med å bløtlegge chiafrøene, de trenger fem-ti minutter for å svelle tilstrekkelig. Bland frø og vann i en liten skål, og rør godt rundt.

Mos bananene i en bakebolle, enten med en gaffel eller en sånn potetmos-ting. Rør inn svart kaffe og rapsolje i chiafrøbollen. Bruk en visp og sørg for at chiafrøene ikke blir liggende i klumper oppi der. Bland det sammen med bananene. Rør deretter inn sukker, salt og kanel, før bakepulver og hvetemel vendes inn i deigen med en slikkepott eller sleiv. Rør så inn valnøttene, og hold igjen noen til å strø på toppen av bananbrødet, om du vil det, eller ha alle på toppen.

Hell deigen over i brødformen, og sett den midt i ovnen. Sjekk den med en trepinne etter 30 min. Om det sitter igjen deig på den, la den stå i fem-ti minutter til. La bananbrødet avkjøle seg i formen i 10-15 minutter, før den løftes ut ved hjelp av bakepapiret, og avkjøles på rist.

Vegansk bananbrød med nøtter

30.07.17: Oppskriften er oppdatert med nye bilder, og noe justert fremgangsmåte.

8 Comments

 1. Celine Mandt Larsen

  Hei! Jeg lurte på om du hadde noen tips til annet mel (grovere el. mandelmel?) og et alternativ til sukker? Bruker ikke annet enn lønnesirup, dadler og agave her i huset – funker det?

  • Hei! Jeg har (når sant skal sies!) ikke bakt bananbrød på en stund, det burde jeg jo. Ikke noe problem å bruke annen søtning tror jeg, men mer usikker på melet – hvertfall i kombinasjon med søtningsmiddel!

 2. Skal kaffen være kokt eller bare malte bønner? :)

 3. Har du noen erfaring med å bake dette brødet med glutenfritt mel? Prøvde et mislykka forsøk med soyamel da samboer ikke tåler gluten :)

 4. Mona Halvorsen

  Glutenfritt havre mel blir kjempegodt

 5. Heidi Brekke

  Hei! Kaken var nydelig på smak, men den måtte steke mye lenger enn oppgitt.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.