Middag

Perfekt falafel

Nivå Enkel 29 comments

Falafel er en av de tingene som egentlig er veldig enkelt, men som ofte kan bli veldig vanskelig allikevel. Har du noen gode kjøreregler og supertriks på lur, blir dette allikevel lett som en plett! Perfekt falafel, værsågod!

Vegansk + glutenfri
Mengde: 18-20 falafler
Arbeidstid: 20 minutter + bløtlegging
Steketid: 30 minutter

Frityrstekt, pannestekt, ovnstekt, tørre kikerter, bløtlagte kikerter, kokte kikerter, kikertmel eller egg eller ingen av delene, friske urter, tørre urter.. Det er så mye å tenke på! Jeg har prøvd og feilet så himla mye med falafler, og endelig er tiden inne for å kunne fortelle hva jeg har kommet frem til.

Triks nummer 1: Bløtlage kikerter
Det aller viktigste for å oppnå gode falafler er å bruke bløtlagte kikerter istedet for forhåndskokte. Det innebærer at du må huske å bløtlegge tørre kikerter et døgn i forveien, men det betyr også billigere falafler. Grunnen til dette er at bløtlagte kikerter oppfører seg helt annerledes når de moses enn kokte – tenk på hva som skjer med kikerter når du lager hummus? Nettopp, det blir en glatt masse. Når du bruker tørre kikerter som bløtlegges, smuldrer de seg opp på en annen, litt grovere måte, som igjen får positive konsekvenser for konsistensen på falaflene og stekingen av dem. Det går naturligvis an å bruke kokte kikerter, men da blir det nødvendig å bruke et ekstra bindemiddel, enten ved å tilsette kikertmel (som er malte, tørre kikerter) eller egg.

Triks nummer 2: Bake i ovnen
Det er mange som sier at det ofte smaker litt rått av falafler når man lager dem selv, spesielt ved bruk av bløtlagte kikerter og/eller kikertmel. Og det er jo ikke så rart – de er jo rå! Når disse stekes i panne blir de stekt forholdsvis kort tid, og man oppnår i bunn og grunn bare en stekeskorpe med rå falafelmasse inni. Når disse bakes i ovnen, blir de gjennomstekt i ordets rette forstand. Men hva med stekeskorpen, lurer du på kanskje på, den som er så god?

Triks nummer 3: Sett jernpanne (eller lignende) i ovnen
Ved å steke falaflene inne i ovnen i en varm jernpanne med et tynt lag olivenolje, oppnår du den gode stekeskorpen som kjennetegner falaflene vi alle er så glad i, samtidig som de blir gjennomstekt. Om du ikke har en jernpanne kan du også bruke en stekeplate, bare vask den godt – poenget er at det ikke skal være noe mellom falaflene og den varme, varme stekeflaten. Du kan sette vanlige stekepanner i ovnen også, men bare om de ikke har håndtak eller andre deler av plastikk, tre eller andre materialer som ikke tåler høy varme. En svart ildfast form vil også gjøre jobben.

Perfekte falafler

2 dl tørre kikerter, bløtlagt i minst 24 timer
1/2 rødløk
3-4 hvitløksfedd
1 ts salt
1 ts paprikapulver
1 ts chillipulver/harissa/sriracha
1 ts korianderfrø/malt koriander
1 ts cumin
1/2 ts grovkvernet pepper
2 ss olivenolje + olje til pannen

Et døgn eller to i forkant må du bløtlegge kikertene i masse kaldt vann. De kommer til å suge til seg mye mer vann enn man skulle tro, så sørg for at det er riiiikelig. Skift gjerne vann på dem, om du skal la de stå i mer enn et døgn.

Når tiden er kommet for å lage falafler, sett stekeovnen på 200 grader, og finn frem alle ingrediensene, en matmølle eller blender, og en jernpanne/plate.

Hell vannet av kikertene, og ha de over i matmølla sammen med alle de andre ingrediensene. Du kan gjerne justere mengden krydder, den mengden som er oppgitt gir ganske milde falafler. Kjør ingrediensene til en masse, til du ser at den begynner å “feste seg”, altså at blenderen din drar med hele massen i ett sveip. Ta en titt på det øverste bildet for hvordan konsistensen bør se ut – den føles nok litt for bløt, men det går fint – så lenge du har brukt tørre kikerter.

Risle olivenolje i stekepanna eller formen du skal bruke. Jo mer olje du har oppi, jo mer frityr-ish vil de bli. Det går også fint å bare pensle flaten du skal legge falaflene på. Bruk hendene og form runde, flate falafler, som er ca 4-5 cm i diameter og 1 cm høy. Legg de forsiktig ned i panna/formen, og gjør det med hele deigen, om du vil lage opp alt med en gang (du kan også sette overflødig masse i en tett boks i kjøleskapet og steke det opp en dag eller to senere).

Sett stekepanna/formen på et brett midt i ovnen, og la de stå i 15 minutter før du snur dem og steker i 15 minutter til.

Falaflene kan du spise med en stor salat, i pitabrød, med hummus, eller bare som snacks med en skål chillimajones.

Foto fra boka Grønn Bonanza: Josefin Linder

29 Comments

 1. Hei
  Nå har jeg testet falafeln, og det ble akkurat så bra som du forutså. =o) Jeg ber om å få komme med et tips. Jeg hadde bløtlagt hele posen, 1,5 kg kikerter da jeg liker å lage mye forskjellig når jeg er igang. Jeg ante ikke hvor mye 2 dl kikerter er ferdig bløtlagt. Jeg tippet på 4 dl. Skriv gjerne ut hvor mye det blir ferdig bløtlagt så blir det enklere for storkonsumentene. Tusen takk.

