Hummusbonanza!

Visste du at smaksatt hummus er knallgodt? Jeg er innmari glad i klassisk hummus selv, men noen ganger er det ordentlig godt med en smak av noe annet enn tahini, cumin og hvitløk. Her er fire gode alternativer!

Jeg har innsett at jeg skriver uforholdsmessig lite om hummus med tanke på hvor mye vi lager og spiser det, men det er jo fordi jeg tenker på hummus som en evig go-to, en klassiker med masse smak og protein, nødløsning, snacks, middag, på skiva.. jeg tar den med andre ord for gitt. Unnskyld, hummus, anse denne posten som en unnskyldning og et forsøk på å rette det opp!

Det vil si – det er ikke jeg som retter det opp, det er Øystein. Det er samboeren min som er hummuseksperten her i huset, så når vi skulle lage snacks og salater til bursdagfeiringen min, ønsket jeg meg intet mindre enn fire forskjellige varianter av hummus. Og Øystein lagde hummus fire ganger, med fire forskjellige smaker, og jeg sto ved siden av og spurte om hva han holdt på med sånn omtrent hele tiden.

Når du skal lage hummus med (annen) smak, er det fint å ha en grunnoppskrift å ha utgangspunkt i. I den kan du enten trekke fra eller legge til, alt ettersom hva du ønsker å oppnå med resultatet. Om du er ordentlig petimeter “popper” du kikertene ut av det tynne skallet før du moser dem for optimal konsistens, men det er altså ikke livsnødvendig. 

 Her er min grunnoppskrift på hummus (nederst til høyre):
1 boks ferdigkokte kikerter (230 gram, avrent)
1 hvitløksfedd
2 ss olivenolje
2 ss vann
2 ts sitronsaft (fra flaske er ok)
0,5 ts salt
1 ts cumin (spisskummen, ikke karve)
1 ss tahini
1 ts agavenektar eller honning

Dette er altså utgangspunktet, og det som er i den klassiske hummusen på bildet. Begynn med denne og perfeksjoner den så den smaker akkurat som du vil, så er du på god vei til å eksperimentere med hummus.

Hummus med bladpersille (oppe til venstre)
– Legg til en stor neve bladpersille, og kjør denne i matmølla med olivenolje, hvitløk og vann før de andre ingrediensene og kikertene tilsettes. Tahini kan sløyfes.

Hummus med søtpotet  (oppe til høyre)
– Bak en medium stor søtpotet i aluminiumsfolie i ovnen i ca 20 minutter, og la den avkjøle seg. Skrap ut innmaten, og tilsett resten av ingrediensene. Tahini  og agave kan sløyfes.

Hummus med bakt paprika (i midten)
– Kjøp bakt paprika på glass, eller lag selv. Bruk ca 1 paprika per boks med kikerter. Bruk i tillegg 1 ss paprikapulver, 1 ts chillipulver (evt chilliolje), 1/2 ts røkt paprika (kan sløyfes). Tahini kan sløyfes.

Det var fire varianter – hva er din favoritt?

← Previous post

Next post →

3 Comments

  1. Yumsi yum! Hummus er digg! Jeg pleier også å pimpe den opp med ulike smaker, men den med søtpotet har jeg ikke prøvd gitt :D

  2. Monica

    Prøvde grunnoppskriften din i dag og tok meg for første gang bryet med å fjerne skallet på kikertene, og mææææn – verdens beste hummus! Takk for tips! :)

    • Herlig å høre! Det er verdt tiden :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.