Middag

Enkle linsekaker

12 comments

Hva gjør du når du får matlagingsånden deg på svigefars kjøkken på en helligdag? Man tager det man haver og lager linsekaker, det er det du gjør!

Vegansk + glutenfri
Mengde: 18-20 linsekaker
Arbeidstid: 20-30 minutter
Koke/steketid: 20 min + 20 min

Det er hvertfall det jeg gjør. Det er skjærtorsdag i dag, vi er i Volda hos familien til samboeren min, det er ingen åpne butikker i nærheten, og i tillegg oppfører været som seg som en fjorten år gammel forelsket jente – det stormer snø i tjukk tåke det ene sekundet, og lysner opp med strålende sol i det neste.

Min påskenøtt i dag ble dermed å lage noe utav det jeg fant i kjøkkenskapene her. Som storfamilier flest spiser de stort sett kjøtt og fisk, men de har også rimelig fulle kjøkkenskap, som jo ikke er helt uvanlig her til lands, spesielt i påsken. Jeg stakk dermed nesa inn i både skap, skuffer og kjøleskap, og fant alt jeg trengte for å lage en stor batch med linsekaker, som helt fint kan varmes opp igjen senere i påsken.

Det fantastiske med linsekaker, er at du trenger egentlig ikke så mye, og de er så lette å jobbe med. Du trenger faktisk ikke linser engang, du kan bruke bønner istedet, men jeg fant tørre, grønne linser, og røde, ferdigkokte på boks. Jeg valgte å bruke grønne, men røde hadde gått like fint. Ris finnes i de fleste skap, opp på benken med den. Havregryn pleier også å være lett å finne, og ganske riktig, der sto det en pose med økologiske havregryn fra Mylna her i Volda, som tørkes og valses på gamlemåten.

Deretter trengs det noe som binder det hele sammen. Egg finnes og kan brukes, men jeg fant også linfrø, så da ble det vegansk variant. Og så er det smakene: Løk, hvitløk, kruspersille, salt, pepper, sitron og litt timian brukte vi. Her er det bare gå bananas, og bruke soltørka tomat, friske og tørre urter, chilli og cayenne, i det hele tatt, det du vil. Vi gikk for klassisk smak ettersom det er påske, og vi kommer til å spise litt tradisjonelt tilbehør gjennom påsken.

Da er det bare å finne frem kjøkkenmaskinen, eventuelt en bolle og en sleiv, og get going!

Enkle linsekaker

3 dl tørre grønne/røde linser
2 dl ris, ukokt
1 gul løk
3-4 fedd hvitløk
1 ss linfrø + 2 dl vann
4 + 4 ss lettkokte havregryn (glutenfri, om du vil)
2 ss kruspersille
1 ts sitronsaft
1 ts timian
2 ts pepper
2 ts urtesalt/salt
Plantemargarin/smør til steking

Først må linser og ris kokes. Ha linsene i en stor gryte med kaldt vann, og la det koke opp. De bør koke i ca 20 minutter (grønne, kortere for røde), til de har begynt å gå litt i oppløsning. Kok ris etter anvisning på pakken. Sett varmeovnen på 200 grader, og gjør klart et brett med bakepapir på benken.

I mellomtiden skal løk og hvitløk hakkes, og has i en matmølle eller foodprocessor. Finn frem det du vil smakesette linsekakene med, i dette tilfellet sitronsaft, salt, pepper, timian og kruspersille.

Kok opp linfrø og vann i en liten kjele, og la det småkoke i et par minutter før du tar den av varmen. Det blir en geleaktig masse, som sørger for å holde linsekakene sammen i tillegg til at du får i deg en hel del omega3.

Når linser og ris er ferdigkokte, ha dem over i matmølla med løk og hvitløk, og gjør det til det har blitt en ganske moshy deig. Stopp mølla, ha oppi krydderne samt halvparten av havregrynene, og linfrømassen. Kjør mølla til det hele er blandet, og stopp den. Det skal ikke bli grøt av dette, jo mer chunks i blandinga jo bedre, det skal bare moses akkurat nok til at det henger sammen og kan formes.

Den siste halvparten av havregrynene rører du inn for hånd, de skal ikke moses inn. Nå skal du ha en fin og passe fuktig røre du lett kan forme til små boller i hendene. Om det er vanskelig, rør inn litt mer havregryn.

Varm opp en god klatt smør eller margarin i en stekepanne, form massen til små boller som du trykker litt flate, før de stekes tre-fire minutter til de har en gylden overflate på begge sider. Flytt dem deretter over til bakebrettet. Når du har stekt opp hele røra, sett brettet i ovnen og la de steke i ca 20 minutter. Snu dem halvveis i steketiden.

Disse kan helt fint fryses og tines opp igjen, og er kjempegode til alt som heter potet, saus og grønnsaker.

 

Denne oppskriften er basert på min grunnoppskrift på linsekaker, som her er laget med egg og andre krydder, og som indiske middagskaker.

12 Comments

 1. Camilla

  Nam, dette må prøves ut!

 2. Pingback: Pastasalat med grønn pesto • Green Bonanza

 3. Pingback: Hvorfor henger ikke veggisburgerne dine sammen? Hvorfor blir de bare grøt? Hvorfor blir de ikke gjennomstekt? Jo, det kan jeg fortelle deg. • Green Bonanza

 4. Pingback: Syv sunne middager som er fine å fryse ned • Green Bonanza

 5. Pingback: Små middagsboller med paprika og chilli • Green Bonanza

 6. Pingback: Linsekaker i fire varianter • Green Bonanza

 7. Pingback: Nøttestek og linsekaker til jul • Green Bonanza

 8. Laila Wang

  Hei, hva er mølla /
  (står i oppskriften med linsekaker)? Er det en blender?

  • Matmølle, en foodprocessor med skjærekniver. Større kolbe og lavere kniver enn blender.

 9. Nå har jeg gått litt smålei falafel (er det lov å si når man er nesten-vegetarianer? haha), så jeg skulle egentlig prøve meg på gulrotfalafel, men så fant jeg denne oppskriften og ble så glad! Snart klart for “restebolle” med linsekaker, middagsrester og grønt til lunsj her :-D

 10. Hei, jeg gleder meg til å prøve denne oppskriften! Dette tror jeg slår an hos barna. Men, har du tips til hva jeg kan erstatte linfrø med? Knuste linfrø er det vel anbefalt at barn ikke spiser, og man skal vel også være forsiktig med hele linfrø.
  Kan jeg bare droppe det, eller bør det erstattes med noe?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.