I dag, 22. februar, blir min fantastisk samboer Øystein hele 31 år, og på grunn av det har han fått lov til å plukke ut og sette sammen den andre ukemenyen i Green Bonanzas historie. Hans noe forutsigbare utvalg består av pasta, pizza, pølse og burger.

Det er en viss mulighet for at utvalget bar preg av at han hadde vært en tur ute på byen kvelden før han gjorde dette utvalget, men han sverger på at alle fire er blant hans favoritter. Han har også tatt hensyn til vanskelighetsgrad, og mener at pastaen er veldig enkel å lage, det samme gjelder pizzaen, burgeren er litt vanskeligere og pølsene kan være tricky. Til mitt forsvar er det ikke veldig vanskelig å lage veganske pølser, men det krever litt øvelse, så kanskje denne uka er den uka hvor du lager veganske pølser for første gang?

I mars har Norsk Vegansamfunn kicket i gang konseptet Vegansk vår, for de av dere som ikke har fått med dere det. Det er et kjempekult initiativ som jeg har tenkt til å følge, ved å gjøre kostholdet mitt helt vegansk i hele mars. Jeg kommer til å legge ut helveganske ukemenyer den måneden, sånn at andre kan henge seg på og få drahjelp, tips og triks. Er du med? Jeg håper det! Men først, Øysteins ukemeny.

Middag 1: Pasta med bakt paprika- og cashewsaus (vegansk)
Denne pastasausen, med alle sine mulige varianter, er en gjenganger her hos oss. Denne med bakt paprika og masse urter er Øysteins favoritt. I oppskriften er den servert med ovnsbakte rosenkål, men om det er vanskelig å få tak i er det like godt med brokkoli, asparges, eller andre grønne, gode ting.

15-paprikasaus1Middag 2: BBQ Tofu Burger (vegansk)
BBQ Tofu Burger er en av mine desidert favorittretter, så det er flaks at det er en av Øysteins også. Her er det selve tofuen som er burgeren, etter å ha blitt bakt med gode krydder, og deretter stekt i en hjemmelaget BBQ-saus. Godt tilbehør, godt burgerbrød og noe godt å drikke blir vel neppe feil en fredag eller lørdag?

13-tofuburger1Middag 3: All Vegan Hot Dog (vegansk)
Det er faktisk ikke vanskelig å lage pølser. I denne oppskriften har jeg brukt ramsløk, men det er ikke sesong for det nå midt på vinteren, så en blanding av persille og hvitløk funker vel så bra. Og tro meg – når du først mestrer kunsten å lage veggispølser, så kommer du aldri til å slutte med det!

All Vegan Hot Dog: Ramsløkpølse med tjukk speltlompe, chunky paprika-ketsjup & crunchy toppingMiddag 4: Potetpizza med hvitløk og urter
Så enkelt, og allikevel så himla godt. Med en enkel, grønn salat ved siden av er denne potetpizzaen helt fantastisk på tampen av en slitsom dag, eller før den egentlig begynner, for den saks skyld. Om du ikke har prøvd potetskiver på tynn, sprø pizzabunn før, er det definitivt på tide!

Potetpizza med hvitløk & urterUkens dessert: Banana Pancakes
Perfekt dagen derpå-dessert, sier Øystein. Eller dagen derpå-frokost, sier jeg. Eller ukedagsmiddag. Uansett når og hvor, så er bananpannekaker skikkelig godt. Disse blir tjukke og gode, og med en god, naturell yoghurt, friskt syltetøy, litt frukt og bær og granola på toppen, er det duket for et herrebananmåltid.


Banana PancakesUkens drikke: Peppermyntesmoothie (vegansk)
Øystein er kanskje den største smoothiefanboy’en jeg vet om. Ni av ti dager er det den eneste måten jeg kan få mannen til å slå opp øynene om morgenen, med en smoothie og en kopp kaffe klar på kjøkkenet. Peppermyntesmoothien er blant hans favoritter. Om sommeren lager vi den med frisk peppermynte, men en sterk brygget peppermyntetekopp fungerer også kjempefint.

Peppermyntesmoothie