On a mission: Lag en vegansk pizza hvor du får tak i alle ingrediensene på nærmeste Kiwi. Grrreit! Det var ikke så verst vanskelig, det. Mission accomplished, med resultatet pizza med ruccolapesto, tomater, oliven, avocado, cashewnøtter og enda litt mer ruccola på toppen.

Vegansk
Porsjoner: 2 (2 porsjonspizza eller 1 liten langpanne)
Forberedelsestid: 10 minutter + heving
Steketid: 12 minutter
Total tid: 22 minutter + heving

Jeg skjønner at vegansk pizza kan se ut som et stort prosjekt når jeg buser inn døra med pizzaer som disse, hvor alle ingredienser skal forberedes på egenhånd før de i det hele tatt kommer i nærheten av pizzadeigen. Den er himla god, men den er ikke mitt førstevalg når det gjelder hverdagspizza, kan vi vel slå fast. Til mitt forsvar ble den skapt for å feire Vegan Day!

Denne pizzaen, derimot. Enkelt. Alt du trenger å gjøre på forhånd er å lage deigen, og å lage pesto. Om du ikke engang orker å lage pesto, kan du bruke en grønn pesto fra glass. Da blir den ikke av ruccola, men det funker like godt med klassisk basilikumpesto her. I tillegg til ruccolaen i pesto er det også ruccola i frisk versjon på toppen. Tomaten dukker også opp i to versjoner; Både frisk og soltørket. Grunnen? Forskjellige smaker. To pluss to blir fem.

Hemmeligheten til en god, vegansk pizza med få ingredienser er å ikke smekke alt inn i ovnen. Noe fortjener å bli lagt på etter steking, sånn som avocado, soltørket tomat og fersk ruccola, Da beholder du den friske saftigheten, og det funker så utrolig bra med en rykende varm pizza med kremete og gode ingredienser på toppen. Yes! Yes! Yeeees.

Pizza med dobbel ruccola og dobbel tomat
2 emner pizzadeig / Pizzadeig av 250 gram mel

1 batch ruccolapesto (se under)
1 stor tomat
1 liten gul løk / 1 stor sjalottløk
En håndfull kalamata/sorte oliven
2-3 ss cashewnøtter
1 avocado
2 ss soltørket tomat
En håndfull frisk ruccola
Salt og pepper

Ruccolapesto
ca 50 gram fersk ruccola
1 hvitløksfedd
1 ss cashew
1-2 ss olivenolje 
1/2 ts salt
1-2 ss vann
1 ts sitronsaft
1 ts agave eller honning

Sett pizzadeigen, og la den heve til dobbel størrelse. Sett ovnen på full varme, og la bakebrettet stå i ovnen mens den varmes opp.Bak ut to porsjonspizzaer eller èn langpannepizza i lite format.

Smør utover ruccolapestoen som du har laget ved å kjøre alle ingrediensene til en pesto i en matmølle, mens deigen hevet. Skjær tomaten i tynnetynne skiver, og legg disse utover pizzaen. Gjenta med løk – tynnetynne skiver. Sleng olivenene på hele, eller del dem i to om du vil (husk å ta ut sten!). Grovhakk cashewnøtter, og strø de over. Risle over litt salt og pepper, og sett herligheten i ovnen når den har nådd full varme.

Gjør klart det som skal på når pizzaen kommer ut: Soltørkede tomater (om du har de som er hele og store, kan de godt kuttes i tynnere skiver), avocado i tynne skiver og frisk ruccola. Legg det på så fort pizzaen er ute av ovnen, og spis!