Hvis ikke dette er toppen av comfort food, så vet ikke jeg. En skikkelig mektig ostesaus røres inn i småpasta før det helles over i en form hvor det allerede ligger et lass med grønnsaker, før det hele stekes i ovnen. Oh la la..

6 porsjoner
Arbeidstid: 30 minutter
Steketid: 20-30 minutter

Jeg bare sier det med en gang: Dette er ikke en veldig sunn middag. Her er det pasta, her er det smør, her er det melk, her er det ost, og så er det enda litt mer ost oppå det igjen, og om du er som meg har du lyst på en liten hvitløksbaguette ved siden av også. Brokkolien i bunn er strengt tatt bare et slags sunnhetsalibi. Vi lagde denne på hyttetur forrige helg, og som kjent er jo alt lov på hyttetur. Så da ble det sånn. Enjoy!

Etter å ha lagd flere varianter av denne, har jeg funnet ut at det trenger endel smakstilsetninger til for at dette skal bli ordentlig godt. Det er derfor endel hvitløk, løk og annet snask i denne. Om du synes det ser mye ut, kan du selvfølgelig nedjustere mengden noe, men både grønnsakene, pastaen og sausen vil nøytralisere mye av det som smaker mest.

Jeg valgte å bruke purre, løk og brokkoli som grønnsaker i denne, men alt fungerer, spesielt litt kraftige grønnsaker som blomkål og gulrot. Av ost hadde jeg bare cheddar tilgjengelig, en ost jeg synes fungerer helt topp i bakte pastaformer som denne. Andre gode varianter er mozarella eller parmesan, eller kanskje en salig blanding av dem alle sammen, for den saks skyld. Jeg brukte de store makaroniene, da blir det plass til ekstra mye saus inni pastaen. De minste, klassiske makaroniene blir litt for små, så gå for en pasta som er av størrelsen pastaskruer/skjell/penne. You get the point.

Bakt pastaform med ostesaus og brokkoli
500 gram pasta (store makaroni, skruer, penne)
50 gram revet cheddar (til topping)

Grønnsaker:
1 brokkoli
1 gul løk
1/2 purreløk
3-4 hvitløksfedd
1 ss smør

Ostesaus:
1/2 gul løk
2 hvitløksfedd
4 ss godt smør
4 ss hvetemel
7-8 dl lettmelk
100 gram revet cheddar
2 ts dijonsennep
Salt
Nykvernet pepper

Allright! Sett ovnen på 200 grader, og finn frem en stekepanne, en stor gryte, en ildfast form og alle ingrediensene du trenger. Start med å koke pastaen etter anvisning på pakken.

I mellomtiden kan du kutte opp alle grønnsakene, og surre dem på medium varme med smør, en god klype salt og nykvernet pepper. De skal bare såvidt bli møre, før de helles over i den ildfaste formen og fordeles utover.

Hell av kokevannet på pastaen, skyll den raskt i kaldt vann, og la den stå i et dørslag mens du lager ostesausen.

Sett kjelen på medium varme og smelt smør i gryta, sammen med finhakket løk og hvitløk. La løken bli blank og myk, og rør så inn hvetemelet. Dette skal surre sammen i et par minutter, og danne basen for ostesausen på samme måte som når du lager hvit saus. Hell over et par dl melk og rør det inn til det tykner, og spe deretter med melk, litt om gangen, mens du rører, til du har brukt opp all melken.

Dette skal ikke koke, bare varmes. Rør deretter inn dijonsennep, en god klype salt og nykvernet pepper. Nå er det dags for å smake før du tilsetter osten, det kan hende du må tilsette enda mer salt. Si deg fornøyd med sausen, før den revne osten røres inn i ostesausen. Ta plata av varmen, og ha pastaen over i sausen for å røre det hele godt sammen. Hell deretter pastaen med saus over grønnsakene i den ildfasta forma.

Strø resten av osten over pastaen, og sett formen midt i ovnen. La den stå i 20-30 minutter mens du følger med på den, den skal bli gylden på toppen. Server til en god salat med cherrytomater og sennepsvinaigrette, og et hvitløksbrød eller to.