Pastasalat med grønn pesto og bakte tomater lager du på et kvarter!
Salat

Pastasalat med grønn pesto

Nivå Enkel 4 comments

Et enkelt, men veldig godt, tilskudd til ethvert koldbord er en stor pastasalat, og denne varianten har blitt min klassiker. Du lager den på et kvarter, og jeg garanterer at både femåringer og bestemødre forsyner seg av denne.

Kan lages vegansk
Mengde: 8-10 porsjoner

Arbeidstid: 15 minutter

Som dere kanskje har fått med dere har vi vært på Sunnmøre i påsken, og en av grunnene til det var barnedåpen til vår ferskeste niese Natalie, datteren til min samboers søster. Som vaskeekte sunnmøringer benyttes anledninger til dette både til å lage et stort kakebord, men også et stort koldtbord. I våre øyne et tradisjonelt koldtbord med spekemat, eggerøre, brød og ost, kjøttkaker og potetsalat. Koldbord som dette er det lett å forholde seg til som vegetarianer, det er alltid noe man kan forsyne seg godt av, men det kan allikevel være fint å sette en stor pastasalat på bordet. Vi lagde også linsekaker, som er kjempegodt på brød med stekt løk og en majones.

Pastasalat med grønn pesto og bakte tomater lager du på et kvarter!

Med fetaost er denne salaten passende for vegetarianere, og om du dropper den kan den også spises av veganere. Om du lager salaten til veganere, må du også sjekke at pestoen du bruker er uten ost, da de fleste ferdigkjøpte pestoer inneholder dette. Blant annet er Coop Smak Forskjellen-pestoen uten ost. Det finnes også en italiensk variant på Meny. Eller, du kan selvfølgelig lage pesto uten parmesan helt fint selv.

Som de fleste salater kan denne varieres i det uendelige, men jeg pleier å holde det ganske enkelt for at flest mulig skal like denne.

Pastasalat med grønn pesto og bakte tomater lager du på et kvarter!

Pastasalat med grønn pesto

1/2 kilo pasta, gjerne skjell, skruer eller sløyfer
2-3 ss grønn pesto, enten fra glass eller hjemmelaget
1-2 beger røde cherrytomater
1/2 rødløk
2 store håndfull frisk ruccola
50 gram pinjekjerner eller valnøtter
Valgfritt: Not parm + frisk basilikum
Salt og pepper

Denne er lagd på 10-15 minutter, så her er det bare å finne frem en bolle, skjærefjøl og alle ingrediensene du trenger. Sett vann til kok i vannkokeren, og ha det over i en gryte på ovnen og kok pastaen etter instruksjoner på pakka, med en god klype salt i vannet.

I mellomtiden kan cherrytomatene kuttes i fire båter per tomat, rødløken finhakkes, ruccolaen grovhakkes. Om du har kjøpt naturell pinjekjerner, kan du riste disse i en tørr panne i tre-fire minutter til de er gyldne. Om du vil bruke noen minutter ekstra, kan du bake cherrytomatene i ovnen, da får du en deilig umami-punch! Del dem i to, legg dem på et brett, risle på litt olivenolje og salt, og sett dem i ovnen på 200 grader til de er møre.

Når pastaen er ferdigkokt, hell av vannet og skyll pastaen i kaldt vann i et dørslag til den er lunken. Rist av overflødig vann, og ha pastaen over i serveringsbollen (eller tilbake i kjelen, om du vil blande alt sammen i den for så å helle det pent over i serveringsbollen). Bland inn pesto etter ønsket mengde, før grønnsaker blandes inn. Smak til med salt og pepper. Ha ristede pinjekjerner eller nøtter, og Not parm (anbefales) over til slutt, og sett bollen midt på bordet.

Fiks ferdig!

Pastasalat med grønn pesto og bakte tomater lager du på et kvarter!

060617: Oppskrift oppdatert med mindre tweaks og nye bilder. Jeg håper den fortsatt faller i smak!

4 Comments

  1. Pingback: Ukemeny: Sommeren er her! • Green Bonanza

  2. Hei, takk for flott blogg med nyttig og inspirerande innhold! Likar særlig fokuset på å redusere matsvinn og at vegetarisk /vegansk mat blir presentert så leikent og delikat. Dei fleste vil få lyst på denne maten og slik når du mange med et viktig budskap! Eg har kikka innom mange gonger, men blir nok framover fast lesar og dei cashewbaserte sausane står høgt på lista. Med melkeintoleranse i familien er slike oppskrifter et funn.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.