Feta- og squashburger

Saftig, salt, syrlig og mettende. Der har du feta- og squashburgeren, som du enten spiser som en burger, til en salat eller på brødskiva.

Mengde: 6-8 burgere
Arbeidstid: 15 minutter
Steketid: 40-45 minutter

Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne med å forklare hvor gode disse ble! Kanskje begynne med slutten, for dagen etter at disse ble spist til middag ble de spist til frokost, og de var minst like gode kalde på brødskiva som de var varme og nystekte til middagen kvelden før. Salt fetaost som smelter sammen med squash, sitron som gir en frisk og deilig smak, og cayennepepper og hvitløk som sørger for at det blir litt sting også. Godt!

Anvendelige er de også. Spis dem varme på toast med en salat ved siden av som middag. Putt dem mellom burgerbrød, sleng på litt tomat, salat og avocado og du har en veggisburger på gang. Spis den kald på brødskiva i matpakka eller ved frokostbordet. Eller ta en i hånda på vei ut døra, rett og slett.

Squash- og fetaburger - like digg som varm burger og kald sandwich.

Squash er en fantastisk grønnsak. Den er også kilde til litt forvirring innimellom, ettersom den på engelsk kalles zucchini, og navnet butternut squash brukes på det vi kalles flaskegresskar. Det vi kaller squash på norsk er altså zucchini på engelsk, og navneforvirringen kommer av at denne grønnsaken faktisk befinner seg i gresskarfamilien, men høstes umoden mens skallet fortsatt er grønt og mykt, der andre gresskar skal bli harde utenpå.

Squash smaker ikke så mye i seg selv, men er helt fantastisk når det kommer til å ta opp andre smaker. Akkurat som agurk er den full av vann, og derfor lar jeg den stå med litt salt i et dørslag før den blandes sammen med resten. Jeg smaksetter med sitron, pepper, cayenne og litt frisk persille, i tillegg til hvitløk og løk. Her kan det varieres, jeg ville for eksempel gjerne brukt dill, men jeg bor sammen med en mann som ikke kan fordra dill, så da ble det ikke sånn (denne gangen).

Squash- og fetaburger - like digg som varm burger og kald sandwich.

Feta- og squashburger

2 squash
3 medium store sjalottløk
4 hvitløksfedd (evt mindre)
1-2 ss finhakket persille (kan erstattes/sløyfes)
150 gram fersk fetaost
40 gram parmesan eller annen fast ost
Zest fra 1/2 sitron
1 ts sitronsaft
1 egg
1/4 ts cayennepepper eller chilli
4-5 ss hvetemel
Salt og pepper

Sett ovnen på 200 grader, og finn frem et bakebrett med bakepapir på. Sett til side.

Start med å grovraspe squashen på en rasp, og ha den over i et dørslag eller en sikt, som du setter over eller oppi en bolle eller fat. Strø over 1 ts finkvernet salt og bland det sammen med hendene, og la den stå. Den kommer til å slippe endel vann, bland gjerne en gang til underveis også.

Mens squashen står og siler seg selv, kan du finhakke hvitløk, sjalottløk og persille, og ha over i en bakebolle. Smuldre fetaost og rasp parmesan eller annen fast over, og bland det sammen. Bruk en liten rasp på sitronen, og rasp det gule laget av skallet over blandingen. Dette setter mye smak, så ikke overdriv mengden her om du ikke elsker sitron over alt annet her i verden. Snitt deretter et lite hull i sitronen, og skvis noen dråper sitronsaft over også. Rør inn cayennepepper/chilli og noen runder med nykvernet pepper.

Squash- og fetaburger - like digg som varm burger og kald sandwich.

Når alt dette er gjort, har sannsynligvis den raspede squashen sluppet en hel grønt vann. Bruk hendene og klem resten av fuktigheten ut av squashen, til den omtrent er en ball mellom hendene dine. Ha squashkjøttet over i bakebollen, og bland det hele sammen.

Knekk et egg i en kopp ved siden av, visp det lett sammen, og bland inn i røra. Du må prøve deg frem med hvetemel, jeg brukte 4-5 ss, men det kommer an på hvor fuktig squashen fortsatt er. Det skal henge sammen, men det skal ikke bli en tørr deig. Den tåler godt å være fuktig, men det må henge såpass sammen at du kan forme den med hendene, selvom det blir litt klissete.

