Frokost og lunsj

Hjemmelaga mandelsmør

Nivå 23 comments

Visste du at du kan lage ditt eget nøttesmør av så og si alle nøtter? Og at det eneste du trenger er nettopp nøtter?

Det er helt sant! I tillegg er det himla lett, det tar ikke lang tid, det er sunnere fordi det ikke er tilsatt noe som helst, du kan variere i det uendelige (kanskje putte et krydder oppi?), det er billigere (veldig mye billigere!) enn det du får kjøpt i butikken? Og, om du er som meg som synes mat kan være magisk innimellom, så står du samtidig og ler litt for deg selv mens du ser at hele nøtter forvandles til smør på under ett minutt. Det er magi, det!

Det du trenger, er en blender eller en matmølle. Det går an å bruke blender, men har du en matmølle (food processor) anbefaler jeg det. En blender er designet for å “hive” innholdet oppover i kolben, mens det du trenger her, er at den fungerer som en kvern. Bruker du en matmølle har du større skjæreblader, og den drar nøttene rundt og rundt som en kvern. Det er helt normalt at maskina kan gå litt varm, kjenn på den underveis – da lar du den få en pause før du fortsetter.

Du kan helt fint lage nøttesmør av rå nøtter, men jeg liker å riste dem litt i ovnen først, for å få den gode smaken nøtter får når de blir litt varmebehandlet. Med de fleste nøtter holder det med ti minutter, og du trenger ikke vente på at de skal bli kalde før de skal kjøres til smør. Jeg kjører maskina på laveste hastighet, for å unngå at mandelsmulene skal bli “kastet oppover” veggene, men om de blir det, er det bare å ta en pause og dytte de nedi igjen med en slikkepott. Se bilder av hele prosessen nederst i innlegget.

Hjemmelaga mandelsmør

Recipe by Green BonanzaCourse: Frokost og lunsjDifficulty: Lett
Tid

10

minutes

Du lager enkelt ditt eget nøttesmør! Ferskere blir det ikke, og du kan lage akkurat den mengden du selv vil.

Ingredienser

 • 200 gram rå usaltede mandler

 • 1 ts havsalt (maldon)

Fremgangsmåte

 • Varm opp ovnen til 150 grader, og legg nøttene utover et bakebrett med bakepapir. La de stå i ovnen i 10 minutter.
 • Ha mandlene over i blenderen, og kjør den på lav hastighet. Først med puls-funksjon om den har det, slik at de blir i småbiter, og deretter sakte. Avhengig av blenderen eller matmølla du bruker, vil tiden det tar å forvandle dette fra mandler til smør ta alt fra ett minutt til tjue minutter. Tålmodighet er en dyd når det kommer til nøttesmør.
 • Ha mandelsmøret over i en lufttett beholder. Vent med å sette på lokket til det har blitt helt avkjølt. Oppbevar smøret i kjøleskap.


Steg for steg – hvis du trenger det

Til å begynne med dette bare malte mandler, rett og slett. La maskina gå på lavt tempo slik at nøttene holder seg nede i blenderen, eller bruk en slikkepott. 

Etter litt vil du se at mandelmassen begynner å klumpe seg. At mandlene er ristet i ovnen vil bidra til varmeutvikling, noe som hjelper til å presse oljen ut fra nøttene, slik at det faktisk blir smør av dette.


Her begynner det å nærme seg, og på dette tidspunktet er det mange som stopper og tenker at det er ferdig. Det er det ikke! Det er litt tørt fortsatt, nå går det an å skru matmølla opp et hakk på hastighet, for å få skikkelig smørkonsistens utav dette.

Se slik! Mandelsmør! Tilsett salt, og hell over i en beholder.

23 Comments

 1. Pingback: Mandelsnacks | Green Bonanza

 2. åhh det skal jeg prøve! Men vet du ca hvor lenge det holder?

  • Hei Sol! Det er det som er så fint med nøttesmør – det holder i evigheter! Når nøttene skiller ut sin egen olje vil den legge seg som en konserverende hinne på toppen av nøttesmøret. Sånn sett er det smart å oppbevare det i en smal beholder, slik at oljen får dekket hele overflaten uten problemer.

 3. Pingback: Proteiner fra planteriket • Green Bonanza

 4. Davida

  Hei. Jeg lurer på hvilken maskin som ikke er veldig dyr og jeg bør kjøpe for å lage mandelsmør. Har du noen tips på en som er i salg nå?

 5. Beduinmor

  Hva bruker du nøttesmøret til?

  • På brødskiva, som snacks sammen med epler og annen frukt, i nøttesauser, dressinger, gryter, havregryn.. :)

 6. Pingback: Blåbærsmoothie med nøttesmak • Green Bonanza

 7. Tasha

  Hei, nøttesmør er himmelsk men jeg sliter med å lage det. Har et bra utvalg i kjøkkenmaskiner men syns de går varme og begynner å slite før det blir smør av nøttene. Hva heter den kitchenaid maskinen du bruker ?

  • Jeg bruker matmølle, altså foodprosessor, ikke blender, fra bosch eller kenwood. Alle maskiner vil gå varme, det er en tung jobb, så de må få pustepauser. :)

 8. Camilla

  Hei. Jeg så på en oppskrift hvor man skulle ha nøttesmør i en glasur til sjokoladekake. Det stod i parantes mandel- eller cashewnøtte smør…
  spørsmålet mitt er om man kan lage et blandings smør av dette fra starten av, eller om det er best å blande de når man skal bruke det.

  • Hvis det sto mandel- eller cashew er det vel ikke sikkert det trenger å være blandingssmør? Det går fint å lage blandingssmør, men nøtter har ulik konsistens, så de hardere nøttene trenger lenger tid i mølla enn de mykere.

 9. Synne

  Ååååå, nam! Ser at du nevner at en blender fra Kenwood fungerer bra til å lage nøttesmør med. Men kan du oppgi hele navnet på den billigste modellen som du har prøvd og som fungerer til det? Tusen hjertelig taKK! <3

  • Hei! Jeg husker ikke modellnavnet, men jeg har brukt flere varianter. Lettere med matmølle enn med blender! Det funker i alle maskiner, variabelen er tid. :)

 10. Øyvind

  Og om du bløtlegger nøttene i tillegg blir det og godt for fordøyelsen! http://m.mjuuugly.blogg.no/1331101311_hjemmelaget_hvitt_raw.html

 11. Ingrid

  Takk for fin forklaring med bilder! Det gikk kjempebra :)

 12. kan rapportere om at metoden fungerer dårlig med mandler som først har vært bløtlagt mef surdeig. Hva er grunnen tror du?

 13. Har du vært borti at en blender (ikke matmølle, altså) går varm av å blende 500g varme mandler? Det er en Kenwood Chef XL av helt ny utgave, så den burde da kunne ta på seg denne oppgaven? Skjønner ikke bæret, jeg.

  • Kjenner ikke modellen, men nøttesmør er generelt tungt for en blender. I tillegg vil den gjerne «kaste» innholdet oppover, og det du er ute etter her, er egentlig å kverne. Ikke blende. Jeg bruker matmølle fremfor blender til nøttesmør. :)

  • Ingeborg Rakvåg

   Skal gå til innkjøp av foodprosessor/matmølle-tilbehøret som passer til maskina, så blir det vel!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.