Havrekarbonader med valnøtter

Eller havreburger, eller havremiddagskaker, eller havreboller. alt ettersom hva du vil spise dem sammen med! Er det ikke digg med oppskrifter hvor du kan gjøre akkurat som du vil?

Vegansk + glutenfri
Mengde: 8 burgere
Arbeidstid: 10 minutter
Vente- og steketid: 50 min

Dette er faktisk den første burgeren – la oss kalle den det for enkelthetens skyld – jeg har laget hvor det ikke er behov for verken bløtlegging, matmølle eller begge deler! Alt du trenger av gadgets er en kjele, en stekeovn, fjøl og kniv, og om du har en tendens til å lage mat hjemme, kan det fort skje at du har alle ingrediensene stående i skapet fra før også.

Disse burgerne kan formes som nettopp burgere, eller som mindre “karbonader”, eller som enda mindre boller, alt ettersom hva du vil spise dem sammen med. Jeg spiste dem som burger, i burgerbrød med rødløk, agurk, salat og sennep, men disse fungerer nok like godt med poteter og saus. Så mamma, om du leser: Neste gang du lurer på hva du skal servere oss til den klassiske søndagsmiddagen, prøv disse!

Basen i disse er simpelthen havregryn, av typen lettkokte. De er egentlig glutenfri i utgangspunktet, men på grunn av produksjonsmiljø er det en egen type som merkes glutenfri, ettersom denne produseres i separate maskiner. I tillegg kommer det krydder, som du kan variere etter ønske og tilgang, og nøtter eller kjerner. Jeg har brukt valnøtter og mandler, i den originale oppskriften fra boken “Værsågod, spis” av Ann-Christine Engblom er det valnøtter og solsikkefrø. Du kan også kutte ut nøtter om du er allergisk, og bare bruke en miks av frø og kjerner. Det er disse som gir burgerne den gode konsistensen og crunchen, og ikke minst næringen.

Engblom og jeg har litt forskjellig smak i krydder, så der hun har brukt oregano og basilikum har jeg brukt persille og timan.

Havreburger

Havreburger

3 dl finhakket sjalottløk (ca 6 medium løk)
3 hvitløksfedd
5 dl lettkokte havregryn
5 dl utblandet grønnsaksbuljong
2 dl valnøtter

1 ts tørket persille
1 ts tørket timian
1 ts pepper
1 ts salt
1 ts sennep
Rapsolje

Start med å finhakke løken, og la den surre i en gryte med et par spiseskjeer rapsolje og en klype salt. Finhakk eller rasp hvitløksfeddene i mellomtiden. Bland disse inn i gryta når løken har blitt blank og nesten gjennomsiktig, sammen med alle krydderne. La løk- og krydderblandingen surre i et par minutter.

Ha deretter oppi utblandet grønnsaksbuljong, sennep, grovhakkede nøtter og havregryn. Rør godt i gryta til havregrynene løses opp i vannet og blir til en deig. Den trenger ikke koke, men skal bli ganske så fast.

Skru av varmen på plata, sett gryta til side, og la den avkjøle. Når røra er kald nok til å bearbeide med hendene, form åtte burger med hendene, først til en ball som du deretter klemmer flat. Eventuelt flere små boller eller kaker. Legg disse utover et bakebrett, med litt avstand mellom.

Bak burgerne i ovnen på 200 grader, i 20 minutter på hver side. Jeg synes de får best konsistens og smak når de avkjøles, for deretter å stekes i panne for en ekstra god stekeskorpe som knaser når du spiser din første bit.

Burgerne kan fint oppbevares i kjøleskapet, eller fryses, og varmes opp igjen i panne.

 

Oppskriften er oppdatert 14.09.15
Tusen takk til Cathrine/Veganeren som gjorde meg oppmerksom på oppskriften!

 

← Previous post

Next post →

8 Comments

 1. Emma

  Veldige gode burgere. Enkle å lage var de også. Var først skeptisk til kort ingrediensliste og havregryn som base, men det hadde jeg ingen grunn til. Tusen takk for bra oppskrift!

  • Hei Emma! Hyggelig å høre. Enkelt er heldigvis ikke alltid det samme som kjedelig :)

 2. Jeg har skrytt av oppskriftene dine før, og jeg gjør det igjen! Disse havreburgerne var fantastisk gode! ;D Fulle av mye bra næring ;) Har som sagt en mann som er kjøttelsker og lettere skeptisk til vegetarmat. Han synes de her var utrolig gode, og uttalte at han ikke savnet kjøttet! Keep up the incredible good work, vi digger det!!

  • Tusen takk, veldig hyggelig å høre!

 3. Lagde disse i går til Thanksgivingmiddagen. Syntes ingrediensene passet sammen med resten av maten jeg lagde og de to vegetarianerne syntes de var veldig gode! Ble servert med fløtesaus, sweet potato casserole, creamed spinach, potetmos og ristet rosenkål. Nam! (jeg smugspiste også litt av havrekarbonadene, selv om kalkunen egentlig var hovedrett).

  • Så kult å få bekreftet at de faktisk er så anvendelige som jeg påstår de er, haha! høres nydelig ut med potetmos og ristet rosenkål (min evige favoritt). :)

 4. Trude

  Disse ser spennende ut! Tror du man kan droppe nøttene, evnt tilsette noe annet?

  • Uten noe som helst blir det nok litt kjedelig både på smak og konsistens, men du kan bruke alle typer frø og kjerner istedet for nøtter :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.