Ristet brød med gode krydder på - enkelt og så godt!
Frokost og lunsj

Lavash med za’atar

2 comments

Eller med enklere ord: Flate brød stekt med krydder. Lavashbrød er godt ferskt, men hva med dagen derpå, når de er litt tørre i kantene? Ingen grunn til panikk. Stekeovnen er din venn.

Vegansk
Porsjoner: Opp til deg
Arbeidstid: 5 minutter

Dette med søndagsfrokost begynner å bli en interessant affære her i huset. Vi handler svært sjelden inn til helgefrokost, og allikevel ender det opp med å bli kjempegodt, etter at vi har kikket litt i skuffer, skap, kjøleskap og fryser og pønsket ut hva vi kan gjøre med siste rest av grønnsaker fra uka som har gått.

Vi bor på Grønland i Oslo, og er derfor rimelig bortskjemte med god tilgang på frukt og grønt. På vår favorittbutikk i Smalgangen selger de også noen nydelige lavashbrød som er bakt på et bakeri her i bydelen, og enhver tur innom grønnsakssjappa ender ofte opp med en pakke lavash eller to. Jeg har sett disse eller andre varianter på samtlige grønnsaksbutikker jeg har vært innom her i byen – flate, runde lefsebrød i gjennomsiktige plastposer. Plukk med deg en neste gang du går forbi!

Lavash kan brukes til alt. Ferskt som wrap (det er lavash du spiser når du bestiller falaffel i rull, for eksempel), sprøstekt i cocosa som salattopping, eller som pizzabunn. De kan også fryses! Til denne frokosten var det et par halvtørre lavashbrød som var utgangspunktet, og vi endte opp med å riste dem i ovn med litt olje og krydder, og spise dem med hummus og friske grønnsaker. Med litt oppskåret frukt og kaffe ble det en finfin søndagsfrokost. Lavash med za’atar er også en helt topp ting å servere ved siden av salater og andre middager.

Za’atar er et fint navn på en krydderblanding som i likhet med lavash kommer fra Midtøsten. Det finnes nok like mange varianter av zaatar som det finnes av curry, men basen er ofte timian, sumac og sesamfrø. Jeg kjøper min blanding hos Il Buongustaio ved Mathallen, men har også sett disse på de fleste grønnsaksbutikker. Det går selvfølgelig an å lage sin egen blanding også. Jeg bruker litt ekstra sumac i tillegg, bare fordi jeg kan og fordi det er så godt.

Lavash med za’atar

Lavashbrød
Za’atar
Olivenolje
Sesamolje
Evt ekstra sesamfrø, sumac, salt

Del lavashbrød opp i passende stykker, for eksempel som pizzastykker. Legg dem utover et bakebrett. Bland lik mengde olivenolje og sesamolje i en liten skål, og pensle det utover brødstykkene. Strø ønsket mengde za’atar over, og eventuelle ekstra toppings.

Sett brødene i ovnen på 200 grader varmluft, og la de stå i tre-fire minutter til de er sprø i kantene.

 

Oppskriften ble oppdatert 03.01.16

2 Comments

  1. Pingback: Ramsløk, ramsløk, ramsløk! • Green Bonanza

  2. Pingback: Stekt halloumi med zaatar, sesam og granateple • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.