For noen har påskeuka allerede startet, mens andre, meg inkludert, skal ha et par arbeidsdager før det er påske på ordentlig. Her er noen tips til hva du kan lage av mat, drikke og snop den neste uka.

Når sant skal sies, har jeg allerede begynt å hugge innpå påskesnopet, ettersom det florerer av både sjokolade og smågodt på kontoret for tiden. Du vet de der aller største påskeeggene, de man må bære med to hender? Jepp. Sånne finnes det hos oss, og ett av dem er strategisk plassert rett innenfor døra i den fløyen jeg sitter. Det skal godt gjøres å ha selvdisiplin nok til å gå forbi hver eneste gang jeg går ut eller inn den døra, gitt.

For oss som for mange andre betyr påske familiesamvær. I år skal vi ikke til hytta på fjellet med mine foreldre, men flyr istedet til Sunnmøre på onsdag for å være sammen med svigerfamilien. Der blir det fullt hus og stormende jubel seks dager til ende, med storfamilie og barnedåp og kanskje en liten tur på hytta i Aldalen.

Uansett hvor du er, skal være, eller hvem du skal være sammen med – påsken er en tid for god mat, god grikke og godt snop, og her er mine tips til påskeuka. Tanken er at det skal være lett å lage til mange, at det skal mette godt etter lange dager i skisporet eller solveggen, og at det er lov å spise kake midt i uka. Jeg har også prøvd å holde meg til ingredienser som er lett å få tak i på nærmeste matbutikk, ettersom mange reiser ut av storbyen i disse dager. Om du er veggis eller ikke vil spise lam av andre grunner, kan du finne noen tips til hva du kan spise som festmat istedet her.

Pai med spinat, feta og tomat

Pai til frokost, pai til lunsj, pai til middag, pai til kveldsmat. Alt er mulig, og denne er så enkel å lage, uansett om det er til et lite lunsjbord eller et stort middagsselskap hvor det trengs noen kjøttfrie alternativ.

Pai med spinat, fetaost og cherrytomater

Linsekaker

Disse er min evige go-to når det er festmiddag på gang hjemme. Jeg lager et lass og putter dem i fryseren, og varmer opp igjen når det er dags for middag. Disse kan krydres med hva du vil, sånn at de passer sammen til det sedvanlige middagstilbehøret man ofte finner på påskebordet. Om du vil ha et vegansk alternativ, sjekk ut disse vegisterkakene.

Nøttestek & linsekaker

Gulrotsuppe med curry og smørbønner (vegansk)

Blir gulrotsuppe noensinne feil? I think not! I denne varianten med proteinrike smørbønner og varm curry er det mye mat, og den kan lett dobles eller triples. Om suppe for blir lett for middag, hva med å ha den til en god lunsj, sammen med varme rundstykker?

Gulrotsuppe med smørbønner og curry

Pizzaboller

Det er mange grunner til å lage pizzaboller. Ikke bare er de like gode kalde som varme, deilige å spise, lett å ta med ut på tur eller ta som et kjapt mellommåltid der de står klare i kjøleskapet, de er også en fantastisk måte å sysselsette små hender som kanskje blir litt rastløse gjennom ferien.

Pizzaboller med fennikel og feta - Green Bonanza

Lasagne med tre oster og spinat

Lasagne er av en eller annen grunn veldig familiemiddag for meg. En stor form midt på bordet, salat og brød ved siden av. I denne er det ingen tomatsaus (det er det derimot i denne, om du foretrekker det), men den er til gjengjeld full av ost og spinat. Godt, godt, godt.

3-rollslasagne1

På bålet: Ostesmørbrød og banandessert

Om dere skal ut i skogen, skiløypa, eller bare ut i hagen for å grille bål med marshmallows og kakao på termos, er dette en kjempegod nistepakke. Ostesmørbrød griller seg selv i folie, og banan fylt med sjokolade er verdens beste dessert. Spesielt ute i frisk luft.

16-markamat2

Appelsinkake

Ingen påske uten noe appelsinrelatert! Denne supersaftige appelsinkaka har på kort tid blitt en klassiker, både hos veganere og ikke-veganere, som bare ikke kan fatte og begripe hvor saftig og god denne kaka er. Prøv selv!

Vegansk appelsinkake - Green Bonanza

Mørk nøttesjokolade med chilli og havsalt

Det er når man har litt tid til overs at prosjekter som dette er stas å drive med. Finn frem favorittnøttene dine og en plate av den sjokoladen du liker best, og lag din egen variant. Blir best sånn.

Mørk nøttesjokolade med chilli & havsalt

Kakao med chilli og krem

Og selvfølgelig – ingen påske uten mange kopper kakao. I denne er det et ørlite hint av chilli og kanel, og et helt lite lass med pisket krem på toppen. Det er ikke fullt før det renner over. God påske!

Kakao med chilli