  • Hei Liz! Herlig å høre at de falt i smak, og takk for tips – jeg skal skrive det inn neste gang jeg lager falafler :)

 2. Pingback: Ramsløk, ramsløk, ramsløk! • Green Bonanza

 3. Pingback: Proteiner fra planteriket • Green Bonanza

 4. Pingback: Gulrotfalafel med frisk koriander og sesamsaus • Green Bonanza

 5. Jippi! Prøvde meg på denne fremgangsmåten ikveld – ENDELIG falafel med sprø og digg konsistens, uten fritysteking. Tusen takk for supre tips :D
  Også så fin/bra blogg du har, masse digge oppskrifter jeg skal prøve!

 6. Lydia

  Takk for gode tips! Ville bare spørre om det går an å lage falafelfarsen en dag i forveien og la den stå i kjøleskapet før jeg steiker den neste dag?

  • Hei! det funker veldig bra – så bra at det nok blir bedre resultat av det :)

 7. Pingback: Julebord uten julemat med ETE-gjengen (og tips til middag til mange) • Green Bonanza

 8. Testet disse i kveld. Veldig lurt med bløtlagte kikerter, ikke minst fordi jeg får brukt opp den gigantiske posen jeg har med kikerter uten å måtte styre med koking!

  Ble ikke helt den sprø skorpen som jeg håpet på, men det er nok fordi jeg stekte de på stekeplate, ikke jernpanne.
  Tror jeg skal prøve å steke de i panne litt før jeg hiver de i ovnen neste gang :)

  • Hei Hana! Så hyggelig å høre. Jeg har også stekt disse på plate, men da har jeg hatt de rett på platen med olje, og latt den varmes opp i ovn først. Vet ikke om du gjorde det? Funker nok uansett fint å steke dem litt først i panne og deretter i ovn også!

 9. Pingback: Pannestekt rosenkål med honning, sesam og granateple • Green Bonanza

 10. Pingback: Kremete bønnedip med koriander og chilli • Green Bonanza

 11. Pingback: Vegansk vår: Mat fra midtøsten • Green Bonanza

 12. Cathrine

  Jeg har laget disse flere ganger nå, kjempegode:-) Jeg skal reise bort i påsken. Tror du det går bra at jeg bløtlegger kikertene her hjemme, og så frakter de i en lufttett boks noen timer, før jeg lager deigen på kvelden?

  • Hei! Så bra at du liker dem. Jeg tror jeg ville prøvd å frakte dem i væske, og ikke la de bli tørre i mellomtiden, men jeg har ikke prøvd, så det blir bare gjetning fra min kant :)

 13. Pingback: En oppskrift for å lage middag uten oppskrift • Green Bonanza

 14. Annika

  Virkelig gode falafler! Hvis man ikke rekker å lage falaflene dagen etter bløtlegging så går det veldig bra å fryse ned de ferdigbløtede kikertene (hell av vannet først). De tiner raskt når du tar dem opp og deigen henger greit sammen også etter frysing.

 15. Ragnhild

  Forvirra over formuleringa “2 ss olivenolje + olje til pannen”. Er ikke olivenoljen til pannen, da? Bruker du olje i selve falaffelrøra? (Har bare aldri sett det i en falaffeloppskrift før.)

 16. Hei! Lagde disse gode falaflene og veldig fornøyd med ALT – med unntak av at jeg brukte for mye salt og chili. Jeg lurer ofte på om norske oppskrifter baserer seg på teskjeer og spiseskjeer fra kjøkkenskuffen eller om man bruker disse (amerikanske) målene hvor 1 ss er ca 15 ml og 1 ts er ca 5 ml? Jeg brukte nok mer de siste målene, som forklarer hvorfor det ble for salt & for hett for meg. Ønsker meg at det oppgis ml i flere oppskrifter (om så bare i parentes). For øvrig en super-inspirerende matblogg! Ønsker meg boka di :)

  • Hei! Jeg bruker alltid måleskjeer, ikke fra skuffen. Når det gjelder salt bruker jeg også alltid flaksalt, ikke finmalt, så det blir også litt ulikt. Chilli har jo også ulik styrke – pluss at folk har ulik smak! Mitt beste tips når det gjelder salt og sterkt er å alltid være litt forsiktig til å begynne med :) når det er sagt – så stas at du likte oppskriften, og takk for tilbakemelding!

 17. Janne Engelhardtsen

  Hei – jeg lagde falafelene dine men jeg synes de ble litt tørre. Skal de være sånn eller har jeg gjort noe feil? Jeg stekte de i en ildfast form.

  • Hei! De skal ikke være tørre, bare sprø. Det kan hende er stekt litt for lenge, eller med for lite olje. Til vanlig blir de jo fritert, noe som kapsler inn fuktigheten mer enn det baking gjør, så ikke vær redd for å bruke olje i panna/formen.

 18. Ketil

  Har testet disse noen ganger nå, og synes de blir veldig bra. Jeg har forsøkt å vanne ut i kun 8-10 timer, og det går også fint. Inspirert av de falaflene man får kjøpt i frysedisken på Rema har jeg også forsøkt å kverne med litt squash i “røra”, og jeg har rullet falaflene i brødrasp før steking. Kan egentlig anbefale det også. :-)

  Takk for oppskriften!

 19. Tonje

  Hei
  Skal kikertene kokes først etter blottlegging?

  • Nei, som beskrivelsen vektlegger er hele poenget å ikke koke kikertene etter bløtlegging.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.