Gardener’s Pie

Løk. Hvitløk. Gulrot. Sopp. Søtpotet. Potet. Selleri. Linser. Tomat. Så trauste grønnsaker, som allikevel kan imponere så stort! Under lokket av søtpotet og potet er det nemlig en hemmelig verden av gode smaker.

Vegansk + glutenfri
Porsjoner: 6
Forberedelsestid: 30 min
Steketid: 30 min
Total tid: 60 min

En hyppig gjenganger i studietiden var en stor ildfast form med et lag godt krydrete grønnsaker i bunnen, og et lag med potetmos på toppen som ble gratinert i ovnen. Dette er en litt mer avansert versjon, som er verdt tiden og ingrediensene i den (du finner alle forøvrig på nærmeste kiwi). Utgangspunktet er selvfølgelig den britiske tradisjonen cottage pie, som helt siden 1700-tallet har blitt brukt om en tolags pai. I cottage pie og sheperds pie er det tradisjonelt sett kjøtt, så gardener’s pie blir naturligvis den veganske varianten.

Det kan kanskje se ut som et lite lass med ingredienser i denne, men det er en god grunn. Takket være smakene i soltørkede tomater, balsamico og rødvin får denne retten en herlig, smakfull dybde, og krydderne korianderfrø, timian og rosmarin setter en fin spiss på det hele. Takk til selveste Jamie for den inspirasjonen! Om du ikke finner friske kan du helt fint bruke tørre – det gjør jeg. Hele korianderfrø kan være vanskelig å finne, men akkurat den går det fint å droppe. Ingen krise.

Topplokket kan også varieres, alt ettersom hvilke rotgrønnsaker du har for hånden. Jeg liker en kombinasjon av søtpotet og potet, men enten/eller går også kjempefint, eller en klassisk rotmos av andre rotgrønnsaker.

Gardener’s Pie

2 dl grønne linser (4-5 dl ferdigkokte)
1 rødløk
1 ss nøytral olje
3 gulrøtter
3 stenger stangselleri
8 mellomstore sopp (any kind)
1 ss korianderfrø
1 ss timian
1 ss rosmarin
3 ss soltørket tomat i biter + 2 ss av oljen
1 ss balsamico
1/2 dl rødvin
2 dl grønnsakskraftkraft
Salt og pepper

5 medium store poteter

2 søtpoteter

1 rundstykke
Zest av 1/2 sitron
1 ss olivenolje
1 hvitløksfedd

Start med å sette poteter og søtpotet på kok. Skrell dem om du vil (eller la være, det er mye næring i skallet), og la potetene koke i 10 minutter før søtpotetene følger etter i gryta og får koke i 15 minutter lenger.

Om du bruker tørre linser, sett disse også på kok, og la de koke til de er gjennommøre og omtrent faller fra hverandre, 20-30 minutter.

Finn frem en stor stekepanne eller gryte, og varm opp rapsolje i den. La finhakket vårløk surre i oljen til den er blank, og ha oppi gulrøtter og selleri i tynne skiver, som får surre med. Deretter følger soppen i terninger, timian, rosmarin og korianderfrø, soltørket tomat og olje, balsamico, rødvin og kraft. La blandingen putre på lav temperatur til linsene er ferdigkokte, og ha disse over etter at kokevannet er helt av. La det putre i noen minutter til, og smak til med salt og pepper.

Ha grønnsaksblandingen over i en ildfast form, og sett den til side. Når potetene er ferdigkokt stamper du til en mos, og brer mosen over grønnsaksblandingen.

En valgfri topping kan være et tørt rundstykke som gjøres om til smuler og blandes med sitronskall, olivenolje og et raspet hvitløksfedd. Du kan eventuelt bare strø over brødsmuler, eller la det hele være.

Sett paiformen i ovnen på 200 grader, og la den steke i 20 minutter. Server gjerne med en grønn salat, sennepsvinaigrette og varme rundstykker.

← Previous post

Next post →

4 Comments

 1. Slyse

  Hei
  Jeg tenkte å lage denne til gjester imorgen,da den er fantastisk nå om høsten,så jeg stekte champignonen i tørr panne nå (alene,uten krydder og olje) for å få litt god tid.
  Men så kom jeg tilfeldig over artikler på nett at sopp aldri burde finne på å varmes opp igjen når den først var tilberedt.Den ble nevnt i sammr kategori som å varme opp ris igjen som ble veldig i fokus for noen år siden.Kan det virkelig være så ille?vil jo ikke matforgifte gjestene!
  …så nå ligger den stekte soppen til avkjøling og jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre…
  Takk for en svært flott blogg forøvrig!

  • Hei! Beklager sen respons. Jeg er ikke utdannet innenfor mat, så jeg er usikker selv her, men det er nytt for meg, det må jeg si. Jeg har spist oppvarmet sopp en rekke ganger (da har den vært avkjølt og stått i kjøleskap). Det er jo også helt normalt å både forvelle og tørke sopp, som jo også er å gjenoppvarme… Håper det ordnet seg og at maten ble god :)

 2. MatMolly

  Hei! Fungerer det å varme opp rester av denne?
  (Forresten, digger bloggen din!)

  • Denne kan du absolutt varme opp :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.