Vegansk fennikel- og sitronrisotto er lettere, syrligere og friskere enn de fleste andre risottoer!
Middag

Risotto med fennikel og sitron

4 comments

Må risotto være tung og umamifylt for å være god? Nei, den kan like gjerne være laget med frisk fennikel og syrlig sitron!

Vegansk
Porsjoner: 3-4
Total tid: ca 45 min

Jeg sto der med en fennikel i hånda, en stakkars fennikel som burde ha blitt brukt for et par dager siden, stirret inn i tørrvareskapet og sa til samboeren min: Jeg lager en risotto. Hæ, sa han. Helt oppriktig. Skal du lage risotto. Og da er det ikke med trykk på risotto, det er med trykk på “du”. Ja, nemlig: Skal du lage risotto?

Det er nemlig sånn hjemme hos oss at det ikke er jeg som vinner VM i tålmodighet, og risotto er litt som VM i tålmodighet. Helle, røre, vente. Helle, røre, vente. Helle, røre, vente… Ja, nemlig. Det er altså min samboer som står for risottoen her i huset, for ikke bare er han er skikkelig god til å lage risotto, men han har tålmodighet til å røre. Needless to say, jeg føler meg som en bortskjemt unge hver gang han lager risotto.

Jeg, som mange andre, tenker først og fremst på risotto som ganske tungt og umami-basert – med sopp, ovnsbakte grønnsaker, tunge og fyldige smaker. Det er veldig godt, men innimellom er det også fantastisk deilig med en lettere, friskere og faktisk syrligere versjon av risottoen. Spesielt på sommeren, når man gjerne vil ha det litt friskt og litt hvitt i glasset. Denne er akkurat det! Jeg bruker ikke engang nøtter i denne, så her er det lite umami, men mye smak, med et hint av anis fra fennikelen og en godt dryss sitron til slutt, og på toppen.

Når det gjelder sitronskallet, som du skal bruke her, er det å anbefale å bruke en økologisk dyrka sitron. Ikke bare er det mindre dritt i skallet, det smaker også helt, helt annerledes. Tro meg, du kommer til å bli overraska!

 

Vegansk fennikel- og sitronrisotto er lettere, syrligere og friskere enn de fleste andre risottoer!

Risotto med fennikel og sitron

1,5 liter grønnsakskraft (gjerne fra denne oppskriften)
1,5 liten / 1 stor gul løk
3 dl arborio-ris
2 dl hvitvin
2 hvitløksfedd
1 stor fennikel
1 sitron, kun skall (økologisk)
Olivenolje
Godt havsalt
Nykvernet pepper

Start med å koke opp grønnsakskraften i en kjele for seg selv. Husk at denne kraften vil være med å sette mye smak på risottoen, så finn frem the big guns og bruk en god kraft, eventuelt lag en selv, som vi har gjort her. La den småkoke mens du holder på med resten.

Jeg bruker min store Le Creuset-gryte til risotto, fordi den har tykk bunn. Tykk bunn er viktig fordi du ikke vil brenne risen, så om du ikke har en tykkbunnet gryte, bruk en tykkbunnet stekepanne, gjerne en med høye kanter. Du trenger også en stekepanne til, til fennikelen, så om du bare har èn, stek fennikelen (del 2) før du begynner på risottoen, og legg den til side i en skål i mellomtiden. Har du en grillpanne, bruk gjerne den.

Vegansk fennikel- og sitronrisotto er lettere, syrligere og friskere enn de fleste andre risottoer!

Varm opp gryten til medium varme, og ha i et par gode klunker olivenolje, et par spiseskjeer omtrent. Finhakk løk, og la den surre i gryta i et par minutter sammen med en klype salt, mens du finhakker hvitløksfedd, og toppen av fennikelen. Med toppen av fennikelen mener jeg at du kan dele den i to rett under der “fingrene” begynner. Toppdelen, med fingre, skal du bruke nå. “Underdelen” bruker du til del 2. Skjær vekk det som eventuelt er brunt av fennikelen, og finhakk resten sammen med hvitløksfeddene, og ha det over i gryta sammen med løken. Spar det grønne gresset, det bruker du til topping helt til slutt.

Fennikel del 2 kutter du i tynne skiver eller båter, og har i en stekepanne sammen med litt olivenolje og salt, og lar det karamellisere seg mens du lager risottoen. Bruker du en grillpanne kan de gjerne ligge i 20 minutter for å bli ordentlig møre.

La løkblandingen surre i gryta et par minutter til det begynner å bli blankt – det skal ikke bli brunt. Ha over risottorisen, la det surre i et lite minutt, og ha over hvitvinen. Den skal få koke inn og dampe vekk til det er tilnærmet null fuktighet igjen i gryta – da begynner du med krafta som står på kok ved siden av.

Bruk en øse, og ha over èn og èn øse. Før du har over neste, skal den forrige ha dampet inn i riskornene, og du kan ikke ha gryta på mer enn medium varme. Det er her tålmodigheten kommer inn, for du må røre hele tiden. Det er i røringa at den kremete konsistensen skjer, så her kan du ikke sluntre unna. Skjenk deg et glass hvitvin til jobben og sett på favorittspillelista di, det gjør jobben noe enklere.

Fortsett med å øse over grønnsakskraft, og begynn å smak deg frem når du har brukt halvparten av krafta. Det er ikke sikkert du trenger alt. Når riskornene har blitt al dente, altså har litt tyggemotstand og hele gryta har blitt kremete og fin, rører du inn revet sitronskall av en halv sitron, et lass med nykvernet pepper og en god klype salt – kan hende du trenger to, smak deg frem. Ha over en siste sleiv med olivenolje som gjør risottoen akkurat passe kremete. Server med grilla fennikel, en strø av sitronskall, fennikelgresset og en runde med pepperkverna.

Vegansk fennikel- og sitronrisotto er lettere, syrligere og friskere enn de fleste andre risottoer!

4 Comments

  1. Dette så ut som en skikkelig god risotto! Elsker risotto så den skal jeg prøve! :D

    Kjempefin blogg du har forresten :D

  2. Hilde

    Denne var skikkelig god! Deilig at den ikkje er like mektig som annan risotto, gjer seg godt som mandagsmiddag. :)

    • Så hyggelig å høre – og takk for at du la igjen en kommentar, denne oppskriften tror jeg at jeg må lage igjen selv snart!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.