Vegansk taco med quinoa og chipotle i adobosaus - Green Bonanza
Middag

Quinoa-taco med chipotle i adobosaus

4 comments

Well, this is a new one for me! Quinoa i taco? Oh YES! Ikke bare er det et skikkelig bra proteinalibi, det blir også skikkelig crunchy. Blandingen blir også bra hot og smokey av chipotle i adobosaus. Instant hit!

Vegansk + glutenfri
Porsjoner: 2-3
Forberedelsestid: 10 min
Steketid: 10 min + evt koketid for quinoa
Total tid: 20-30 min

Taco tar alltid kortere tid å lage enn jeg tror på forhånd, og hver gang blir jeg stående og vente på at de derre tortillalefsene eller tacoskjellene skal bli varme i ovnen, mens alt fyllet står klart i boller på bordet og kveldens varme alibi putrer i panna. Tålmodighet er ikke min største dyd når det kommer til taco, foråsiresånn.

Det begynner å bli en stund siden èn tacotallerken lignet på en annen i dette huset, og grunnen til det er jo at det er så himla mye morsomt man kan gjøre med tacorelatert mat! Skal vi ta en liten recap igjen?

Tortilla med spicy seitan, avocado og mangosalsa (V)
Grønn taco: Linse- og valnøttblanding (V)
Tostadas med spicy søtpotet, svarte bønner & guacamole (V)
The Big Taco Bowl
The Big Tex Mex Bowl (V)
Spicy tacoboller (V)
Enchiladas med søtpotetfyll, gresskarstrø og limesaus (V)
DIY tacosuppe (V)

Enchiladas og tostadas er rett nok ikke taco, men jeg velger å kalle dem tacorelatert, all den tid det strengt tatt består av mye av det samme. Det er dessuten utrolig rett å spise vegansk – ingen grunn til verken rømme eller ost her.

Stjernen i denne tacoblandingen, i tillegg til min gode venn quinoa, er chipotle i adobosaus. Chipotle er navnet jalapenos får når den blir tørket og røkt, og adobo er sausen den deretter blir lagt ned i. Mye røyksmak, mye chillismak, en fylde og en dybde som ikke kan sammenlignes med noe annet, og derfor er det vanskelig å erstatte den. Du får tak i disse på små bokser, de fleste gode grønnsaksbutikker har det, og du får også tak i det på butikker som Gutta på haugen her i Oslo. Om du ikke får tak i, er målet ditt noe røkt og noe spicy. Røykessens fungerer, røkt paprika fungerer, og for spicy fungerer både fersk jalapeno eller tabasco.

På toppen av tacoblandingen hadde vi en mangosalsa, som er en annen personlig favoritt. Takket være den trenger du verken mais eller tomat, mangosalsa dekker alt. Vi hadde også litt grønn salat, sukkererter, avocado og cashewkrem. All you need!

Quinoa-Taco
2 dl quinoa (jeg brukte en blanding av rød og hvit)
2 dl vann + 1 ts grønnsaksbuljong
1 ss nøytral olje
1 liten boks (175 gram) kidneybønner, kokte
1/2 rødløk
2 fedd hvitløk
1/2 ts salt
1 ts korianderfrø / malt koriander
2 ts cumin
2 ts paprikapulver
2 dl vann
1 chipotle i adobosaus + 2 ts adobosaus fra boksen
1 ts agave eller sukker
En skvis lime eller sitron

Om du har quinoa til overs fra et annet måltid, er dette en perfekt måte å bruke det opp på. Om du koker den fra scratch, gjør det på følgende måte: Mål opp quinoa og skyll den godt og lenge i kaldt vann, før du har den over i en tørr kjele. Sett kjelen på høy varme, og rør rundt mens quinoaen dampes tørr for vann. Idet quinoaen er tørr, ha over 2 dl vann og 1 ts grønnsaksbuljong, skru ned varmen og la den koke under lokk i 15 min.

Mens quinoaen koker, finner du frem en stekepanne, og varmer opp 1 ss nøytral olje i den. Finhakk rødløk og hvitløk, og la dette surre i oljen til den er blank og gjennomsiktig. Ha deretter i skylte kidneybønner, alle krydderne, finhakket chipotlepepper og adobosaus fra boksen, samt agave/sukker og 2 dl vann. La det koke opp, og putre på lav varme til væsken og krydderne har trukket inn i bønnene, ca 5 minutter. Rør deretter inn quinoaen, og bland alt sammen godt. Smak til med salt og lime/sitron.

4 Comments

  1. Denne skal prøves! Takk for et veldig inspirerende, velformulert og fristende innlegg!

  2. Pingback: Proteiner fra planteriket • Green Bonanza

  3. Pingback: Vegansk vår: Meksikansk mat • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.