Middag, Tofu

Misosuppe med spinat, shiitake, srirachabakt tofu og sesamfrø

1 comment

Misosuppe er heldigvis ikke forbeholdt japanske restauranter. Med en liten håndfull ingredienser kan du lage din egen hjemme når som helst, og etter et par forsøk lover jeg at det går automatisk.

Vegansk + glutenfri
Porsjoner: 2
Arbeidstid: 20 minutter (kan halveres)

Om du har hatt en skikkelig god skål med misosuppe foran deg, trenger jeg ikke overtale deg til hvorfor du bør prøve å lage din egen. Med ingredienser som kombu (en slags sjøgress) og misopaste blir denne suppen full av umami, i tillegg til å varme opp enhver frossen kropp. Når du først har en misobase på plass, kan du fylle suppeskåla med hva som helst etterpå.

Denne gangen falt valget på tofu, spinat og shiitakesopp. En helt klassisk misosuppe består bare av suppebasen, litt vårløk og noen tofubiter, men jeg liker å fylle på litt når jeg skal ha den til middag. Denne gangen lagde jeg uten sobanudler, da er den en fin lunsj eller en forrett til for eksempel sushi.

Her har jeg brukt tørket shiitake, som både er endel av innholdet og en del av basen, som kalles dashi. Med en god dashi kan du lage fantastiske supper. Kombu, tykke tørkede flak av sjøgress, bidrar til basens særpreg, og er også en del av dashi. Tradisjonelt lages den også med bonito, tørket fisk. Det unngår vi her, og det påvirker ikke smaken. Jeg bruker en skive ingefær også.

Ikke la deg forvirre av alle ordene. Skriv en handleliste med følgende matvarer, og gå til nærmeste asiatiske matbutikk, eventuelt bestill dem fra iherb om din nærmeste meny, ica eller mega ikke har dette i sin såkalte orientale hylle, hvor de har sushiråvarer.

Misopaste, gjerne hvit
Kombu (ingen krise om du ikke finner)
Tørket shiitakesopp (eventuelt fersk)
Tofu (Fast og rå anbefales)
Hvite sesamfrø
Noriflak (sjøgress, sånn som er rundt sushi)

Da har du alt det “rare” dekket opp. Alt er råvarer med lang holdbarhet, så her kan du eksperimentere deg frem. Jeg har valgt å bake tofuen i ovnen på forhånd, med en liten marinade av sriracha, tamari (glutenfri soyasaus) og sesamolje, men det vanlige i misosuppe er å ha tofubitene oppi suppa rå. I tillegg brukte jeg en stor neve grov spinat. Om du ikke finner kombu går det helt greit, du kan lage misosuppe også uten dashi. Om du ikke finner kombu, bruk grønnsaksbuljong istedet, sammen med ingefær. Ikke noe problem.

Misosuppe med spinat, shiitake og tofu
Dashi:
1 liter kokende vann
1 stort flak tørket kombu (erstatt med 1 ss grønnsaksbuljongpulver)
1 tykk skive ingefær
3 ss hvit miso (eventuelt rød eller brun)
Tamari / soyasaus
Ferskpresset limesaft

Suppetopping:
2 store never spinat
1 vårløk
4 tørkede shiitakesopp
250 gram fast tofu
1 ts sriracha
1 ts tamari / soyasaus
1 ts sesamolje
2 ss hvite sesamfrø
Noriflak

Start med å lage suppebasen. Kok opp 1 liter vann, og skru ned varmen til vannet kun ryker, og ikke koker. Kombu og miso skal aldri koke, da kan det bli bittert og litt slimete i konsistensen, så sørg for å holde vannet under kokepunktet etter at det er kokt opp. Ha oppi en skive ingefær, tørkede shiitakesopp (om du bruker det) og kombu, og sett på lokket. La det stå og trekke mens du ordner resten.

Om du vil bake tofuen: Del den opp i små terninger, og bruk hendene for å blande inn sriracha, tamari og sesamolje. Legg dem utover et bakebrett med bakepapir. Om du har bløtlagt shiitake i kraften, kan du plukke ut disse når de har svellet opp, kutte dem i skiver og legge disse i ovnen med tofuen. Om du bruker fersk shiitake, gjør det samme. Sett det i ovnen på 200 grader i ca 10-12 minutter.

Skyll spinat og vårløk godt, og kutt det i tynne strimler, og legg disse nederst i suppeskålene. Om du vil ha ristede sesamfrø kan de ristes et par minutter i tørr panne, og settes til side. De kan også brukes som de er.

Fisk ut ingefæren og kombuen av suppebasen, og bruk et desiliter-mål for å ta ut et par dl kraft. Rør ut misoen i denne til det ikke er noen klumper igjen, og hell blandingen tilbake i kraften. Det ser ut som den skiller seg – det er meningen.

Deretter kan du smake deg frem med tamari/soyasaus og lime. Om du bruker hvit miso, som er forholdsvis søt, kan det være nødvendig med en spiseskje eller to med soyasaus for å balansere sødmen. Jeg brukte to spiseskjeer tamari og saften av en kvart lime denne gangen, det kommer også an på dagsformen, hvor kraftig man ønsker den.

Hell suppen over spinaten i suppebollene, legg på tofu og shiitake, strø over vårløk, sesam og eventuelt nori i strimler, før det hele er klart til å slurpes i seg.

 

 

One Comment

  1. Pingback: Umami - hva er det, sånn egentlig? • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.