Ja, du. Vegansk og fløte i samme setning, for jeg vet ikke helt hva annet jeg skal kalle det! Det er fløtegratinerte poteter uten kufløte, og med soyafløte. Helt uproblematisk, og fullt av urter og hvitløk.

Vegansk + glutenfri
Porsjoner: 4
Forberedelsestid: 10 minutter
Steketid: 40 minutter
Total tid: 50 minutter

Jeg har noen skikkelig gode minner av fløtegratinerte poteter. De inneholder min mormor, som jeg er så heldig å ha vokst opp med i samme hus som, og at vi var alene hjemme. Jeg fikk være alene hjemme med mormor mens de andre var på hytta eller hvor de nå var, og da koste vi oss, mormor og jeg. De fleste minnene er fra kjøkkenet, jeg sto på en stol ved siden av kjøkkenbenken og så på at hun lagde kjøttkaker, jeg husker hvor fascinert jeg var av hvordan hun rullet dem til baller med én skje i en hul hånd. Vi bakte brød, jeg satt på knærne foran ovnen og så på at vannbakkelsene hevet akkurat perfekt, og vi spiste fløtegratinerte poteter uten noe annet til, fordi det hadde vi lyst på.

Man skal ikke kimse av minner i mat, selv ikke når man endrer sine preferanser for hvilke produkter man ønsker å spise. Kanskje blir det desto viktigere å ta vare på dem, til og med. Jeg tenker alltid på dette rundt jul, når jeg lager nøttestek og vegisterkaker. Og altså når jeg spiser fløtegratinerte poteter.

Nå tåler jeg ikke lenger ferske melkeprodukter, og i mars er vi jo dessuten veganske. Så når behovet for fløtegratinerte poteter meldte seg, var det bare en ting å gjøre; Lage det på annet vis. Disse er laget med soyaprodukter som du finner på gode matbutikker, og et lass med tørkede urter og fersk hvitløk. Du kan justere mengden urter, kanskje spesielt rosmarin, og du kan også bruke ferske, om du har det. Du kan også bruke en provenceblanding istedet.

Det må forresten innrømmes at både jeg og min samboer sitter med plaster på tommelen nå etter å ha vært for bråkjekke med mandolinen, så om du bruker en slik på poteter, be careful.

Veganske fløtegratinerte poteter med urter og hvitløk
5-6 store poteter (jeg bruker amandine)
1 boks soyafløte til matlaging
2 dl usøtet soyamelk
1 dl vann
4 hvitløksfedd (evt mindre)
1 ss tørket rosmarin
1 ss tørket timian
1 ss tørket persille
1 ts nykvernet pepper
1 ts salt
2 ss brødrasp (kan sløyfes)

Sett ovnen på 200 grader, og finn frem en stor, ildfast form. Vask potetene, og kutt dem i tynne skiver som legges utover i den ildfaste formen.

Bland soyafløte, soyamelk, raspet hvitløk og tørkede krydder i et litersmål eller en bolle, før det hele helles over potetene. Om det blir for lite kan du helle over litt mer vann eller soyamelk.

Sett formen i ovnen, og la den stå i ca 20 minutter før du sjekker konsistensen på potetene. Strø over brødrasp om du vil ha en litt crunchy topping, om ikke lar du det bare være (at du må ha ost på toppen er en myte). La den stå i ovnen til du kjenner med en gaffel at potetene er gjennomstekte.