1 gryte chilli av 5 ingredienser

Yes, you heard me! Dette er måten å lage en stor gryte chilli utav bare fem ingredienser. En, to, tre, fire, fem. Jepp. Og alt du trenger av gadgets i tillegg til gryta, er skjærefjøl og en kniv.

Vegansk + glutenfri
Porsjoner: 3-4
Arbeidstid: 5-10 minutter
Koketid: 20-30 minutter
Næringsinnhold pr porsjon (1/4): 160 kcal

Jeg skal ikke ta kred for konseptet chilli med bare fem ingredienser, det er et veletabert fenomen der ute på internetten, både for kjøttbaserte chillier og veganske varianter. Men, felles for dem alle er at det står fem ingredienser i tittelen, og så viser det seg, når du har tenkt kult! og lest hele oppskriften, at du trenger jo flere enn fem. Du trenger hvertfall åtte, for alle kommer drassende med olje, salt og pepper etterpå. Da er det ikke fem lenger, da er det åtte. Juks og fanteri!

Og så kommer det en lang liste med toppings, som jo er innafor med tanke på at det ikke må oppi gryta.. Og litt uttafor fordi det da jo ser ut som gryta ikke er noe god uten toppings? Så, jeg gjorde det sånn: Fem ingredienser. Gryte, fjøl, kniv. Ingen topping. Greiene på bildet, den maismuffinsen og den persillekvasten, det er bare til pynt for bildet, jeg spiste gryta som den var, uten salt på toppen, uten maismuffins ved siden av. Man får da gjennomføre, når man først setter seg noe fore.

Og det ble overraskende godt! Jeg mener, når jeg vanligvis lager chilli er det jo et kjeeempeprosjekt, med greier i ovnen, flere steg i gryta, et lass med krydder og i det hele tatt, toppings herfra til evigheten. Og det er godt, jeg skal ikke nekte for det. Men noen ganger er det sånn at hverdagen og premissene ikke tillater et sånt prosjekt. Men det går allikevel an å ha lyst på chilli. Og da skal man få chilli.

En ettermiddag, for eksempel, med litt lite tid, løp innom kiwi og plukk det med deg. Den første kvelden på hytta, når man har kjørt tre timer og ingen har lyst til å bruke timesvis på kjøkkenet og alle er sultne, men ingen vil spise brødskiver. Eller de dagene hvor budsjettet er noe trangt, og man har lyst på god middag allikevel. Til de kveldene er denne chillien perfekt.

Jeg har unngått å bruke olje ved å steke løken i en tykkbunnet gryte med lokk. Da svetter løken såpass mye at den faktisk blir stekt i seg selv, og om man gjør dette på lav/medium-varme brenner det seg heller ikke. Sukker unngår man ved å koke søte grønnsaker rett i gryta, jeg bruker søtpotet. Salt unngår man ved å bruke en buljong med salt i, samt at det er salt i det som gjør hele gryta: Det store glasset med ferdig-salsa. Yes, you heard me! Jeg har kjøpt ferdig-salsa!

I ferdig-salsa er det nemlig alt du egentlig har i en chilli, samlet i et glass. løk, hvitløk, tomat, salt, chilli, masse krydder. Finner du et stort glass med chunky salsa har du chilligryta klar. Jeg fant en uten lugubre tilsetningsstoffer også, bare veggies og spices. Med medium styrke blir også gryta akkurat passe sterk. Når dette får putre litt sammen med en boks ferdigkokte bønner, blir det en god og mektig gryte ganske så fort.

1 gryte chilli, 5 ingredienser
1 rødløk

1 søtpotet
1 boks ferdigkokte bønner etter ønske (jeg bruker mixed beans fra go green)
1 stort glass chunky salsa (ca 350 gram)
6 dl utblandet grønnsaksbuljong (følg anvisning på pakken)

Kutt rødløken i tynne skiver, og legg dem i gryta på lav varme med lokk på. Rør rundt innimellom og pass på at det ikke brenner seg. Når løken begynner å bli blank, er det klart. I mellomtiden kan søtpoteten skrelles og deles i terninger.

Skyll av bønnene, ha dem i gryta sammen med søtpotetene og hele glasset med salsa. Bruk grønnsaksbuljongen til å skylle ut av salsaglasset, sånn at du får med alt, og hell resten av buljongen i gryta. Rør rundt, sett på lokk og la det koke opp.

La gryta småputre på medium varme til søtpotetene er møre, det kan ta alt fra 10 til 30 minutter, alt ettersom hvordan du har kuttet dem.

God middag!

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Synne

    Det mest spennende spørsmålet er jo hvilken ferdigsalsa du brukte!

    • Sant nok! Det var et stort glass med chunky salsa med santa maria, medium hotness.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.