Mee goreng - Green Bonanza
Middag, Tofu

Mee goreng med tofu og kål

ingen kommentarer enda

Om du har fulgt med på Green Bonanza en stund, har du nok sett en ganske tydelig hangup hos meg, nemlig kombinasjonen nudler og tofu. I dag har jeg beveget meg over i et nytt land, nemlig Malaysia.

Vegansk
Porsjoner: 2 (store!)
Arbeidstid: 20 minutter

I Malaysia er mee goreng, basically stekte nudler med grønnsaker, saus og et proteintilskudd like vanlig som spaghetti med kjøttsaus i italia, sobanudler i miso i Japan og risnudler i curry i Thailand. Det er alltid utrolig morsomt å se at alle matkulturer med egne tradisjoner har fellesnevnere som dette. Akkurat som at alle har hver sin måte å bruke opp dagsgammelt brød på. Verden, altså. Fint sted.

Hovedingrediensene, det som gjør mee goreng til mee goreng, er kecap manis og sambal oelek. Kecap manis er en søt, ganske tykk soyasaus, den ser igrunn litt ut som en sirup. Heldigvis er den ganske lett å få tak i, hvertfall her i Oslo, sammenlignet med hva den kan være i andre land. Sambal oelek er en chillipaste, som i hovedsak består av rød chilli. Andre ingredienser kan være ingefær, chilli, lime, sukker, en eller annen form for eddik, eller vårløk. Det finnes dog også sambal oelek med fiskesaus eller rekepasta, så det kan være smart å ta en titt på ingredienslista.

Om du ikke finner kecap manis, kan du erstatte det med en blanding av melasse og grønnsaksbuljong, men når sant skal sies er melasse vanskeligere å finne enn den søte soyasausen. Om du ikke finner sambal oelek, kan du bruke en hvilken som helst annen chillipaste, eller sriracha. Bare pass på styrken, thats all.

Jeg gjør meg ganske så flid med tofuen i denne retten, gjennom å blande den med maizenna, salt og pepper før den stekes alene før selve retten påbegynnes. Sausen du skal lage vil feste seg på en fantastisk måte til tofubitene når man gjør det på denne måten, istedet for å renne av. Om du ikke har tid (eller lyst) kan du droppe steget med maizenna.

Grunnen til at jeg bruker kinakål her er simpelthen at jeg ikke hadde tid til å gå og handle bok choi, som er den klassiske kålen som brukes i mee goreng. Om du skal handle soyasaus og sambal oelek kan du sannsynligvis kjøpe frisk bok choi i samme butikk. Men kinakål fungerer overraskende bra, altså.

Når det gjelder nudlene, har jeg her brukt tykke hvetenudler, av en skikkelig luksustype (kjøpt på scanasia i storgata i oslo). Det viktigste er at det er hvetenudler, og det betyr faktisk at du kan bruke spaghetti! Om du finner den litt tykkere spaghettien, gå for den.

Okei! Da er vi gjennom de rare ingrediensene, let’s make some food.

Mee goreng med tofu og kål
150-200 gram hvetenudler eller spaghetti
300-400 gram fast, rå tofu
8 blader kinakål eller 4 bok choi
2 sjalottløk
3 hvitløksfedd
En håndfull bønnespirer (kan sløyfes)
1-2 vårløk
2-3 ts sambal oelek (juster etter hotness)
1 dl kecap manis (eller mer, om nødvendig)
Maizenna
Raps- eller peanøttolje
Salt og pepper
Lime

Legg tofuen i press mellom kjøkkenpapir, på en fjøl, med et par kokebøker oppå mens du forbereder resten av ingrediensene du trenger. Ingrediensene skal stekes etter tur og tas ut av panna mellom slagene, så det kan være fint å ha et par arbeidsboller stående klart på benken.

Finhakk 1 sjalottløk og alle hvitløksfeddene så de omtrent er en mos (eller bruk en morter), og bland det godt med sambal oelek-paste’n. Sett det til side.

Rensk kinakålen/bok choi, og del bladene opp i passe store biter. Del den andre sjalottløken i større båter, og legg begge deler til side.

Kok nudlene etter anvisning på pakken, skyll dem raskt i kaldt vann, og sett til side.

Bland sammen tre-fire spiseskjeer maizenna med 1 ts nykvernet pepper og 1/2 ts salt i en brødpose eller i en bakebolle. Ta tofuen ut av press, og kutt den i terninger på 1×1 cm. Ha terningene over i posen (jeg synes det er enklest å gjøre det i pose), og vri og rist litt forsiktig på den så maizenna-blandingen fester seg på alle tofuterningene.

Varm opp noen spiseskjeer med olje til det neeeesten ryker av den, og oljen er blank i panna, og ha tofuterningene FORSIKTIG over i panna, pass på så det ikke spretter olje på deg. La de fritere til de er gyldne på alle kanter, gjerne i flere omganger om det ikke er plass i stekepanna, og la de renne av på en tallerken etterpå.

Om det er søl i stekepanna, tørk av den, og ha oppi noen dråper olje igjen, før kinakålen og sjalottløken sauteres lett, til kinakålen faller sammen og de hvite delene av den begynner å bli blanke. Ta det ut igjen av panna, og legg til side.

Ha et par nye dråper olje i panna, og ha oppi løkblandingen med sambal oelek. La den steke i panna mens du rører rundt i fire-fem minutter. Nå begynner det å lukte godt på kjøkkenet ditt, I am sure of it. Etter fem minutter kan du ha tofuterningene tilbake i panna, og blande de inn i chilliblandingen, og deretter gjøre det samme med kinakålblandingen.

Nå er det på tide å finne frem flaska med kecap manis, og helle over (det blir bare kliss å måle opp – hell noen klunker rett fra flaska, rør rundt, og se om det er nok til å feste seg på alle ingrediensene) tofuen og grønnsakene mens du bruker en stekespade. Løft den fra bunnen og snu grønnsakene fremfor å røre rundt, da ødelegger du tofuterningene.

Hell nudlene over i stekepanna, og bland dem godt sammen med tofuen og grønnsakene. Finhakk litt vårløk, og ha det over sammen med en håndfull bønnespirer før servering. En skvis lime er også kjempegodt!

 
Oppskriften er basert på denne fra Oh My Veggies, som igjen er inspirert av America Test Kitchens Complete Vegetarian Cookbook.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.