Nydelige, hjemmelagde salte mandler
Snacks

Salte mandler

10 comments

Du vet de kjempegode, salte mandlene som koster en formue på butikken? Slutt å kjøp dem! Kjøp mandler i løsvekt, og lag dine egne. Lettere, bedre, billigere.

Vegansk + glutenfri
Mengde: 4 dl mandler
Forberedelsestid: 5 minutter
Steketid: 10-15 minutter

Det er lettere enn man skulle tro å lage sin egen nøttesnacks! Ikke bare blir det billigere og bedre, du får også bestemme helt selv hvilke nøtter, hvilke smaker og hvordan de skal lages. Fra før har jeg lagt ut oppskrift på karamelliserte valnøtter, og nå er det altså dags for salte mandler.

Det eneste du trenger for å lage disse, er mandler, salt og vann. Flere og flere butikker har mandler i løsvekt året rundt, de finner du i grønnsaksavdelingen. Om det ikke finnes, har de fleste butikker rå mandler i pose sammen med mel og andre bakeartikler. Det viktigste er altså at de er rå. Du trenger også salt, og jeg anbefaler å bruke rent havsalt, gjerne finkornet. Du trenger ikke bruke det dyre maldonsaltet her, men salt som er tilsatt jod og andre mineraler vil jeg fraråde å bruke. Seltin vil for eksempel ikke løse seg fullstendig opp i kokende vann (absurd nok i seg selv).

Her kan du justere saltmengden ettersom hvor salte du ønsker at mandlene skal bli. Om du vil smaksette dem ytterligere, kan det gjøres etter at mandlene er saltkokt, strø over ønsket krydder før de går i ovnen. Jeg strør over litt ekstra salt, men krydder som chilli, cayenne, cumin og også kanel tror jeg kan bli veldig godt. Mandlene får også en litt røkt smak av å ristes i ovnen.

Nydelige, hjemmelagde salte mandler

Salte mandler

4 dl rå mandler
4 ss salt
Vann

Ha mandlene i en kjele sammen med salt, og fyll på med vann til mandlene er dekket med vann, og så en cm eller to til med vann. La det koke opp under lokk, for deretter å fosskoke i 3-4 minutter.

Hell av vannet, og legg mandlene utover et bakebrett med bakepapir. Sørg for at de ikke ligger oppå hverandre. Strø litt ekstra salt over mandlene før de settes i ovn som er forvarmet til 200 grader. La de stå i 10-15 minutter.

Den beste måten å se om mandlene er ferdig på, er å dele en i to. De vil kjennes myke mens de er varme, så du må se på fargen. De skal være gyldne eller litt mørke i kjernen, alt ettersom hvor kraftig smak du ønsker på dem. La de avkjøle seg helt på bakebrettet, før de serveres eller legges i en tett boks for oppbevaring.

Nydelige, hjemmelagde salte mandler

 

10 Comments

 1. Knasende gode! Og for en deilig blogg, -både layout og innhold.

 2. Pingback: Proteiner fra planteriket • Green Bonanza

 3. Pingback: Topp 10 i 2015 • Green Bonanza

 4. Pingback: Bløtlegge nøtter? Javisst! • Green Bonanza

 5. Pingback: O jul med din glede • Green Bonanza

 6. Pingback: Supersalte mandler • Green Bonanza

 7. Nalina Lund

  Lagde disse i fjor i julegave til folk og det ble en suksess! Lurer på om det kan funke med hasselnøtter også å koke dem i saltvann på samme måten?

  • Hei! Så hyggelig å høre! Litt usikker på om samme prosess funker på hasselnøtter, de er mye hardere enn mandler – og er også litt usikker på om salt er riktig smaksvei å gå?

 8. Siri Dahl

  Kan de oppbevares lenge? Tenkte å feks lage i julegave

  • De holder seg en stund, men ville nok venta til litt nærmere jul uansett.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.