Sitrus- og kanelsirup til gin tonic

Du er herved advart: Om du først begynner å lage denne sirupen og er glad i gin & tonic, kommer du til å måtte lage den ganske mange ganger.

Vegansk + glutenfri
Porsjoner: 15
Forberedelsestid: 15 min
Koketid: 15 min
Total tid: 30 min

I forrige uke inviterte jeg en gjeng bra folk på drinkfest. Drinkfest er et ganske så likt konsept som andre fester vi holder på med her, for eksempel salatfest eller vårrullfest, bare at det dreier seg om drinker. En drinkfest foregår sånn at alle, enten alene eller parvis, alt ettersom hvor mange gjester man er, tar med seg alt man trenger for å blande en god drink til alle gjestene. Verten stiller med glass og is, og kjøkkenbenken blir omgjort til en bardisk. Alle får dermed smake på forskjellige drinker i løpet av kvelden, og det blir topp stemning. Denne sirupen var min drinkbase på drinkfest, og jeg tør påstå at det ble en suksess.

Om jeg skal drikke drinker, er jeg generelt sett svak for en god GT, og gjerne med Hendricks. Om man blander GT med Hendricks skal det ikke være noe annet enn nettopp hendricks og tonic, fordi det er så mye smak på ginen i seg selv. En pæreskive, et par einebær eller agurk og pepper er visstnok det eneste som er godkjent, i følge bartenderne på hendricksbaren vi besøkte i Barcelona i fjor sommer.

Andre ganger er det andre boller som må til. Eller andre smaker. I denne sirupen, som egentlig er mer en drinkbase enn en sirup, skjer det mye godt. Her skjer frisk og syrlig grapefrukt, sitron og lime, her skjer den milde kanelsmaken, her skjer einebær og her skjer sitrongress. Sammen med sukker og vann får det putre i en halvtime før det siles av og avkjøles, og så er det klart for en drink. Som en bonus lukter det selvfølgelig helt himmelsk mens du holder på.

Sitrus- og kanelsirup til GT
2 grapefrukt (gjerne økologisk)

2 lime (gjerne økologisk)
1 sitron (gjerne økologisk)
10 stilker sitrongress
1 ss einebær
1 hel kanelstang
8 dl hvitt sukker
2 liter vann

Jeg skriver gjerne økologisk på frukten fordi du trenger både saften og skallet, og i ikke-økologiske grønnsaker er det ofte sprøytemidler i skallet. Om du ikke finner økologisk er det ikke krise, men vask dem så godt du kan på forhånd, gjerne la dem ligge i eddikvann en stund.

Start med skallet av grapefukt, lime og sitron. Bruk en potet- eller grønnsaksskreller og skjær av det ytterste laget, det med farge. Du vil helst ikke ha med det hvite under, det er bittert. Litt går bra, det er vanskelig å komme utenom. Ha skallet i en stor gryte, som rommer minst 2,5 liter. Del deretter fruktene i to, press ut all saft av alle fem, og ha det også over i gryta.

Rens sitrongresset, del det i større biter og ha over i gryta. Hiv oppi einebær og kanelstang, samt sukker og vann, og la det koke opp. Når det har kokt opp skrur du ned varmen, og lar det putre i 30 minutter.

Ta kjelen av gryta, og la det avkjøle seg uten lokk en stund, før du heller blandingen over i en stor bolle som tåler varme, gjennom en sikt, sånn at du får ut alt skall og krydder. Bruk en trakt, og fordel blandingen i flasker eller karafler frem til du skal bruke det. La disse stå uten lokk til blandingen er kald. Sett det i kjøleskap, der holder det seg et par uker.

Om du vil at sirupen skal holde seg enda lenger, kan du ha oppi et par spiseskjeer sitronsyre. Det vil, sammen med sukkeret, bidra til å bevare sirupen lenger i kjøleskap med lokk.

GT med sitrus- og kanelsirup
1 del gin
2 deler sirup
2 deler indian tonic
Garnityr: lime og einebær

Smak deg frem, men dette kan være en pekepinn på blandingsforhold. Store, runde glass med is er klassisk å servere GT i. Om du synes tonic har for sterk og markant smak, kan du bruke 50/50 tonic og club soda.

← Previous post

Next post →

4 Comments

  1. Håvard

    Hei

    Skal sitrongress være ferskt, eller går det bra med tørket?

  2. Tonje

    Skal blandingen putre med lokk på ?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.