Vegansk alternativ til ost: Smøreost med sesam og hvitløk

Det er ikke barebare å skulle spise vegansk, verken på heltid eller deltid. Noe av det mange, meg inkludert, synes er det vanskeligste å gi slipp på, er ost. Andre kan ikke spist ost av allergiårsaker. Uansett grunn – det finnes gode alternativer!

Vegansk + glutenfri
Mengde: ca 1 liter ost
Arbeidstid: 15 minutter
Kjøletid: 4-24 timer

Diskusjonen om ost og alternativer til ost er en eviggående prat i de fleste vegan- og vegetargrupper jeg er medlem av på facebook. Ikke all fast ost er vegetarisk fordi det brukes løpe fra kalv eller ku for å gjøre den fast, og er man veganer spiser man ikke ost i det hele tatt. Er man laktoseintolerant er ost ofte uaktuelt, hvertfall de ferske ostene med høyt laktoseinnhold.

Selv befinner jeg meg litt i alle disse leirene. Jeg er ikke veganer, men vegetarianer, så jeg spiser litt ost. Samtidig tåler jeg ikke veldig godt laktose, så ferske, smørbare oster, som ofte er de som faktisk er vegetariske, kan jeg uansett ikke spise. Da begynner gode råd å bli dyre, spesielt om du legger til at jeg ikke synes de fleste veganske osteerstatningene er noe gode, jeg synes de ofte smaker gummi. Det er lov å være uenig med meg her, heldigvis.

Så det jeg tenker, er som følgende: Er det smaken jeg trenger å erstatte, eller er det funksjonen? For det er jo ikke nødvendigvis to sider av samme sak. Når det gjelder veganske pizzaer bruker jeg aldri veganske osteerstatninger, jeg synes toppingen mer enn nok bærer smakene alene uten at jeg trenger å legge på noe jeg ikke synes smaker godt (eller som jeg ikke ønsker å spise på grunn av palmeolje). Det hender jeg bruker Not Parmesan som et lite strøssel på toppen, men ellers er det helt uten ostelignende produkter.

Vegansk smøreost - Green Bonanza

Da dreier det seg altså mer om funksjonen enn om smaken. Jeg liker ost i alle former og smaker, så jeg er ikke så interessert i å gjenskape cheddar eller mozarella. Det jeg vil ha, er for eksempel en ost som kan smøres utover en skive brød til frokosten, med litt tomat og pepper oppå. Det jeg vil ha, er en ost jeg kan skjære en skive av og legge på en salt kjeks mens jeg drikker et glass vin. Så lenge den smaker godt, er det ikke så farlig akkurat hva, i bunn og grunn.

Dette er derfor et forsøk på en ost, som jeg hadde en formening om at skulle bli fastere, men det ble den ikke. Den ble mer enn smøreost, selvom den er ganske fast, og det var helt okei, for den smaker nemlig veldig godt, en nøttete smak både av cashew og av sesam, med et hint av hvitløk. Jeg har allerede spist den på brødskiva til frokost, og som tilbehør til bakt potet med mais og sprøstekt seitan. Neste forsøk blir på en enda litt fastere ost – igjen. Det er agar agar-pulver som gir osten sin konsistens, det får du tak i på asiatiske matvareforretninger eller på nett.

“Smøreost” med hvitløk og sesam
2,5 dl rå cashewnøtter, bløtlagt 10-24 t
2,5 dl vann
2,5 dl usøtet soyamelk
3 ss tahini/sesampaste
1 ts riseddik
1 ts kokosolje
4 ss næringsgjær
1,5 ts salt
1 ts hvitløkspulver
4 ts agar agar-pulver

Bløtlegg cashewnøttene i kaldt vann 10-24 timer før du skal lage osten. Når de er ferdig bløtlagt, hell av alt vannet.

Finn frem en form du kan ha osten i, jeg bruker en brødform. Da får jeg en ost som er ca 2 cm høy. Dekk den med plastfolie, sånn at du enkelt kan løfte osten ut av formen når den er ferdig.

Bland samtlige ingredienser i en blender, og kjør det til det er en glatt masse. Ha det over i en tykkbunnet gryte, og la det koke opp på svak varme mens du rører kontinuerlig. Pass på å røre i bunnen, dette brenner seg lett. Det skal tykne ganske raskt. La det småkoke på lav varme mens du rører i 3-4 minutter.

Om du ser at det fortsatt er endel kornete cashewnøtter i ostemassen, kan du ha den tilbake i blenderen og kjøre den et minutt til etter at den er kokt opp, da vil cashewnøttene ha løst seg opp enda mer etter å ha blitt kokt opp.

Hell massen over i brødformen, og la den avkjøle seg på benken. Når formen har blitt kald, dekk den til med plastfolie og sett i kjøleskapet. Den er serveringsklar etter ca 4 timer, men har godt av å stå til dagen etterpå.

Tips: Om du har tenkt til å servere osten på et fint fat til gjester, kan du strø et lite dryss med ristede sesamfrø og nykvernet pepper i bunnen av brødformen før du heller over ostemassen. Da kan du velve osten over på et fat, og den vil ha sesam og pepper på toppen.

Vegansk smøreost - Green Bonanza

← Previous post

Next post →

3 Comments

  1. Marianne

    Hvor lenge holder denne seg i kjøleskapet? Så veldig god ut!

  2. Er ganske lat når det kommer til å lage ost selv, men denne må jeg lage, takk for oppskrift! :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.