Så kjapt, så enkelt og så himla digg til lunsj eller middag!
Middag, Tofu

Risnudler med avocado, sesamtofu og mangosaus

ingen kommentarer enda

Denne salaten ga meg følelsen av sommer – i mars! Det tar jeg som et godt tegn, både på at sommeren er på vei, og at denne salaten må lages igjen i juli, og tas med ut i parken på en lørdag ettermiddag.

Vegansk + glutenfri
Porsjoner: 2
Tid: 20 minutter

Dette er sannsynligvis et av mine mantra: Avocado og mango er en fantastisk kombinasjon, både i asiatisk mat og mexicansk mat. Variasjonene og mulighetene er så mange! Et kjapt kikk i arkivet viser både tortillas med seitan, avocado og mangosalsa, ferske vårruller, tacos og thai-salat med kokosdressing. I denne risnudel-salaten er det mangoen som blir til saus, mens tofuen stekes med sesamolje og soyasaus. Resten av ingrediensene er det bare å kutte opp, mens risnudlene ligger og blir klare i en bolle på kjøkkenbenken.

Risnudler skal nemlig ikke kokes, de skal bare ligge i kokende vann. Det høres kanskje uviktig ut, men det er essensielt for at konsistensen på dem skal bli god, og for at de ikke bare skal bli en moshy gjørme, som de fort blir om de fosskoker. Det skal trossalt være litt tyggemotstand her! Det er så enkelt: Legg risnudlene i en bolle eller en kjele, kok opp vann i vannkokeren, og hell det over. Rør litt med en gaffel innimellom. Tiden det tar avhenger av hvor tykke nudler du har kjøpt, jeg bruker de som ser ut som tagliatelle, og da tar det ca 10 minutter.

Om du ikke har sesamolje eller sesamfrø er det ingen krise – denne salaten er like god uten sesam som med. Om du vil, kan du også bruke litt finhakket tang (nori) som topping istedet for sesam.

Så kjapt, så enkelt og så himla digg til lunsj eller middag!

Risnudler med avocado, sesamtofu og mangosaus

150 gram tørre risnudler
200 gram fast tofu
1 ts rapsolje
1 ts sesamolje (gjerne roasted, altså mørk)
1 ts soyasaus (hvis glutenfri: tamari)
1 avocado
1/2 agurk
Sukkererter

1 liten mango
2 cm rød chilli
0,5 ts agavenektar / honning
1 lime

Frisk koriander eller søt basilikum (thaibasilikum)
Topping: Tørristede peanøtter, ristede sesamfrø, furikake, nori, fersk chilli

Start med risnudlene: Legg dem i en bolle/kjele, kok opp vann ved siden av, og hell over. Sett til side, og rør i dem innimellom mens du lager det andre.

For å lage mangosaus: Rens mangoen, og ha fruktkjøttet over i en blender eller matmølle sammen med fersk chilli (juster mengden etter ønsket hotness), saft av en halv lime og agavenektar. Kjør det til en glatt saus. Sett til side.

Del tofuen i små terninger, og varm opp stekepannen med 1 ts rapsolje smurt utover. Det er ikke nødvendig å presse tofuen på forhånd her. Stek terningene på medium varme i fem-seks minutter til de er gyldne på alle kanter. Risle over sesamolje og soyaolje, rør godt rundt eller kast litt på stekepannen så alle tofubitene dekkes, og skru av plata.

Del opp avocado i skiver, agurk i staver eller skiver, og forbered eventuell topping: Finhakkede tørristede peanøtter, ristet eller rå sesamfrø, eller en ferdig furikakeblanding (fås på gode asiabutikker). Tynne skiver rå chilli er også godt, om du liker det sterkt. Bruk ønsket mengde koriander eller thaibasilikum, og legg en limebåt klar til hver person.

Nå bør nudlene være klare. Hell av vannet og rør inn noen dråper sesamolje for at de ikke skal feste seg til hverandre. Jeg blander gjerne alt i en bolle før jeg fordeler det i skåler, og strør over topping til slutt.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.