Blogg

Fire enkle måter å bruke opp grønnsaker på

2 comments

Vi har alle vært der. Det ligger igjen en halv blomkål, noen gulrøtter, en brokkoli som begynner å bli vassen og en løk eller to i kjøleskapet. Ikke veldig interessant og fristende i utgangspunktet, men samtidig for galt å kaste. What to do?

De fleste av oss er prisgitt butikkenes oppmåling og pakking av friske grønnsaker, om du ikke bor rett ved en grønnsakshandel hvor alt ligger i løsvekt. Og selvom du kjøper grønnsaker i løsvekt, blir det fort litt til overs. De blir liggende der bakerst i kjøleskapet (stakkars), og vente på den dagen du enten bruker dem, eller kaster dem i søpla.

Jeg liker ikke å kaste mat. Vi kaster altfor mye mat her i landet, og jeg personlig tror at grunnen er todelt; For det første kjøper vi for mye, og mye av det kan være fordi gulrøtter kommer i kilosposer og poteter i tokilosposer. For det andre er vi ikke flinke nok til å bruke opp alt når vi først har handlet. Vi handler blomkål fordi vi skal ha det som tilbehør til én middag, og så ligger halvparten igjen.

Dette er derfor tre enkle tips til hvordan du kan bruke opp grønnsakene dine. Samme hva, alt kan brukes, spesielt rotgrønnsaker og løk er lett å bruke opp på disse tre måtene.

1. Ovnsbakte grønnsaker

Så enkelt, og så utrolig godt! Kutt opp grønnsakene (eller bruk hendene på de mykere grønnsakene), og legg dem utover et bakebrett med bakepapir. Her kan du bruke absolutt alt: Blomkål, brokkoli, gulrøtter, løk, kålrot, squash, aubergine, paprika, poteter, hele hvitløksfedd, søtpotet.. you name it. Om du har mange harde grønnsaker (for eksempel blomkål og gulrot) i tillegg til myke (brokkoli, squash) kan du putte de harde i ovnen i ti minutter først, før de myke legges på etterpå og stekes sammen derfra. Om du skyller en boks kikerter eller bønner og legger på sammen med grønnsakene, dekker du også proteinbehovet. Du kan ha ris, pasta eller quinoa ved siden av, men det trengs strengt tatt ikke. På toppen er det godt med en lett dressing, for eksempel sitrus & tahini eller sennepsvinaigrette.

2. Suppe

Du kan koke suppe på alt, spesielt om du har en stavmikser til å kjøre det glatt etterpå. Start med å surre litt løk og hvitløk, eventuelt chilli og ingefær, i en gryte med litt smør eller olje og en klype salt. Kutt opp grønnsakene i store terninger, og ha det over i gryta. Hell på vann eller grønnsaksbuljong til grønnsakene såvidt dekkes, og la det koke opp. Gode kombinasjoner er for eksempel gulrot og ingefær, søtpotet og linser, potet og purreløk, tomat og kikerter, eller blomkål og løk. Kok det mørt, kjør glatt med stavmikser, og smak til med krydder eller en fløteskvett etterpå. Jeg bruker ofte røde krydder til røde supper, for eksempel cayenne eller paprika til tomat og gulrotbaserte supper, og grønne urter til lyse grønnsaker, for eksempel persille til potet. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Jeg har skrevet en egen artikkel om hvordan du kan koke suppe av restene dine, den finner du her.

3. Kraft

Om det går an å koke suppe på en spiker, går det hvertfall an å koke kraft på grønnsaksrestene. Det kommer en artikkel om å koke kraft senere, men frem til da: Vit at det kan kokes kraft på absolutt alt, også rester og avskjær, så bruk stilker, ender, skall og alt som er fra grønnsakene. Et godt utgangspunkt er løk, selleri, purreløk og gulrot – med det som base kan du bruke kraften til alt av supper, gryter og risotto senere. Sleng oppi et par laurbærblad og noen friske urterester, så er du good to go. La det småkoke i en halvtimes tid, sil av, og fiks ferdig. Deretter kan du redusere den, om du vil fryse den som buljongterninger istedet for å bruke den eller fryse den litervis. Her finner du en kraft jeg har brukt til risotto, og her finner du en som base for italiensk grønnsakssuppe.

4. Fryser

Om verken ovnsbakte grønnsaker, suppe eller kraft frister eller passer inn i dagens agenda, eller om du har så mye grønnsaker at du ikke vet hvor du skal gjøre av dem – lag dine egne frossengrønnsaker! Kutt dem i passende biter og gjør klar en blanding du vet at du kan bruke senere, for eksempel blomkål og brokkoli, eller potet og gulrot. Kok opp en gryte med vann, legg et dørslag over (som går nedi gryta, for å gjøre det enkelt for deg selv) og forvell grønnsakene i det kokende vannet et minutt eller to. Skyll dem deretter i kaldt vann, la de renne av og avkjøles, før de fryses i porsjonsposer.

2 Comments

  1. Pingback: Restelasagne (også kjent som grønnsakslasagne med ostesaus og pesto) • Green Bonanza

  2. Pingback: Asiatisk grønnsakskraft • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.