Varm byggrynsalat med tahinidressing

Bygg har vært dyrket i over 10 000 år, og frem til midten av 1800-tallet var det vår viktigste kornsort. Tenk på det! Den er lettdyrka og blir raskt moden, og selv om den nå blir mest brukt til dyrefor, skal man ikke kimse av en god byggrynsalat med grønnsaker og en dressing, for eksempel av tahini.

Vegansk
Porsjoner: 2
Forberedelsestid: 15 min
Koketid: 15 min
Total tid: 30 min

Jeg har vokst opp i stall, og noe av det jeg husker aller best er de sommerne hvor vi kokte hel bygg på et kjøkken i stallen. En enorm kjele, sikkert 100 liter (sikkert ikke, men barns hukommelse), som sto og kokte i time etter time etter time, og det luktet søtlig bygg overalt. Hestene gikk bananas ved kveldsforingen, og det var sjeldent mer smatting å spore enn de dagene vi kokte bygg til dem.

Det smattes kanskje ikke fullt så mye her i heimen som det gjorde i stallen, men en enkel varm salat med bygg, bakte grønnsaker og en enkel dressing, enten av tahini eller noe annet, er ordentlig god mat på en hvilken som helst ukedag, eller helgedag, for den saks skyld. Lag mye når du først er i gang, og spis restene avkjølt til lunsj dagen etterpå. Det er også godt med foreksempel gulrotfalafler seller andre type middagsboller til.

Såvidt jeg vet er det bare Møllerens som produserer og selger hele byggkorn som menneskemat, og da under navnet byggris (veldig rart, men ok). Den er forhåndskokt og knust i mindre biter, sånn at du ikke trenger å koke det i timesvis. Du finner den på de aller fleste matbutikker, i hylla ved ris og pasta.

Jeg tar i bruk både stekeovn og stekepanne når jeg lager dette. Det er ikke nødvendig, men jeg synes at gulrøtter blir så innmari gode når de blir karamellisert i ovn. Man får ikke det samme resultatet av å steke den i panna, men om du har kort om tid eller ikke orker å styre med det – sleng den i panna. Jeg bruker gulrot og grønnkål i tillegg til gulrot, men her kan alt av grønnsaker benyttes.

Jeg lagde en enkel sesamdressing av tahini fordi jeg tenkte at det funka godt, og det gjorde det. Om du ikke er glad i sesam eller ikke har tahini, kan du for eksempel vispe sammen en enkel sennepsvinaigrette, eller enda enklere, skvise litt sitronsaft over sammen med litt salt og olivenolje. På siden hadde vi noen ferske tomater, avocado og pitabrød.

Varm byggrynsalat
2 poser byggris

3 gulrøtter
1/2 brokkoli
2 never grønnkål
1 ss grønnsaksbuljong
1 + 1 ss rapsolje
1 ts chilli eller cayenne
1 ts salt
Evt fersk tilbehør som tomat, agurk, avocado, vårløk

Enkel tahinidressing
1 dl tahini
1 dl vann
1 ss soyasaus
1 ss riseddik
1 ts agave eller honning
1 fedd raspet hvitløk
Salt og pepper etter smak

Sett ovnen på 200 grader, gjerne varmluft. Kok opp rikelig med vann til byggkornene, med en 1 ss grønnsabuljong og en klype salt i. Følg kokeanvisningene på pakka, ca 15 minutter.

Rens gulrøttene og skjær dem i skiver, og legg utover et bakebrett. Risle over 1 ss rapsolje, salt og chilli eller cayenne, og sett dem i ovnen. Det gjør ingenting om ovnen ikke er ferdig oppvarmet, de tåler å være med på ferden. Det tar ca 15 minutter før disse også er ferdig.

Rasp hvitløksfeddet, og visp sammen alle ingrediensene til tahinidressingen i en liten bolle. Om du vil ha alternativet sennepsvinaigrette, visp sammen 1 ts dijonsennep med 1 ss olivenolje, en dæsj agave eller honning og og litt salt.

Rens brokkoli og grønnkål, og varm opp 1 ss rapsolje i en stekepanne. La brokkoli og grønnkål surre der i fem-seks minutter, før de ferdigkokte byggrynene røres inn, i tillegg til gulrøttene som har blitt karamellisert i ovnen.

Ha herligheten over på tallerken eller i en serveringsbolle, og risle dressingen over.

 

← Previous post

Next post →

6 Comments

 1. Yummy, byggyn er jo både godt og sunt :-) Jeg pleier også bruke ovnsbakte grønnsaker i byggrynssalat.

  • Samme her! I dette tilfellet er gulrøttene ovnsbakt, mens brokkolien og grønnkålen fikk en runde i stekepanne for å ikke bli svidd. Løk, blomkål, squash, gresskar, søtpotet og potet er jo også helt ypperlig i en salat som dette :)

 2. Mari Emilie

  2 poser byggris tilsvarer hvor mange gram? Vi har en gammel pakke med byggryn (ja, den er så gammel at det står “byggryn” på den :p) i skapet som jeg har brukt i det siste, og som fortsatt smaker like bra. Har veldig lyst til å lage denne salaten når grønnkålen i kjøkkenhagen er moden, med vil gjerne bruke opp det bygget jeg har. :)

  • Hei! Klart det som står i skapet skal brukes opp! Byggrisen jeg har brukt her er litt forbehandlet (blant annet knust til mindre biter), men om du skal bruke hele byggryn kan du prøve med feks 1 dl tørre gryn til 2 porsjoner. Eller litt ekstra – kalde byggryn kan jo brukes til så mye!

 3. Anne Lise

  Ville bare tipse om at byggryn faktisk finnes i god, gammel versjon fortsatt:
  http://www.mollerens.no/Produkter/Mel-og-fro/Bygg/Hele-byggryn/
  Lager gjerne byggrynsgrøt, det er min grøtfavoritt. Men funker selvfølgelig like bra til salater også. Synes hele gryn gir litt mer “ordentlig” konsistens, men det er jo smak og behag. Og byggotto! Nam :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.