Nudler med tofu, grønnsaker og misodressing - Green Bonanza
Middag, Tofu

Nudler, tofu og grønnsaker med misodressing og ristede sesamfrø

3 comments

Er det en matkultur jeg har mer sansen for enn andre, så er det japansk mat. Rene smaker, subtile nyanser, mettende som få, sunne og friske råvarer.. I love it! Og om du ikke har brukt verken tofu eller miso før, er dette en godt sted å starte!

Vegansk
Porsjoner: 2

Forberedelsestid: 10 min
Steketid: 5 min
Total tid: 15 min

Nudler, tofu og grønnsaker i evige kombinasjoner er nok mitt hjertebarn. Uansett om det er risnudler, hvetenudler eller eggnudler, stekt tofu, rå tofu, fritert tofu, bakt tofu, brokkoli, gulrot, vårløk, avocado, blomkål… Alt blir så godt sammen! Baluba!

Når det gjelder japanske basisvarer, trenger man faktisk ikke så ekstremt mye for å ha et bra startkit, og det aller beste er at nå som denne sushivinden har spredd seg inn i meny og ica, har de fleste butikkene en forholdsvis stor hylle med relaterte ingredienser, og der finner man ofte det fire viktigste flaskene. For japansk mat inneholder ofte flytende smaksforsterkere fremfor tørre. Det liker jeg godt. Om du bor i en by med et asiatisk marked finner du alt dette der også. La oss ta dem med en gang:

11-misonudler4Riseddik (rice vinegar) er en eddik laget av fermentert ris. Den er mye mildere enn den hvite eddiken vi er vant til å se hjemme i skapet hos mor. Riseddik hjelper til med litt syre, litt balansering av smaker, spesielt når det gjelder litt fet og kraftig mat. Sesamolje (sesame oil) lages av sesamfrø. Den mørke varianten er laget av ristede sesamfrø, og gir en helt spesiell og kjempegod smak til dressinger. Mirin er en søt risvin, som bidrar med sødme og dybde i så utrolig mye. Den kan erstattes om du må, men om du får tak i en liten flaske, så holder den seg lenge – det gjelder samtlige av disse. Tamari (soyasaus) er en glutenfri soyasaus, som bidrar med både salt, smak og farge. Her kan du såklart bruke hvilkensomhelst soyasaus.

I tillegg har du miso, en paste av fermenterte soyabønner og/eller ris. Den finnes i forskjellige farger som har forskjellige smaker. Hvit miso er den mildeste, og den jeg har brukt i denne oppskriften. Hvit misopaste må ikke forveklses med instant miso, som er en suppepose! Ordentlig misopaste får du tak i på gode helsekostbutikker (Røtter, Kinsarvik, Helios, enkelte Sunkost), eller de kan bestilles på nett.

Allright! Da er vi klare til å lage misodressing. Oppskriften forøvrig er ganske så generell – bruk de nudler, tofu eller ikke tofu, og grønnsaker som du har, om du ikke vil følge min kombinasjon slavisk. Om du baker tofu istedet for å steke den i panna og damper grønnsaker, kan du også lage denne helt uten steking og olje (med unntak av sesamolje i dressingen, da).

Nudler, tofu og grønnsaker med misodressing og ristede sesamfrø
250-300 gram fast tofu (feks Alpro)
2 porsjoner nudler, gjerne soba eller cha soba, eventuelt hvetenudler
2 gulrøtter
1/2 brokkoli
2 vårløk
2 ss hvite sesamfrø
2 ss rapsolje til steking

Hvit misodressing
2 ss hvit misopaste
1 ss sesamolje
1 ss riseddik
1 ss soyasaus / tamari
1 ss mirin

Start med å riste sesamfrøene i tørr panne over høy varme, til de er gyldne. Rør rundt i dem innimellom. Samtidig kan du vispe sammen misodressingen – ha alle ingrediensene i en liten bolle, og rør med en gaffel eller liten visp til alt er blandet. Sett den kaldt frem til du skal servere.

Kok opp vann til nudlene, og kok dem etter anvisning på pakken. De skal ha god tyggemotstand, ingen moshy noodles her.

Tofuen deles i terninger, og stekes i rapsolje i varm panne etter at sesamfrøene er ristet. Samtidig fikses grønnsakene. Jeg bruker en mandolin til å skjære gulrøttene og vårløken i tynnetynne skiver, og spiser dem rå sammen med nudlene. Brokkolien renses, deles i små buketter og has oppi panna når tofuen har begynt å bli gylden på alle kanter – det tar et sted mellom tre og fire minutter om panna er tilstrekkelig varm.

Server nykokte nudler med grønnsaker, misodressing og ristede sesamfrø. Om du vil kan du også strø over litt finhakket tang om du har det, men det er inget krav.

3 Comments

  1. Pingback: Vegansk vår: Asiatisk mat • Green Bonanza

  2. Anne Marie

    Heisann, denne oppskriten så nydelig ut! Hvor finner man mirin? Jeg har lett på alle butikker i nærheten men lurer på om jeg må ta med en tur til nærmeste asiatiske marked i stedet…

    • Hei, så hyggelig å høre! Endel meny og andre store butikker har mirin i Asia-hyllene sine, men asiatiske marked er hvertfall en done deal :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.