Hvorfor er det slik at når det er søtpotet i maten, er det alltid søtpoteten som smaker best? Selv i en linsegryte!
Middag

Linsegryte med smørbønner og ovnsbakt søtpotet

5 comments

Dette er en bli-frisk-gryte. Eller en torsdags-kveld-gryte. Eller en venner-på-middag-gryte. Eller bare alt-for-seg-selv-gryte. Røde linser, mettende smørbønner og herlige, ovnsbakte terninger av søtpotet is all I need.

Vegansk + glutenfri
Porsjoner: 3-4
Arbeidstid: 10-15 minutter
Steke- og koketid: 15 minutter (før) + 15 minutter (etter)

Med fare for å høres ut som en skikkelig sytepave: Jeg har bursdag i morgen, jeg blir hele 30 år, og i dag, kvelden før, sitter jeg og er så forkjøla i sofaen at jeg ikke riktig vet hvor jeg skal gjøre av meg. Pottetett og dunkende hode, og jeg drikker vann og te til den store gullmedalje, spiser c-vitaminer og rød solhatt som om det var godis, og har brukt opp et par pakker kleenex. Planen er med andre ord å være helt i form igjen til i morgen, for jeg har ikke tenkt til å være syk i min egen bursdagfest – der går faktisk grensa.

Så. Uansett om det er jeg eller noen andre som er syke, så er det en gryte som putrer på ovnen. Det er den perfekte forkjølamaten. Det er varmende, det er mettende, det lindrer, og med litt sterke krydder løser den også opp litt oppi luftveiene. Det skal dog gladelig innrømmes at det på ingen måte er jeg som har smakt til denne gryta med chilli, det måtte jeg overlate til Øystein, og jeg måtte også bake søtpotet to ganger, fordi jeg ikke luktet (!) at søtpoteten hadde blitt til kull i stekeovnen. Sånn kan det gå.

Hvorfor er det slik at når det er søtpotet i maten, er det alltid søtpoteten som smaker best? Selv i en linsegryte!

Linsegryte med smørbønner og ovnsbakt søtpotet

1 medium/stor søtpotet
1,5 dl tørre røde linser
1 boks smørbønner/store hvite bønner
1 liter utblandet grønnsaksbuljong
2 gulrøtter
1/2 purreløk / gul løk
1 selleristang

3 hvitløksfedd
2 ss tomatpure
1-2 ts paprikapulver
1-2 ts chillipulver
1-2 ts salt (smak til)
1 ts agave eller honning
Nøytral olje
Bladpersille

Sett stekeovnen på 200 grader, gjerne varmluft, og finn frem et bakebrett med bakepapir. Skrell søtpoteten og del den opp i terninger, som blandes med noen dråper olje, en klype paprikapulver, en klype chilli og en klype salt før det settes inn i ovnen. Jeg steker mine i 10-15 minutter, for jeg liker dem gyldne og nesten svidd på kantene, men du følger med på dine og tar dem ut når du synes de ser ferdige ut.

Finn frem en god gryte med lokk, og varm opp en teskje olje i den. Skyll purreløken og selleristanga, og del den i grove, store biter som has i gryta sammen med finhakkede hvitløksfedd og en klype salt. La det surre til løken blir blank, tre-fire minutter, før paprikapulver, chilli og tomatpure røres inn. Vær forsiktig med chillipulveret, det er bedre å smake til etterhvert.

Når krydderne har blandet seg godt med løken, helles 1 liter utblandet grønnsaksbuljong over i gryta, sammen med 1,5 dl røde linser. Rør rundt, sett på lok, og la det småputre i 10-12 minutter til linsene har kokt og mer eller mindre gått i oppløsning.

Skrell gulrot, del den i skiver, og skyll vannet av smørbønnene. Ha begge deler over i gryta sammen med en neve finhakket bladpersille, la det putre et par minutter til, og smak til med chilli, salt og agave/honning. Ha de ferdigbakte søtpotetterningene over i gryta helt til slutt.

Hvorfor er det slik at når det er søtpotet i maten, er det alltid søtpoteten som smaker best? Selv i en linsegryte!

 

5 Comments

  1. Nam! Ser ganske digg ut, må få laget noe ordentlig mat i dag. Og vet godt hvordan det føles, har vært uggen i over en uke nå, og begynner å bli noe lei. Uff, jaja, man blir vell frisk til slutt :) Gratulerer så meget med dagen som var, og god bedring! :)

  2. Pingback: Å koke suppe på spiker • Green Bonanza

  3. Pingback: Årets første ukemeny • Green Bonanza

  4. Harald Viken

    Har fulgt bloggen din ca like lenge som eg har vore fullblods vegetarianar, og den har vore ein genial stad å hente inspirasjon, særleg til nydelege gryter! Ingenting som ein frysar full av digg, sunn og lettvint mat! Testa denne for første gong i dag, og den vart umiddelbart ein av mine favorittar =) herleg sødme og styrke!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.