Gulrotburger med mais og koriander

Yay! Yay! Yaaaay! Gulrotburger! Jeg tror det er en ny favoritt på gang her! Saftig, akkurat passe fast i formen, masse smak, og superenkel å smekke sammen på en hvilkensomhelst kveld.

Vegansk + glutenfri
Mengde: 4 burgere
Arbeidstid: 20 minutter + 10 minutters hviletid

Oppdatert 10.06.15

Jeg slutter ikke å la meg fascinere av hvor mye gulrøtter kan brukes til. Sammen med søtpotet og blomkål må det jo være de mest fleksible grønnsakene som finnes? I seg selv er den søt og mild, men den tåler kjempegodt å kombineres med sterkere smaker. Rå er den herlig som snacks med hummus eller som friskt innslag i middagen, i gryta gjør den seg bra sammen med masse krydder, eller som sidekick til andre godsaker. Om du er vegetarianer og spiser ost har du kanskje allerede prøvd gulrotfalafler, og nå er altså tiden inne for gulrotburger! Yay!

Jeg synes denne burgeren smaker så mye i seg selv at den ikke trenger et lass med tilbehør, så jeg holdt meg til burgerbrød, avocado, søt sennep og frisk koriander. Min samboer spiste den mer som pålegg (!), med soyasmør på et rundstykke, og ga tommel opp til det også.

Supersaftig, supersmakfull og superenkel gulrotburger med mais og koriander - dette er burgerheaven!

Gulrot, mais, koriander. Både gulrot og mais er ganske søte grønnsaker, så det trengs både løk, hvitløk, chilli og koriander for å balansere ut den sødmen. Resultat er en burger som smaker masse – og godt! For konsistensens del er det hele maiskorn, havregryn og polenta som gjør jobben. Vanligvis bruker jeg kikertmel som bindemiddel, men i en burger hvor mais har hovedrolle er det bare rett og rimelig å bruke polenta.

Polenta er et grovt maismel, som er superanvendelig. Det kan brukes til å koke grøt eller lage faste former av. Når polenta får jobbe litt sammen med fuktighet blir det et superbindemiddel, og verken hvetemel eller kikertmel er nødvendig. Om du bruker glutenfri havregryn blir disse også glutenfri. Polenta får du tak i på store matbutikker, for eksempel meny og ica, eller på de fleste grønnsakssjapper. Det finnes to varianter, en quick og en langkokt, og det funker helt fint med begge. Om du har valget, gå for quick. Polentaen bidrar også til en god og crunchy skorpe på burgern når den stekes. Win!

Supersaftig, supersmakfull og superenkel gulrotburger med mais og koriander - dette er burgerheaven!

Gulrotburger med mais og koriander

2 store gulrøtter
1 stor sjalottløk
2 hvitløksfedd
1/2 liten boks maiskorn
5 ss havregryn
6 ss polenta
1 ts korianderfrø / 1/2 ts malt koriander
1/2 – 1 ts malt chilli
1/2 ts salt
2 ss frisk koriander (kan sløyfes)
Nøytral olje til steking (raps, solsikke)

Rasp gulrøttene før de has over i en matmølle. Rens løk og hvitløk, ha det også over i matmølla. Mal korianderfrø, og ha de samt chilli og salt i matmølla og kjør det hele til en jevn og ganske fuktig masse. Bruk en sleiv eller slikkepott til å dytte røra ned igjen i matmølla, det skal bli ganske så finmalt, dette.

Når du har en fin og jevn mos, ha oppi havregryn, polenta og maiskorn. Kjør matmølla lett og raskt et par puls for å blande det hele godt, før frisk koriander has oppi og pulses inn. Du skal ha en mos som er ganske fuktig og som tilsynelatende ikke henger sammen – det gjør den nemlig etter å fått hvile i 10-15 minutter, mens havregryn og polenta makes magic happen.

Supersaftig, supersmakfull og superenkel gulrotburger med mais og koriander - dette er burgerheaven!

Bruk en sleiv og press røra ned i bunnen av mølla før den settes kaldt i et kvarter. Bruk deretter hendene og form fire burgere av røra, eller begynn med en som kan prøvestekes om du er usikker på om de henger sammen. Deigen skal være ganske lett å jobbe med. Om den ikke henger sammen, rør inn litt mer polenta og la deigen hvile et par minutter før du prøver på nytt.

La de steke tre-fire minutter på hver side til de er gyldne, og prøv å ikke snu dem for tidlig.

Et voila!

← Previous post

Next post →

18 Comments

 1. Astrid

  Nå har jeg laget disse to ganger, og må bare si at de er fantastisk gode! Det fungerer godt å varme de på grill, og henger veldig godt sammen. Har til og med klart å lage pølser av deigen, uten at de har falt fra hverandre ved steking. Tusen takk for denne og mange andre gode oppskrifter!

  • Hei! Så fint å høre at det funker bra å grille dem, det har jeg ikke prøvd enda selv. God sommer :)

 2. Marit

  kan man bruke vanlig maismel eller må jeg finne noe som heter polenta?
  Skal det svelle i vann først eller bare vanlig mel rett i?

  • Hei! Du kan bruke det som heter vanlig maismel. Skal ikke svelle i vann først – maismelets funksjon er å binde det fuktige fra grønnsakene, så det skal trekke til seg fuktighet mens det får hvile litt før steking. :)

 3. Marit

  Takk for svar da skal hele familien få seg noen gulrotburgere :D

 4. Kjersti K. Lie

  Hei! Hva tror du om å lage dobbel porsjon og fryse ned resten? Ville du da formet burgerne og frøset dem ned uten å steke dem, eller steke dem først og så fryse?

  • Hei! Jeg er litt usikker, faktisk. Har aldri prøvd å fryse disse. Ser kanskje for meg at de kan bli litt soggy etter tining? Jeg tror jeg ville stekt dem først, hvertfall!

  • Kjersti K. Lie

   Ok! Takk for svar :)

  • Si fra hvordan det går da, om du prøver!

  • Kjersti K. Lie

   Will do!

 5. Sjønnkje

  Matmølla?

 6. Runar

  Jeg digger denne oppskriften, har brukt den mange ganger nå! Jeg lurer imidlertid på en ting: Hvor lenge tror du røra kan stå i kjøleskapet før man steker burgerne? Det hender at det frister å gjøre den klar en god stund i forveien.

  • Hei! Så hyggelig å høre. Den klarer seg nok fint ustekt i 2-3 dager, minst :)

 7. Line

  Ser det er en gammel post, men på bygda her er det ikke polenta å finne.. kan jeg bruke hvetemel eller maisstivelse istedet??

 8. Anne

  Går det an å bruke kikertmel eller hvetemel i stedet for polent ai denne oppskriften?

  • Jeg har ikke prøvd, men ville isåfall gått for kikertmel :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.