Middag

Fylt aubergine med kikerter, harissa, granateple og pistasjnøtter

5 comments

Oh yes! Her er det så mye goodness på gang samtidig at jeg ikke helt vet hvor jeg skal begynne! Jeg ble så GLAD når denne middagen ble så GOD!

Vegansk (blir enkelt glutenfri)
Porsjoner: 2
Forberedelsestid: 15 minutter
Steketid: 15 + 5 minutter
Total tid: 35 minutter

Middager hvor alt som er gått skal med samtidig, går bare to veier. Det blir enten helt topp, eller skikkelig skuffende. Denne søndagen drakk jeg kaffe med min bestevenninne Therese (som forøvrig tok utfordringen om én vegansk middag og uppet den til fem + en kake), før vi gikk til en grønnsakshandel for å raske med oss noe til hver vår middag på vei hjem.

Min søndagshandling er ofte litt, hva skal jeg si.. tilfeldig. Jeg rasket med meg litt fersk libabrød, frisk bladpersille, et granateple, noen aubergine, en boks kikerter, og så fant jeg en boks harissa, som jeg måtte kjøpe fordi boksen var så kul. Og så gikk jeg hjem, helt uten en plan for hva middagen skulle være.  05-fyltaubergineharissa

Vel hjemme hadde det begynt å forme seg en slags plan, og den inneholdt sånn omtrent alt jeg synes er godt. Kikerter, bladpersille, granateple, pistasjnøtter, aubergine, chilli i form av harissa, cumin, tahinidressing, varmt, sprøtt brød.. Det er jo bare flaks at dette gikk så bra som det gikk, for det ble nemlig fylt aubergine med couscous og kikerter til middag, smaksatt med harissa og cumin i tillegg til bakte hvitløksfedd. På toppen der var det et helt lite lass med bladpersille, granateple og ristede pistasjnøtter, og på toppen der igjen var det en liten mengde enkel tahinidressing. Suksess! Om jeg får si det selv.

Kombinasjonen av auberginekjøtt som er tilnærmet smeltet, og en tahinidressing, gir en kremete konsistens som nesten minner om ost, faktisk. Trådede, salt, og deilig. Med crunchy kikerter, friske granateplekjerner og varme pistasjnøtter ble dette en herlig søndagsmiddag.

Jeg hadde ganske små aubergine, så jeg beregnet 1,5 til hver person. Om du har normalstørrelse, bør det holde med en til hver. Fyllet er nok til 2 normale aubergine. Om du ikke spiser couscous kan det byttes med ut med for eksempel quinoa, eller du kan droppe det helt. Får du ikke tak i harissa kan du bruke en annen chillipaste, enten sriracha eller en helt klassisk most chillipaste på glass som du finner på meny.

Fylt aubergine med kikerter, harissa, granateple og pistasjnøtter

2 aubergine
1 dl couscous + 2 dl vann
1 boks kikerter, skylt og avrent
1 sjalottløk
2-3 hvitløksfedd
1,5 – 2 ts harissa (evt mindre)
1 ts cumin
1 ts paprikapulver
salt

1 neve bladpersilleblader
1/2 granateple, kjerner
2-3 ss pistasjnøtter, tørristet

Enkel tahinidressing, eller
Sitrustahinidressing

Sett ovnen på 200 grader, og finn frem alle ingrediensene du trenger. Start med å dele auberginene i to, og legge dem med skinnflaten ned på et bakebrett. Strø litt salt over kuttsiden som da ligger opp,  prikk den med en gaffel og sett dem i ovnen. De kan godt settes inn i kald ovn, det gjør ingenting. Legg hvitløksfeddene sammen med auberginen inn i ovnen. La de stå i ca 15 minutter (fra ovnen er varm), til du enkelt kan stikke en gaffel ned i kjøttet.

I mellomtiden forbereder du fyllet. Ha 1 dl couscous i en bolle, og ha over 2 dl kokende vann. Dekk til, og la stå i tre minutter. Ta vekk lokket, rør inn avrente kikerter, finhakket sjalottløk, et par spiseskjeer finhakket persille, cumin, paprika, harissa og en klype salt. Sett til side.

Gjør klar tahinidressingen, og sett den også til side. Rist pistasjnøttene i tørr panne, grovhakk dem og bland inn med finhakket persille, og kjernene fra granateplet. Sett til side.

Når auberginene er ferdig bakt, ta dem og hvitløksfeddene ut av ovnen. Finhakk hvitløksfeddene, og bland dem inn i couscousrøra. Bruk en skje, og grav ut kjøttet fra auberginene, og ha det over i røra. Pass på så skinnet ikke blir ødelagt, fyllet skal nemlig tilbake i auberginen.

Bland røra godt sammen, smak til med en klype salt, og fordel den tilbake i de fire halvdelene av auberginskall. Sett brettet tilbake i ovnen, og la det bake i 5-6 minutter, gjerne på varmluft.

Ta auberginene ut igjen av ovnen, fordel på tallerken, risle over tahinidressing og strø over toppingen. Det er også veldig godt med noen varme brød eller baguetter ved siden av!

5 Comments

 1. Herlig! Fylt aubergine = elsk!
  Men hvor fant du den sykt kule boksen med harissa?? :DDD

 2. Marita H. Vogt

  Takk for oppskrift, Mia!

  Lagde en avart med malt blomkål, bulgur og bokhvete istedefor couscous og kikerter – ble også veldig digg!!

  … og en forenklet tahinidressing: 50/50 tahini og kefir + epleeddik, salt, pepper og vann etter smak.

  • Hei Marita! Så kult å høre, blomkål hørtes veldig godt ut i den miksen. Samme med tahini og kefir, det har jeg aldri prøvd (men jeg tåler ikke laktose, det kan jo ha noe med saken å gjøre). Herlig å høre fra deg :)

 3. Pingback: FN har bestemt at 2016 er belgfruktens år • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.