Form 6-8 runde lapper av røra, og legg disse på bakepapiret med litt mellomrom. De kan være mellom 1 og 2 cm høye over det hele, de kommer til å synke litt sammen og flyte litt utover.

Sett brettet inn midt i ovnen, og la de stå i 20 minutter før du snur dem, og lar de stå 20 minutter til. Følg med på at de ikke blir for godt stekt. De kan gjerne få avkjøle seg et par minutter før du spiser dem, da setter de seg enda bedre.

Kan med fordel spises kalde, eller varmes opp igjen, enten i ovn eller i panne.

 

Oppdatert 18.05.15

← Previous post

Next post →

13 Comments

 1. Eline Kupkow

  Fulgte oppskriften og lagde denne til meg og min samboer i dag, og det er virkelig den beste vegetarburgeren jeg har smakt! Tusen takk for super inspirasjon og matglede <3

  • Hei Eline, og tusen takk for kjempetrivelig kommentar! Godt å høre at det falt i smak :)

 2. Lone

  Tusen takk for oppskriften. Laget de for første gang nå og de ble utrolig gode!! Beste vegetarkakene jeg har smakt ☺️

  • Hei Lone, så bra! Håper du har igjen noen som du kan spise til lunsj i morra :)

 3. Inger-Lise

  Hei.
  Lurte bare på om disse egner seg til å fryse? Har 1 kg med fetaost som må brukes, og kunne gjerne tenke meg å lage en haug av disse :)

  • EN KILO FETAOST? Jøjemeg! Jeg har ikke prøvd å fryse disse, så jeg tør ikke garantere noe som helst, men jeg har fryst saker med både egg og ost før, så jeg tror det skal gå fint. :)

  • Inger-Lise

   Hehe, I know…var på ferie i Tyrkia, og fant en skikkelig god en. Da “måtte” jeg bare kjøpe med et spann hjem. Har aldri prøvd å fryse fetaost porsjonsvis før, så vet ikke om det går ann heller. Det kan kanskje funke om det skal brukses som her, i burgere eller f.eks. lasagne/mousakka? Hmm… Men: Jeg steker opp et lite lass av disse burgerne, og satser på at de går fint å fryse. De ser supergode ut, så gleder meg til å prøve! Takk for oppskrift :D

  • Jeg tror det! Jeg har hvertfall fryst moussaka og lasagne med feta med hell. Si fra hvordan det går, da!

 4. Åh, disse ble gode! Men jeg slet litt med selve stekingen; de ble liksom aldri ferdige. Er det en grunn til at de skal stekes i ovn og ikke i stekepanne? Eller går det an å gjøre det? Ser for meg at de hadde stivnet mer og fortere da

  • Hei Mia (så fint at du heter Mia!). Jeg har hatt litt problemer med dem selv innimellom, og da har det vært for at det har vært for mye fuktighet igjen i squashen, eller at blandingsforholdet blir litt feil (ettersom det aldri finnes en standardstørrelse på grønnsaker eller egg). Jeg har ikke prøvd å steke akkurat disse i panne, men jeg gjør det jo med alle blomkålburgerne, som er mer eller mindre laget på samme prinsipp som disse. Jeg tror det går helt fint!

 5. Anna

  Hei :) Tror du det går ann å bytte ut hvetemel med havremel eller maismel for en glutenfri verson?

  • Hei! Ja, det tror jeg går helt fint. Både havre og mais binder, det samme gjør kikertmel. En av de to første er nok riktigst på smak. :)

 6. Signe

  Veldig gode:-) men ble litt i overkant salte pga at fetaosten er veldig salt i utgangspunktet og at squashen ble saltet. Neste gang prøver jeg nok uten å salte squashen, og satser på at de likevel ikke blir altfor våte.

  Brukte forøvrig Jyttemel istedenfor hvetemel, siden jeg ikke tåler gluten. Det fungerte helt fint og ga ikke noen rar smak! Det ble bra med 3 ss Jyttelmel.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.