Hot hot hot! Hvem sa at tofu er kjedelig? I denne oppskriften blir tofublokka superhot, supertasty og ikke minst superdigg. Tandooriblandingen lager du selv, og tofuen bakes enten i ovn eller i stekepanne – ditt valg!

Vegansk + glutenfri
Porsjoner: 2-4 avhengig av tilbehør
Forberedelsestid: 10 minutter + marinering
Steketid: 10-15 minutter
Total tid: 20-25 minutter + marinering

Noen ganger får jeg så lyst på indisk mat at det er helt uaktuelt å spise noe annet, og da pleier vi, for å være ærlig, å gå ut og spise. Jeg synes indisk hjemme er godt, men det blir liksom ikke helt det samme! Well. No more! Nå er indisk godt, også hjemme. Det hemmelige trikset er, som med alt annet igrunn, å lage det helt fra bunnen av. Også din egen tandoorikryddermiks.

Vanskelig er det ikke, men det kan hende du må ut på et lite tokt for å finne de forskjellige krydderne. I indisk matlaging brukes det mye bukkehornskløver, eller fenugreek som det heter på engelsk. På pakken kan det også stå Kasuri methi. De ser ut som små pyramider, og har en gulaktig farge. Her i Oslo er de å få tak i på de aller fleste grønnsakssjapper – ta en titt i krydderhyllene neste gang du går forbi en! Der finner du også tamarind i en liten boks (kan eventuelt erstattes med limesaft).

I tradisjonell tandoori brukes det også matfarge, det er det som gjør at det blir så innmari rødt. Det har jeg latt være med, både fordi jeg ikke kjøper matfarge sånn til vanlig og fordi jeg synes det er unødvendig når det ikke gjør noe for smaken. Disse tofuspydene er derfor ikke like røde som den du får på en indisk restaurant, men det har ingenting å si for smaken.

02-tandooritofu3

Tofuspydene bør marineres en god stund – gjerne et par timer, eller til og med over natta. Da trekker alle smakene seg godt inn. Jeg lagde en enkel saus av den marinaden som var igjen i bollen etter marinering ved å først la den frese i en gryte sammen med litt olje, og deretter spe den ut med soyafløte og vann. I tillegg spiste vi den med nykokt ris, saltbakt sjalottløk og råstekt brokkoli, og et lite nanbrød ved siden av. Styrken på kryddermiksen justerer du med chillien – jeg brukte en hel spiseskje, og det var hothothot.

Tofu Tandoori
400 gram fast tofu, rå
3 hvitløksfedd
3 cm ingefær, uten skall
2 ss korianderfrø (evt malt)
2 ss cuminfrø (evt malt)
1 ss bukkehornløver
1 ss chillipulver
1 ts turmeric/gurkemeie
1 ts tamarind eller 2 ss limejuice
1 ss rapsolje
5 ss vann (juster etter konsistens)
Evt olje til steking
Evt grillspyd

Legg tofuen i press ved å pakke den inn i kjøkkenpapir, og legg den på et skjærefjøl med tungt over – for eksempel tre kokebøker. La de ligge i press mens du lager marinaden. På den måten er det “plass” i tofuen til at marinaden får trekke ordentlig inn.

Bland alle ingrediensene fra hvitløk, ingefær og alle krydderne samt olje og litt vann i en liten matmølle, eventuelt i en morter om du vil lage pureen for hånd. Bland det til en fin og glatt mos, og juster konsistensen med vann til du har en fin paste. Den skal ikke være for flytende, men heller ikke så tjukk at du ikke får smurt den utover tofuen.

Del tofuen i store terninger, og tre dem på grillspyd om du vil bruke det. Pensle dem med marinade og legg på et flatt fat. Hold igjen et par spiseskjeer marinade til saus, om du vil lage det. Sett fatet med plast over i kjøleskap, og la det stå fra to timer til over natta.

Tofuspydene kan enten bakes i ovnen, eller i panne. I ovn legger du spydene utover et bakebrett, og setter ovnen på 200 grader varmluft før spydene settes inn. Snu dem hyppig, til de har blitt gyldne og crispy på utsiden, ca 15 minutter. Pass på så de ikke brenner seg! I stekepanne eller grillpanne varmer du opp litt olje, og steker spydene i et par minutter på hver side. Begge deler er godt, men min favoritt er nok grillpanne.

Happy tandoori!

Tandoori Tofu - Green Bonanza