En god, smakfull og sunn middag trenger ikke være vanskelig. Ta en lefse av en eller annen variant, fyll den med sunne ting som tilfeldigvis inneholder proteiner og vitaminer, len deg tilbake og sett på yndlingsserien din.

Vegansk + evt glutenfri lefse
Porsjoner: 2
Forberedelsestid: 5-10 minutter
Steketid: 10-15 minutter
Total tid: 15-25 minutter

Noen ganger, når jeg ikke vet hva jeg skal lage til middag, uansett om det er fordi jeg ikke vet hva jeg har lyst på, eller vet hva jeg har lyst på men ikke helt vet hvordan jeg skal lage det, blir jeg hu klassiske dama som står og kikker inn i kjøleskapet. Man tager vad man haver, pleier pappa å si.

Kjøleskapet vårt er stort sett fullt. Jeg skal til og med innrømme at vi har to kjøleskap, for i gangen står det vi kaller drikkekjøleskapet. Der er det stort sett drikke eller ting som står og godgjør seg, men jeg bruker det også til litt hermetikk, som kikerter og bønner, sånn at jeg vet hvor jeg finner det (skapene er fulle nok som det er). Men noen ganger er det ikke så mye grønt der som jeg skulle ønske.

Så da står jeg der, og kikker inn i kjøleskapet (stort sett det med mat i, det hadde vært enda tristere om jeg sto og kikket lengselsfullt inn i et drikkekjøleskap). Og så skjer det samme som stort sett alltid skjer: jeg begynner å plukke ut grønnsaker relativt vilkårlig, uten noen mål og mening, og legger dem fra meg på benken.

I dag: Én søtpotet. Én sjalottløk. Én avocado.

Og det var egentlig det jeg fant i kjøleskapet. I skapet har jeg alltid quinoa, en enkel go-to når det gjelder protein og konsistens, og i skåla på benken ligger det alltid en sitron og et par hvitløk.

Og så er det tortillalefsene som redder dagen. For alt kan nemlig pakkes inn i en lefse, uansett om det er en maislefse, hvetelefse, potetlefse, lompe, lavashbrød eller pitabrød. Varm det opp, pakk inn maten, be happy. Det er faktisk så enkelt.

Så uansett om du har søtpotet eller gulrot, sjalottløk eller vanlig løk, avocado eller en mango, ta det ut av kjøleskapet. Bak det som kan bakes i ovn, stek det som trenger en runde i stekepanna, kok litt quinoa, ris eller couscous. Bruk de krydderne du har. Og pakk det inn ei lefse. De kan du alltid ha i fryseren, for da har du alltid en middag klar på 20 minutter. Uansett. I promise.

Wrap med bakte grønnsaker, guacamole og tortillachips
Ca 2 hvetelefser per person
1 søtpotet
1 sjalottløk
1 dl quinoa + 1 dl vann
En håndfull nachos
Krydder, feks paprikapulver, røkt paprika, cayenne, chilli
Salt og pepper
Rapsolje

Basic guacamole
1,5-2 moden avocado
2 ts sitronsaft
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
2-3 ss vann

Sett ovnen på 200 grader, gjerne varmluft, og skrell søtpoteta før den deles i terninger eller staver, ca 1 cm tykke. Fordel dem utover et bakebrett, risle litt olje over, og strø over ønsket krydder. Om du vil ha dem spicy kan du slå deg løs med chilli eller cayenne, mens paprika gir en god og rund smak. Andre krydder som fungerer godt på søtpotet er cumin, koriander og kanel, i tillegg til salt og pepper. Skjær løken i tynne båter, og legg disse sammen med søtpotetene. Sett brettet inn i ovnen.

Skyll quinoaen godt i kaldt vann, før den has over i en tørr gryte. Varm opp gryten og la quinoaen dampes tørr igjen, før vann has over sammen med en klype salt og en klype paprikapulver. La det putre på lav varme under lokk til alt vannet er fordampet, ca 10-12 minutter.

Lag guacamole ved å mose alle ingrediensene sammen til en fin gjørme, enten ved hjelp av en stavmikser, eller bare med en gaffel. Du kan også ha oppi litt koriander, om du har en potte stående på benken.

Varm opp lefsene om du ønsker det, og fyll dem med søtpotet, løk, quinoa, gucamole og nachochips. Yum!